用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第6志願入St Stephen's Girls
樓主: beagoodman
go

第6志願入St Stephen's Girls

我囡(SSGC)話下學期考試前,有同學同佢講收到學校嘅留班警告信。

Band5 發表於 15-7-22 13:04
所以B1生派到B2學校嘅,在喊不幸之前,首先應問問自己係咪已報晒所有B1校先!khmama嘅天書已寫得好清楚教晒 ...
呢D情況, 好多時都係B1尾, B2頭先會咁填, 叫做有條保險線.

其實...樓主所講果位學生...我相信係算隨機號碼不幸下 既 幸運吧
若知多一點點佢地小學派位狀況...相近成績...要去到乙6先成功應係不幸運
但又派入一間好既英中又帶番點幸運

有時好奇怪...不少家長認為B2生(若真係B2)...入讀B1英中係錯配...一定讀得辛苦...多諗一D...現在可以判定6年後既中學成績??
又現實去睇...不少有直屬小學既B1A/B中學...佢地本身收不少% 直屬B2生...又能保住佢地DSE成績...仍然係坊間評為B1A/B中學...是否已證明該些B2生...絕對有能力最終都能成為B1生

B2生不宜選B1學校是否要有點保留呢??

mcl203 發表於 15-7-28 11:35
其實...樓主所講果位學生...我相信係算隨機號碼不幸下 既 幸運吧
若知多一點點佢地小學派位狀況...相近成績 ...
同意﹗

瑩瑩老豆 發表於 15-7-27 22:04
跨區真係有可能, 特別係本區已大把B1 位夠收返晒本區B1 生, 咁咪有跨區B1 位淨出來. 但如果係南區就一定唔 ...
係咪本區B1生額滿左,但仲有B1生未入到,都冇可能動用到跨區B1生學額呢?

要是這樣,若果我個仔係B1生,小學係中西區小學,若想入St Joe/Kings,但本區B1已滿,都入唔到?反而博跨區皇仁仲有機?

引用:Quote:pmlai+發表於+15-7-22+12:17+但奇怪

原帖由 mcl203 於 15-07-22 發表
可能係...Band 1 生.....他區太少位 唔敢搏SJC
Band 2生....以為B1學校 無機會搏到SJC
你個比喻夠簡單但又極傳神

CFSS & SSGC

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 今日先知一山還有一

原帖由 ydoris 於 15-07-22 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

今日先知一山還有一山高啦..只睇暑期作業已定晒鏡咁啦...qc係睇金庸小說,阿囡係睇三 ...
女英華更有讀十幾本英文圖書,兼要做閱讀報告。

ydoris  以前傻更更就升中一,而家真係吾得啦..  發表於 15-7-28 14:09
CFSS & SSGC

世事無絕對, 只要到您時仍有位便可

回覆:ydoris 的帖子

你說的是一中升中二的情況嗎?。我女9月才入讀。但只是8月尾才要回校3日。好似同你所說的情況不同。佢得2本假期功課。中文和數學而已。

ydoris  阿囡不是英華女..不知WOR???  發表於 15-7-29 08:46

王國會長

^O^ 發表於 15-7-28 12:16
係咪本區B1生額滿左,但仲有B1生未入到,都冇可能動用到跨區B1生學額呢?

要是這樣,若果我個仔係B1生,小 ...
係, 跨區位就係預留比跨區生.

回覆:tttw1 的帖子

ydoir,我說的是ssgc

ydoris  IC  發表於 15-7-29 14:16

回覆:^O^ 的帖子

**係咪本區B1生額滿左,但仲有B1生未入到,都冇可能動用到跨區B1生學額呢?

抽獎(統一派位乙部)只會考慮本區學額(不論學校是否跨區),跟隨學生志願派位,B1生未入到,就會繼續編派之後嘅志願,唔會考慮你揀嘅係B1定B3學校,直至30志願嘅學校都冇位至停,到時要等B3都派完再隨機編一個剩餘嘅位俾你,所以冇可能動用他區嘅學額。

**要是這樣,若果我個仔係B1生,小學係中西區小學,若想入St Joe/Kings,但本區B1已滿,都入唔到?反而博跨區皇仁仲有機?

SJC,KC同QC都有學額編配俾中西區,KC最多位,但第一志願都唔一定入到!SJC較少位,QC更少,但可能唔係咁多學生敢博第一志願,第幾志願會滿額就冇人可保證!但B1生多數可入到其中一間。

Band5 發表於 15-7-29 14:09
**係咪本區B1生額滿左,但仲有B1生未入到,都冇可能動用到跨區B1生學額呢?

抽獎(統一派位乙部)只會考慮 ...

Band 5

多謝你的回覆。排位真係好令人頭痛。

因為SJC位少,係咪應該自行第一志願SJC, 第二KC;第二round 1st choice就KC,咁樣就穩陣d呢?

回覆:^O^ 的帖子

邊個選擇穩陣啲,真係冇人可以肯定!我只可分享我當年嘅分析俾你參考:

中西區乙部學額KC約為SJC五六倍,但我估計十個揀KC至有一個揀SJC(驚位少),再加上KC幾乎係幾間官小B1男生嘅必然選擇,所以我相信派到SJC嘅機會比KC更高,兼且阿仔鍾意SJC多過KC,所以乙一我哋就揀SJC。但要注意由於SJC位少,萬一有一兩批B1生特別鍾情SJC,係會完全推翻之前嘅一切分析!

最後派咗自己一,所以上面嘅分析並無經過考驗!

Band5 發表於 15-7-29 19:42
邊個選擇穩陣啲,真係冇人可以肯定!我只可分享我當年嘅分析俾你參考:

中西區乙部學額KC約為SJC五六倍, ...
請check PM.

引用:Quote:pmlai+發表於+15-7-21+22:25+奇怪,

原帖由 RoseRose1980 於 15-07-21 發表
係唔係田始?今年田始女仔考5x都入到聖心,田始今年派得好好
但聽聞這幾年聖心d程度跌咗,是否banding都跌咗?

回覆 LumLum 的帖子

田始5X都應該係Band1。入到有乜問題?