用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 心淡
go

心淡  

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻更更乜校都無報, 就係有人幫佢鋪橋搭路, 臨門就一take過in到一pat屎都見完即收, 幾間龍校係手, 真係心都淡埋.

引用:有時真係覺得世界好黑暗,+你就早一年預備,+

原帖由 2kidspa 於 15-07-26 發表
有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
有D人一出世住豪宅,有D人出世住劏房,出世已經唔公平。最緊要做好自己,天會有佢嘅安排。

little_yolky  yes!  發表於 15-7-27 12:34

回覆:心淡

辛苦考番來的,會格外珍惜。孩子雖然小,也會明白。飯來張口的,不會理解。

有時真係覺得世界好黑暗, 你就早一年預備, 讀乜讀物, in完又寫信, 報6,7間都只得一間二線無龍私校, 人地傻 ...
幾間龍校都鋪到路,佢咁強後台的話,只好認命,昵d真係天時地利人和。

回覆:2kidspa 的帖子

錢, 教會, 先係最重要. 十條問題9條唔識, 坐係張椅轉到跌落地又有乜所謂?

醒目開學勳章 王國長老

嗯,老土講句,呢個世界真係無公平,唯有做好自己,爭取返仲可爭取的幸福。阿Q d睇,有條件讀私校學下野,已經比好多人幸福。得來不易更要珍惜

乜都冇做,但有人帮到幾间龍校收??
如果你講乜都冇做,頂多1间半间龍校收,又何来幾间呢?

回覆:longlokma 的帖子

靠人事而非靠實力的,未必讀得輕鬆,都是裝備好自己的孩子為上策。

karen55407    發表於 15-7-27 06:44

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:2kidspa 的帖子

其實我覺得你幾好呀!唔報過多學校,—定做定功課
孩子有唔止—個offer,即是話你教得好,有學校認同!孩子能力唔錯!

各有前因,人地點唔關自己事,阿Q D,可以話學校走寶,又或者係阿仔同學校無緣,唔駛諗太多,唔公平—定有,但響公平比試無突圍亦係事實!
平常心

恐龍家

世界就係咁,無需要比較,入到都要讀到。

回覆 2kidspa 的帖子

我當年考直私八比零,食蛋,只要永不放棄便行!呢個世界的確係有好多唔公平,要教識孩子如何積極面對唔公平才正道。

正所謂各有前因莫羡人,個世界係咁運作,其實只要不是全部係咁,自己又肯努力不方棄,機會是留比有準備的人。

別人真的什麼也沒有做嗎?你跟着他們24小時和365日嗎?

我家孩子的課外英文班老師眼裡,孩子什麼也沒有預備,性格怕羞慷慨,又讀happy學卷幼稚園。其他小孩讀私幼(民生丶聖心),又努力爭取表現,又參與其他私小直資爭戰戰(他們除了自己的龍校,其他也失敗了)。

實況真的這樣嗎?

開佢同學校名啦,跟手報ICAC, 睇下有冇收受利益及非法行為,香港要殺一儆百;否則個個走後門!!!私校都犯法啦(維記事件),如果直資、官津佢哋衰硬!香港人唔可以認命,要堅持到底,下一代才有廉潔的環境!!

之前朋友推介一本書:what money cant buy, 這類entry其他在美國ivy league 也有, its a known secret.

Ps, 印象中維記單案是判not guilty(雖然我本人未必同意), 不是嗎?這世界不是非黑則白,何必做子華魚旦呢。

當孩子遇到不公平對待時,有家長會弄到魚死網破。我卻選擇趁此讓孩子好好的上一課,鼓勵孩子繼續努力!

引用:Quote:原帖由+2kidspa+於+15-07-26+發表有

原帖由 bubuG 於 15-07-26 發表
有D人一出世住豪宅,有D人出世住劏房,出世已經唔公平。最緊要做好自己,天會有佢嘅安排。

...

引用:之前朋友推介一本書:what+money+cant+buy,

原帖由 MrBeast 於 15-07-26 發表

之前朋友推介一本書:what money cant buy, 這類entry其他在 ...
你錯啦,人有我冇是冇問題,只要唔犯法。但如果當中有犯法行為就是不可!維記事件說明,你接受禮物是否合法是有監管!!