用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 york 升小
樓主: cwm1980
go

york 升小 [複製鏈接]

回覆 SoLM 的帖子

真係咁橋

回覆:SoLM 的帖子

如果你覺得有問題你可以不在這裏留言!

其實兩三歲人仔根本就唔應該in la, 所以in 親都收其實反而是好喎,証明佢有信心教到佢地掌握到個課程。
佢擺明是commecial, 冇呃你,但佢會俾返啲你覺得值的嘢你,等你條氣順啲,而每樣搵錢嘢你都有權唔參加,绝對冇bad feeling or pressure.  亦绝對唔會有掉書包的事發生。

老實講,我比較欣賞之前York 的英文教學方法,啲Net teacher 用letterland 教phonics 真係好好,因為佢地用好多不同形式好互動,小朋友真係入哂血,對學英文好有幫助,不過佢地近來有啲過火,唔知係咪配合啲不合理的怪獸家長要求,狂加K3英文grammar (K1 K2我唔清楚), 連內部的Net 都覺得唔reasonable. 希望唔好走錯方向,佢咁樣我反而唔敢推介俾我朋友。

引用:其實兩三歲人仔根本就唔應該in+la,+所以in+

回覆:york 升小

加grammar系今年既事 ?? 我囝舊年K3有grammar但不過份喔, 我囝一點也不覺得難, 功課佢自己做我都冇教過。

引用:看看維記及York,+太commercial+使學校只變

原帖由 SoLM 於 16-01-14 發表
看看維記及York, 太commercial 使學校只變成學店或聯誼會... 所以上樑不正下樑歪。

...
喺EK咁耐,發覺你份人成日講嘢都幾盡,成日以踩其他學校或者以煽風點火為樂。大家都係人父母,大家都係為仔女好,做人留一線為自己小朋友積吓福啦!

siden    發表於 16-5-29 12:37

mamaishere 發表於 16-5-29 00:31
喺EK咁耐,發覺你份人成日講嘢都幾盡,成日以踩其他學校或者以煽風點火為樂。大家都係人父母,大家都係為仔 ...

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-01-14+發表看看維

引用:Quote:mamaishere+發表於+16-5-29+00:31+喺

beautyhar 發表於 16-5-28 23:19
加grammar系今年既事 ?? 我囝舊年K3有grammar但不過份喔, 我囝一點也不覺得難, 功課佢自己做我都冇教過。

...

是否上年加我唔知, 但三年前的確冇咁誇張,佢地啲功課老師是會教哂佢地做,但唔代表佢地明白個concept, 咁细個死記grammar rules , 覺得如果為了取悦家長,以為幫佢提前handle 小一功課為之好,咁我覺得走錯方向,相反,佢本來嗰種學英文於遊樂,等小朋友愛上英文,上小學就自然學得好。

SoLM 發表於 16-5-29 07:53
有人說:「佢擺明是commecial, 冇呃你,但佢會俾返啲你覺得值的嘢你,等你條氣順啲,而每樣搵錢嘢你都有權 ...
首先,我並冇影射迦南,因為呢件事是事實。我只係想帶出commercial 同老師有冇愛心是兩回事。
慕道班亦是事實,我亦冇話欣賞。

但commercial 啲學校就等於佢啲學生德育有缺失是乜嘢logic. 佢地一樣有常識課,一樣會執discipline,所有私營幼稚園都係一門生意,victoria 都收得貴,一樣大把人爭住讀,亦冇人會話佢啲學生德育有問題, 如果父母唔以身作則,我唔覺得小朋友德育會好。

SoLM 發表於 16-5-29 08:00
自由論壇有不同意見有什麼問題,討論也要看不同的意見,否則上佢網頁已經知佢升咩小學!以事論事、家長請勿 ...
話人哋Commercial 就是德育有問題,又唔係攻擊人哋啲小朋友?

引用:Quote:SoLM+發表於+16-5-29+07:53+有人說:

回覆:york 升小

個人認為升小yorks d 質素好參差。識人叩入神校,常考級頭三,但個小朋友本身資優。       另識一個係yorks時見佢有拎好多學業獎,靠家姐上神津後,阿媽驚緊佢嚟緊7月要補考。

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-05-29+發表首先

原帖由 SoLM 於 16-05-29 發表
常識及discipline 不等於德育。@鄒孟軻母,號孟母。其舍近墓。孟子之少時,嬉遊爲墓間之事。孟母曰:“此非 ...
你好煩。成日拋書包。

siden  唔係好煩,係超煩  發表於 16-5-29 12:35

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-05-29+發表常識及

SoLM 表於 1-5-29 10已19
常識decipline 不等於德育。@鄒孟軻母,號孟母。其舍近墓。孟子之少時,嬉遊爲墓間之事。孟母曰:“此非 ...

其實你有冇了解下幼稚園常識科內容,裏面己滲透不同德育concept 在裏面,你咁飽讀詩書,冇理由咁都冇留意。
你引用孟母,須知道古時重仕而輕商,你如果用咁的logic, 咁著喺New York, 香港呢啲金錢掛帥的地方,住的人包括我同你,真係道德淪亡

sissysze 發表於 16-5-29 10:42
個人認為升小yorks d 質素好參差。識人叩入神校,常考級頭三,但個小朋友本身資優。       另識一個係yorks ...

Agree, 我自己小的同大的吸收能力不同,效果各異,而我是極懒,兩件幼稚園考試都靠自己同學校幫佢地溫,所以高下立見,但兩個不才都好早有啲啲offers喺手。

而我剛睇到一雜誌訪問一家帶小朋友遊曆幾年而媽媽教咗十三年名校的comment:

"我教書這麼多年,體會到老師都是用一樣方法教學生,成績各人不同,就是取決於家庭、父母、各人經歷等等"

This is so true.

引用:+本帖最後由+Doray+於+16-5-29+12:06+編輯+

引用:Quote:原帖由+Doray+於+16-05-29+發表首先

原帖由 SoLM 於 16-05-29 發表
常識及discipline 不等於德育。@鄒孟軻母,號孟母。其舍近墓。孟子之少時,嬉遊爲墓間之事。孟母曰:“此非 ...
想請教york 的commerial 之處何在?閣下所引的孟母三遷例子是客觀環境會影響小朋友成長,其實真的好想知道學校commerial 的意思是甚麼?

‹ 上一主題|下一主題