用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 面試係咪要答啱哂問題先入到2nd in?
go

面試係咪要答啱哂問題先入到2nd in? [複製鏈接]

係咪要答啱哂問題先入到2nd in?

5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

其實如果刨下文, 好易搵到過去first interview做過咩野, 坐定答問題只佔好少時間, 多數都係集體活動, 而呢d遊戲之中, 已經暗藏"機關"test小朋友專注力, 合作力, 收放自如能力, 解難能力
以我所知, 問題中不乏open questions例如舊年問小貓想帶住魚去對面岸朋友, 但唔識游水, 咁點算, 呢d亦係港同日常學習中常見, 無直接對與錯, 但希望小朋友動腦筋同有想像力, 多方面思考, 有時小朋友想像力真係好
問題亦有難題, 如一盒2個波, 如果有6個波要幾多個盒, 唔係要考小朋友除數6/2=3, 而係要睇下小朋友有無努力去搵答案, 數手指又好, 畫圖又好, 想像又好, 最後可能計錯, 但學校在乎的係過程

所以唔係答唔答岩, 或揀中文定英文, 叫小朋友放膽d吧

回覆:面試係咪要答啱哂問題先入到2nd in

open question 冇得擔心亦冇得prepare, 但係個女中英文認字較差就令我。多吾多問認字呢?
另外請教下, 1st in 應該著得casual d 定formal d 呢?

引用:open+question+冇得擔心亦冇得prepare,+但

原帖由 kingc 於 15-07-22 發表
open question 冇得擔心亦冇得prepare, 但係個女中英文認字較差就令我。多吾多問認字呢?
另外請教 ...
其實我認為學校真是唔係睇呢d. 我覺得一套令小朋友舒服又清潔既衫已足夠

醒目開學勳章 王國長老

著咩其實唔係問題, 但我會有D實際建議:
1. 人地叫著咩就著咩, 如果講明casual, 就唔好攪到公主咁出場啦
2. 選擇小朋友自己攪得掂的衣著, 例如要assume除鞋後識自己著, 去完廁所要識縛返; 男仔如果普恤衫, 可加背心, fing晒出黎都唔會太肉酸; 如果太formal拘緊, 變左機械人表現都失準啦
3. 襯減價, 去買衫喇, 遲d出晒冬裝想買都無, 而家10月11月仲好暖架

蕃茄薯仔湯    發表於 15-11-3 09:57

回覆:面試係咪要答啱哂問題先入到2nd in

唔係睇提提識晒先入2nd in既 (我兩小朋友都有些唔識答,都入左港小), 小朋友遇到問題唔識,佢自己會點做呢?嘗試拆解問題? 還是亂撞答案呢…? 另外衣著,我建議著smart casual, 除非去到最後一關與校長見面著比較formal, smart casual 會活潑得來唔失禮。

‹ 上一主題|下一主題