用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增# ...
樓主: greenapple1093
go

2015中學文憑試表現及入大學比率 (30/9/16 22:00 新增#735)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-7-29 13:14
3322率係要睇, 但唔係最重要同唯一參價值既嘢. 因為依家數據複雜咗, 唔可以只以單一項數據去睇

好似上年數 ...

咪係....既然有高%3322...中學間%分別又不太大
放埋D 5**...5*..5..4...入U率去睇...都好正路

hkpapa852 發表於 15-7-29 09:41
你太睇高依家既所謂Band 1中學了

我相信大多數人選擇 band 1 中學的目的都是追求卓越,甚少只求考試合格及滿足於只達到3322最低要求,但當然永遠沒有絕對。

或者我真的“太睇高依家既所謂Band 1中,現在有些所謂英中(通常是Band 1),他們的學生(及/或老師) 的英文水平其實未達標,害怕以英文考LS科會影響成績。雖然有人會認為LS科的重點又不是要考英文,因此不需要以英文考試,但同一邏輯又是否適用於History和Geography等科目呢?

Yanamami    發表於 15-7-29 17:46

OMH 發表於 15-7-29 13:40
我相信大多數人選擇 band 1 中學的目的都是追求卓越,甚少只求考試合格及滿足於只達到3322最低要求,但當 ...
事實上好多依家既所謂英中, 尤其直資果D, 3322率都係70%左右, 有D可能連60%都未到..... 仲點值得睇4/5以上既成績?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 15-7-29 13:18
咪係....既然有高%3322...中學間%分別又不太大
放埋D 5**...5*..5..4...入U率去睇...都好正路
5或以上數字多, 唔代表入U率一定高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

BTW...爐/米既質素...都可能有分到 Grade A/B/C 家嗎

得,例如,band3 學校,得到高%嘅3322, 爐/米既質素,一定係 Grade A啦。

相反,band1名校,搞到未考先懼,着草成群,爐/米既質素,一定係 Grade C啦。

又如band1名校,考到高嘅3322,沾沾自喜,我會俾Grade B。點解扣分?樣衰之故也。

DSE昨日放榜,今年考獲本地學士學位課程入學要求的日校學生共有26,307名,佔日校學生人數超過四成,但能夠取得聯招入讀政府資助學位課程的約有12,500名,大約是2.1人爭1個學位。於4+1中能考得22分的全體學生共有10,125名;換句話說,22分基本是穩陣,至於21分大約有2,300名,他們有70%或有機會被聯招取錄,而20分的大約有2,600名,其中約有20%有機會被取錄,另19分的約有3,000名,只有10%有機會被取錄;所以奉勸,19-20分的DSE考生要有心理準備,你們能考入資助學位課程的機會較微。
去年聯招學位課程共派出14,746個學額,扣除公大的自資共2,145個學額,資助學位課程實際只派出12,601個學額,22分或以上的已有10,125名,剩下的2,500個學額就由4+1計19-21分的DSE生爭逐,估計以721的分配方法,七成是21分,兩成是20分,一成是19分,19分能考入聯招資助學位課程最樂觀估計只有250-300名左右,所以19分的一定要找後路,就算20-21分也要兩手準備吧!
莫説大部份band1 生未能取得33222.又何來33222所指係 band3學校

本文內容來自7月15曰睛報,(魯思)
希望各家長,細心參考多年,dse band1頭的學校,有喲名校其實取得25分以上的學生不足20人,
大部份是得18至22分,所以不應認為名校一定可令你們子女升仙.

Lucifer3960  還要計算以COMBIN CERT報果個數呢  發表於 15-8-3 12:03

cckalex 發表於 15-8-2 18:55
DSE昨日放榜,今年考獲本地學士學位課程入學要求的日校學生共有26,307名,佔日校學生人數超過四成.............莫説大部份band1 生未能取得33222.又何來33222所指係 band3學校
真的大部份band1 生未能取得33222?這應與事實不符。

假設全港有大概1/3學生屬band1,一半即1/6人,按你的說法,應只有1/6人考獲3322,但事實卻超過四成。就算加上band2/band3的達標學生,你的推論也不成立。

如學生及/或家長的目標只是求合格,無論是band1或band3,學校整體考獲3322的比率都是值得參考的。

OMH 發表於 15-8-3 13:58
真的大部份band1 生未能取得33222?這應與事實不符。

假設全港有大概1/3學生屬band1,一半即1/6人,按你的 ...

唔, 咁又要睇下, 你呢度講既"Band 1"學生, 係用咩標準定..... 按升中標準? 六年咁多變化, B1都可以變B3.

一線名校, 又有幾多個到高中時期學術能力重屬於B1級數既學生?

hkpapa852 發表於 15-8-3 14:12
唔, 咁又要睇下, 你呢度講既"Band 1"學生, 係用咩標準定..... 按升中標準? 六年咁多變化, B1都可以變B3.

...

