用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學
樓主: dp微笑
go

鮮魚行小學 vs 路德會沙倫小學 [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

我認同Bosco 爸爸 & ccwong101 說的話 !

每個校長都可能是好校長 ,但都有過去 !  任校長在09年離任 ,是否真的沒關係 ?

以下是以前在此網頁看到的 ,資料已刪去不少 ! 應該不止一位小朋友 !

......吝嗇?鄺小姐表示:「按我的理解,當晚是離校安排,小學
校長任竹嬌不斷向家長說,學校程度較高,不適合這些小朋友......

醒目開學勳章 王國長老

呢個話題, 2013年已經提過
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1240282
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2541811&extra=&page=1

你記性咁好又識search返舊野, 無可能只search到上面一句吧, 點解唔post完整故事出黎呢?

我記錯係一個學生, 我講句sorry

但亦請你對自己言論負責, 學生不能直升, 與任校長離職無關, 亦無任何証據顯示, 由頭至尾都係你自己單方面將兩件事混在一起, 其他人唔知, 以為真係因為呢件事而令任校長不獲續約, 仲講到開記招咁

一件還一件, 無証據的猜測言論就唔好再講了

樓主, 如果有關對任校長的言論與帖子無關, 我講多次sorry, 但我唔可以任由有人以自己無理猜測而影響一位好校長聲譽

引用:呢個話題,+2013年已經提過+http://www.edu-

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-22 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1240282
收唔收學生升上書院係書院校長話事,小學校長喺咁嘅情況能力相當有限。有好多家長經常有著迷思認為只要入到一條龍學校就"火燒旗桿"一直讀到中六,其實有少少一廂情願。據九龍某龍校校長講就算小一收生時,喺揀學生取錄過程上書院校長權力還要比佢大。

引用:呢個話題,+2013年已經提過+http://www.edu-

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-22 發表

不過小學校長都好應該盡早(可能喺初小時)令所有學生及其家長知道書院收生要求,去避免唔適合升上書院嘅學生同家長到最後一刻先至有錯愕嘅感覺。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 15-7-22 18:52
不過小學校長都好應該盡早(可能喺初小時)令所有學生及其家長知道書院收生要求,去避免唔適合升上書院嘅 ...
呢樣我絕對同意

回覆 Soundervolt 的帖子

欣賞那九龍龍校校長,在簡介會說清楚,甚至白紙黑字寫明,免得家長日後忘記或誤會 !

冷靜! 別動氣 ! 當然 ,當事人是最清楚,我只是提出疑問而已 !
mom似乎很主觀,聽說那人對老師不太友善,你一定不相信 !

所謂人心隔肚皮,即使是好校長,也未必是好教徒 !

引用:鮮魚行剛剛換校長,影響可以好大 +

原帖由 nillnill 於 15-07-21 發表
鮮魚行剛剛換校長,影響可以好大
下年會係副校接手校長一職,加上梁校長會做校監,相信變化唔會好大

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 冷靜!+別動氣+

原帖由 PKKP 於 15-07-23 發表

冷靜! 別動氣 ! 當然 ,當事人是最清楚,我只是提出疑問而已 !
又講呢單野?我跟老公上年已分析過跟個校長冇關。

就算鮮魚巷和沙崙都揀唔落,都總要搵間學校放乙2或乙3。其實區內除4間大熱外,下一級就沙崙和塘尾道官立,再次選是鮮魚巷和基全。

我諗要睇下是否想要普教中,沙崙普教,鮮魚廣教中。

另外,國教有冇所謂?鮮魚推行國教。

沙崙學位125個,開5班,鮮魚巷學位50個,應該2班。兩間都是小班。我未去過鮮魚,但沙崙收得125人,校舍應大很多。

鮮魚校長,聽聞新校長想令學校“正常”一點。唔會再用罐頭做品咁奇怪。可能想淡化基層,貧窮的形象。

至於新移民,佢地好識揀架喇。一樣會以一線學校首選。所以間間都會有派入。

沙崙每星期有一堂戲劇堂,小朋友一定鐘意。冇分精英班。網上班級相片,老師和同學攞晒甫士影好得意,好開心咁。另標榜國際文化校園。欣賞佢播放學生英文朗讀,沒有歧視,揀了一個南亞的女學生,讀得好好聽。

某些機會下,看過輔導班(每間官津都會有的)同學的功課,老師改得細心,用箭咀文字詳細解釋錯了什麼,要留意題目什麼地方。所以我覺得老師是有愛心的。

參觀當日冇咩講點谷學生,係閱讀計劃個道我覺得有些進取。另外明顯著重提供良好英文語境,及宗教味濃。

Olympian 發表於 15-7-24 01:45

就算鮮魚巷和沙崙都揀唔落,都總要搵間學校放乙2或乙3。 ...

其實閱讀計劃的要求只是大約一個月讀15本書,即是兩天一本,對有閱讀習慣的小一生來說,一倍數目有餘,根本不難達到

就算鮮魚巷和沙崙都揀唔落,都總要搵間學校放乙2或乙3。 ...

鮮魚行和沙崙揀吾落,當然可以只放甲一乙一啦,有back up咪得囉

回覆 Olympian 的帖子

沙崙較傳統 ,較保守 !  閣下的字會被視為錯字 !

......另外明顯著重提供良好英文語境......

在功課/默書/試卷......都要扣分,一定要寫書上的,傳統的那個!  有些輸入法都沒有的 ! 與時代脫節!

回覆:PKKP 的帖子

噢…謝謝提醒。我還寫錯了鮮魚巷(行)。唔好意思。

PKKP 發表於 15-7-24 14:04

沙崙較傳統 ,較保守 !  閣下的著字會被視為錯字 !
默書有錯字當然扣分啦,想請教哪間學校默書有錯字吾扣分呢?

唔好意思, 邊度有錯, 著係着既本字啊......

回覆 little_yolky 的帖子

不好意思 ! 是倒轉 !
正字是着 !  但現今社會都接受,兩者皆同 ! 台灣書籍 / 電視字驀等都用著 ,着反而少見 !

有些學校就會看情況,不一定扣分 或不用改正 !

但那間傳統學校就兩者都要, 要扣分 ,要改正 !

請問沙倫是否一年級至六年級都是小班啊?

dp微笑 發表於 15-7-24 17:24
請問沙倫是否一年級至六年級都是小班啊?
系小班

PKKP 發表於 15-7-24 17:15
回覆 little_yolky 的帖子

不好意思 ! 是倒轉 !
你對這學校真的很熟悉,連這細節都知道,是否用家?

這些細節不同老師會有不同準則,就算同校,精英班的老師也可能會比較嚴,又或者有些老師只依書商的model ans 比分,這情況其他學校也有,何必咁執着呢。
Ps, 我之前都唔知著VS着,多謝分享
‹ 上一主題|下一主題