用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇S2成功插班的例子分享?
go

有冇S2成功插班的例子分享? [複製鏈接]

周圍叩門, 封封都石沉大海, 打定輸數, 有冇成功插班的例子分享?
   0    0    0    0

囡囡中一派左間B1C中學好唔忿氣,生性讀書,追左兩年,數學中文唔合格追到全級第一,囡囡本諗著試BPS, PCMS...被哥哥慫恿試埋DGS,中一失敗左,中二試左7間中學,雖然本身樂器又冇考級,又冇運動細胞,被DGS, BPS, PCMS睇中左兩年既堅持,囡囡依家入左去DGS讀S3,囡囡生性成家人都好開心!樓主唔洗灰心,只要囡囡堅持都會入返心儀既學校!

Snoopy211    發表於 15-8-26 13:07
王家爸爸  重點係生性讀書、主科全級第一  發表於 15-8-24 15:59

giorbear 發表於 15-7-12 00:32
周圍叩門, 封封都石沉大海, 打定輸數, 有冇成功插班的例子分享?
每個個案唔同,不如你講下:
1。原本讀邊間(或者邊類學校)
2。點解要轉
3。成績點
4。目標又係邊間(或者邊類學校)

個人覺得要客觀地分析以上問題,先可以知道點解之前既申請會石沉大海,同埋點樣部署明年既申請。

wonglily    發表於 15-8-24 21:40
wonglily    發表於 15-8-24 21:40

點解咁想轉校?同同學玩得埋嗎?

回覆:有冇S2成功插班的例子分享

去到會否冇晒優赿感,隨時變中遊份子,加上又要重新認識同學,適應期的低潮不可忽视,加上一年後選科,未必夠排名同人爭科,未必讀到心儀科目,這亦直接影響升大學選科,這是重點。

引用:囡囡中一派左間B1C中學好唔忿氣,生性讀書

原帖由 Claritycheng 於 15-08-24 發表
囡囡中一派左間B1C中學好唔忿氣,生性讀書,追左兩年,數學中文唔合格追到全級第一,囡囡本諗著試BPS, PCMS ...
有志者事竟成!

我個囡尋日先俾我睇到 DGS S2  插班生名單,有八個人呀!有D 係亞囡中學同學, 有D 係亞囡嘅小學同學,,,,香港真係細到無得再細。

請問DGS在中三插班生中收了多少學生? 申請人又是多少呢

引用:請問DGS在中三插班生中收了多少學生?+申請

原帖由 _._._.lwh._._._ 於 15-12-16 發表
請問DGS在中三插班生中收了多少學生? 申請人又是多少呢
收了10個,但幾多人申請就唔知了

醒目開學勳章

回覆:有冇S2成功插班的例子分享?

亞囡學校今年中二收左兩個

無論是正在叩門, 又或是在原校就讀, 大家都要努力! 現在讀書真不客易啊! 我們一班家長要支持支持他/她們。

Agreed! 現今讀書超級辛苦,家長要多多支持。 S2轉校,小朋友要好有決心先得。 努力!
‹ 上一主題|下一主題