其實我只是引用其他人的論述,所以都沒有深究band1的定義。

或者可以簡單D,不用分什麼banding,以目標為本。如果想入讀大學心儀科目,可參考人均5**率;如只求合格,則參考3322率。

各取所需,皆大歡喜。

回覆 OMH 的帖子

elbar  只谷精英班,放棄其他班就夠啦  

如果放棄其他班,學校平均成績都會被拉低啦

OMH 發表於 15-8-3 16:11
回覆 OMH 的帖子

你說band 1 學校應以人均5**才能正確比較學生水平, 咁只谷精英班, 放棄其他班就夠啦, 因基本上 band 1 學校  通常精英班學生才會較有能力攞5**

OMH 發表於 15-7-28 18:02
其實3322率只適合band 3 學校作為參數,band 1 學校應以人均5**才能正確比較學生水平,可惜甚少學校願意公 ...

elbar 發表於 15-8-3 16:18
你說band 1 學校應以人均5**才能正確比較學生水平, 咁只谷精英班, 放棄其他班就夠啦, 因基本上 band 1 學 ...
所以其實我覺得5**呢D數字, 其實參考價值亦不高, 而且會有誤導性

如果某校人均5有3以上, 好似好好喎! 但原來3322率只有60%...... 咁又可唔可以叫好?

其實現在既資料, 沒有單一一項係可以用嚟作全面評估, 必須將多項資料同時分析先可以

elbar 發表於 15-8-3 16:18
基本上 band 1 學校  通常精英班學生會較有能力攞5** ...
你這樣說也不無道理,但亦有些情況是學生(尤其是男生)數理強、語文弱而未能編入精英班,他們一樣有機會在數理取5**,如學校只谷精英班的1/5人而放棄其他班的4/5人,一定會得不償失,拉低平均成績。

OMH 發表於 15-8-3 16:47
你這樣說也不無道理,但亦有些情況是學生(尤其是男生)數理強、語文弱而未能編入精英班,他們一樣有機會在數 ...

所以主要收BAND1生學校只參考人均5**都未夠全面

其實33222率就好似以前會考5科合格率咁, 呢個數字反映一間學校嘅"整體考生基本水平", 起碼有保底先! 當然, 人均5/5*/5**高當然好, 但如果整體考生水平其實連合格都做唔到, 尖子好好又如何? 睇一間神校話有幾多人讀醫讀LAW, 但原來差嘅學生冇人理...你的子女係尖子果批咪好囉, 咁佢不幸地唔係咁叻, 讀呢D學校咪好慘?
我覺得刻意貶低33222率的重要性, 其實係想保住"神校"嘅招牌而已! 因為好多"所謂"神校嘅33222率都未必咁好??? 自己子女讀緊神校, 人均5/5*/5**數字好靚, 但33222率輸比新興名校, 就講到33222率一文不值...
依家嘅年代, 我覺得無論係33222率, 人均5/5*/5**, 甚至入大學率都未必咁可靠, 最重要係間學校到底教育理念係咩? 係咪合乎自己嘅期望? 仔女入去成績好了而變得虛榮, 係咪自己想嘅先? 係好掙扎架, 梗係想成績好讀神科人品又好又勤奮向上又孝順又點點點架嘛=P

其實名校33222率主要喺中文科,好多時唔喺學校問題,學校已經好努力,喺學生沒興趣,好頭痛,入得名校當初一定喺搏入名牌大學系,凈33222一定入唔到。

hkpainting 發表於 15-8-3 21:48
其實名校33222率主要喺中文科,好多時唔喺學校問題,學校已經好努力,喺學生沒興趣,好頭痛,入得名校當初 ...
完全同意,可惜仍然有人不明白,硬要話學校唔補底。我相信每間名校都會盡力協助每個學生爭取好成績,提升整體水平,保住金漆招牌。

我覺得無需要神化所謂名校,或者因為酸葡萄而刻意貶低。事實上每年都有不同學校出產狀元,值得高興,家長亦有更多選擇。

如果學生將目標謹訂在33222,容易失去動力爭取更好成績。有人認為成績好便會變得虛榮,但這是家教問題,不可本末倒置而不去努力。

OMH 發表於 15-8-4 10:44
完全同意,可惜仍然有人不明白,硬要話學校唔補底。我相信每間名校都會盡力協助每個學生爭取好成績,提升整 ...
1. 3322
2. 33222 (3322+2)
3. 332222 (3322+22)

係3個唔同指標, 大家不要混淆:
1. 係入讀大學學士學位最低要求
2. 係8大多間院校既基本要求
3, 係3大既基本要求

只將目標謹訂在33222, 其實係蠢, 因為就算有3322+2/3322+22, 都唔一定入到大學. 就算入到都唔會有咩選擇. 不過人各有志, 最重要係知道自己要乜, 仲好過盲中中, 唔知為乜.

hkpapa852 發表於 15-8-4 11:19
只將目標謹訂在33222, 其實係蠢......

這說法也未免太不厚道吧!

其實無論332233222332222,都是代表最低要求,幾多個2不是重點。我最初的回覆只是想表達追求卓越的不應太看重3322率,這純屬個人意見,不是為抬高或貶低任何學校。

OMH 發表於 15-8-4 12:04
這說法也未免太不厚道吧!
其實無論3322、33222或332222,都是代表最低要求,幾多個2不是重點。我最初的回 ...
其實真係有唔同:

3322: 只係4主科既成績要求
33222: 4主科+1科選修科既成績要求
332222: 4主科+2科選修科既成績要求

3大係必定睇埋2科選修科既成績同埋除3322外, 2科選修科必需要達2以上才會考慮

不過更少學校夠膽公開 33222 同 332222 既成績

OMH  不是夠不夠膽公開的問題,是who care  發表於 15-8-4 13:49
OMH  有那間學校會公佈332222率呢?  發表於 15-8-4 13:48
‹ 上一主題|下一主題