用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 best 5 , 26 分,但中文2,真係冇得玩嗎?
go

best 5 , 26 分,但中文2,真係冇得玩嗎?

Rodney234    發表於 15-11-18 13:42
elbar  Pls check PM  發表於 15-7-16 19:37

回覆:best 5 , 26 分,但中文2,真係冇得玩嗎?

覆卷—試,2→3都好,報咗先

回覆:brother4 的帖子

Tks, 知唔知机會大嗎?

check 卷是要經學校申請.......
你中文2,可能是2頭,爭小小分就到3......就算得0.1%機會都要試
試左都唔得,就唔會後悔啦~
有位同學成績幾好,有3科 5**+2科5,偏偏就是炒左中文,唔知點解寫作 U左,其它卷亦不高,所以總分得2,真係可惜到無話可說,唔 check 卷一定後悔......再唔得明年獨考中文再 combine cert

一定要試,仲要全科!记住要報jupas,真的upgrade必入大學!我囡上年中文upgrade咗!仲refund全科申請费!

回覆:aa96 的帖子

請問你囡囡upgrade 左是因為覆卷, 定重考中文,定重考全科? 請原諒我問太多,因為實在擔心

回覆:Anloo 的帖子

恕我搭咀,知道家長心急,佢話upgrade左仲有refund申請費用,咁一定係覆卷啦。

回覆:ypmummy 的帖子

多謝,亞女已申請覆卷,希望加到分, 佢好down

引用:多謝,亞女已申請覆卷,希望加到分,+佢好dow

原帖由 Anloo 於 15-07-15 發表
多謝,亞女已申請覆卷,希望加到分, 佢好down
萬一分數冇變,可考慮 明年重考中文, 用 combined cert,  我女有同學都係 2 左 中文, 重考後入左科大

我細仔間中學都有同學28分,中文2咗,,真是好可惜

回覆:Anloo 的帖子

自修一年喪讀中文

Anloo 發表於 15-7-15 19:38
係 朋友仔仔都係 中文2咗其他5同5**為有check 卷
另一邊揾野讀書住先 第二年combine cert 入反港大

醒目開學勳章

識人上年考,不是5*, 就是5,唯獨中文1,合格都無,最後去左外國,不用再讀中文

中文以為好易忽略了吧! 真的不行, GAP YEAR做下工見識下, 請教人中文要點重考, 不能再靠自己. 通常接近50%考生中文衰左離場. GAP YEAR 是人生另一體驗.

我囡上年好似中文卷二提升一級,最後整體提升一級。jupas派放結果後,由於分數增加,仲有額外一次從jupas申請學位機會。

aa96 發表於 15-7-16 09:35
我囡上年好似中文卷二提升一級,最後整體提升一級。jupas派放結果後,由於分數增加,仲有額外一次從jupas申請 ...

Over $1k for 中文覆卷   

我朋友的女都衰中文2咗