用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 11名考獲7科5**
樓主: Mat_Dad
go

11名考獲7科5**  

回覆:sukitelfold 的帖子

但講得又係事實!

引用:Quote:sukitelfold+發表於+15-7-15+09:15+

原帖由 ha8mo 於 15-07-15 發表
見MK班友搵姓雷個培正仔出來做繕稿主角登報摟人轉校填房,就知佢地本身成手廢人做唔起啦 ...
什麼是MK?

dse2017  同區  發表於 15-7-15 10:17
ha8mo  唔MK就直接D加多利山囉  發表於 15-7-15 09:32

ha8mo 發表於 15-7-15 09:31
辦學係十年樹木百年樹人的世紀工程
樣樣想即食的心態點辦學?

夏伯母同MK有血海深仇乎?其他學校有狀元級學生,點會輕易俾學生轉會丫,小學就會。如果咁容易,鄧顯、梁銶琚果兩個狀元學生一早已經變成旗下學生,宜家出尼威緊啦!

我過路反而想請問吓有冇網友知今年聖瑪利書院出兩位狀元,今年是否實行一條龍第一次DSE ?

leiseefung,

吾係, 我個女出年考DSE, 佢係末代聯係中學關係.  點解咁問, 有咩關係?

Marians 發表於 15-7-15 10:38
leiseefung,

吾係, 我個女出年考DSE, 佢係末代聯係中學關係.  點解咁問, 有咩關係?
咁問係因為有幾多人覺得一條龍後st Mary 會""跌wat"" 但我睇資料佢地以前都係收接近7-8成天神同St Mary小學部,我本人覺得吾會,但有數據係會有說服力d(入U率加出上機近年年出狀元),而整體成績我估計亦係同以往差不多。我相信st Mary 同 st Paul C 一樣係信佢地果套訓練系統,尢如少林寺。

男校狀元只得兩所官中名校(仲要係超級狀元), 彷彿香港連教育也回到幾十年前的光景.

引用:Quote:Marians+發表於+15-7-15+10:38+leise

原帖由 leiseefung 於 15-07-15 發表
咁問係因為有幾多人覺得一條龍後st Mary 會""跌wat"" 但我睇資料佢地以前都係收接近7-8成天神同St Mary小學 ...
嘉諾撒會學校鍾意收番自己小學學生

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:男校狀元只得兩所官中名校(仲要係超級狀元)

原帖由 jessimm 於 15-07-15 發表
男校狀元只得兩所官中名校(仲要係超級狀元), 彷彿香港連教育也回到幾十年前的光景. ...

又唔可以用狀元數量去比較整體學生嘅學術水平嘅.....我覺得要睇全部應考學生所考獲等級平均數同入港三大入學率會比較公道。

YeeYee01016  數數入中大港大law同medic 人數就知整體實力  發表於 15-7-15 11:55

Soundervolt 發表於 15-7-15 11:26
又唔可以用狀元數量去比較整體學生嘅學術水平嘅.....我覺得要睇等級平均數同入港三大入學率會比較公道。

...
認同!!

男校狀元只得兩所官中名校(仲要係超級狀元), 彷彿香港連教育也回到幾十年前的光景.

不是:以前名校是靠收尖中之尖來達到目的。現在是因為DSE更重視語文能力,令傳統學校優勢更明顯。

醒目開學勳章 王國長老

我朋友個仔係榜上有名學校之一, 全校第5 top, 37分
佢好勤力架, 阿媽唔駛理, 自己考試前做廿年pass paper (聽到都頭暈), 抵佢成功

經濟能力充裕的尖子學生傾向IB, ESF及國際學校 撬走不少教會律校的top student

記得幾年前回校聽DSE講座,家長好紧張地問:校長校長,聽講傳統學校學生DSE中文好差,點算哎?校長話,唔使驚,我地都唔係傳統學校,哄堂大笑。

其實,考DSE,傳統學校己着數咗,着數咗仲要着草到次級聯賽,過意得去麽?着咗草着數咗,本應靜鷄鷄發大財,反而多方唱DSE,有品麽?

回覆:11名考獲7科5**

如果用學生考獲等級平均百份比同香港頭三大入學率始終都係SPCC最強!