用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 york 升小
樓主: cwm1980
go

york 升小 [複製鏈接]

引用:Quote:pigpigpoopoo+發表於+16-1-18+23:50+

引用:+本帖最後由+miffyumiffy+於+16-1-14+09:16

回覆:york 升小

間間幼稚園甚至小學中學都一定有教德育的,我覺得身教最重要。

hppa    發表於 16-1-19 07:39

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+16-01-14+發

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
老實講,york嘅英文真係幾強,係中文比較一般,我堂家姐個仔有唔少好offer,包括蔡繼有、陳首仁、SFA及港同 ...

一日24小時, 小朋友返學3個鐘, 有21個鐘起屋企, 你不如問佢屋企人點教
自己身為父母, 有責任去教好自己小朋友, 小朋友操行唔好, 走去怪學校無教

引用:Quote:原帖由+miffyumiffy+於+16-01-14+發

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-19 發表
有啲嘢叫面試一個樣,行出嚟又另一個樣
我識嘅york小朋友, 已由名小學升晒名英中, 我識果班個個品學兼優,尤其讀德望果幾個, 成績又好, 又乖, 成個小淑女, 我仔都唔失禮, 依家係華仁仔

成績我唔敢講個個都咁好, 但操行一定唔係你講到咁差

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-01-19+發

引用:+本帖最後由+miffyumiffy+於+16-1-19+09:00

pigpigpoopoo 發表於 16-1-19 09:15
不過可能有呼吸學校美譽嘅York,太覧收學生,所以做學生同家長質素欠佳,無認真scan過就收,咪收咗我堂家姐 ...
原來你係blue blood, 失敬失敬, 間間幼稚園學生都有乖有唔乖, 間間幼稚園都有上等家長平民家長, 你咁blue blood話人質素欠佳, 李+x個大孫kg時, 都係同我c6個fd呢啲質素欠佳嘅平民同一班, 真係首富都唔夠你咁巴閉

火星有學校啱你, 得你一個威晒, 無人質素欠佳, 唔會有人襯你唔起

你去讀寶山, 清一色上等人, 但我c6個fd個女讀寶山, 佢家長大把錢大晒咁, 咪一樣縱壞小朋友

gigiwin888 發表於 16-1-19 06:07
你堂家姐好慘, 有你咁的親戚話佢無質素
幾句說話就睇到某啲人嘅人格
佢話york小朋友嘅品德好唔好一件事, 佢連自己堂家姐都要上網講人壞話, 佢人格一定唔好得去邊

佢小朋友讀邊間kg小心, 有呢啲家長, 佢小朋友德育一定好惡劣

回覆 miffyumiffy 的帖子

大家吾好再覆佢嘞

我覺得佢堂家姐好慘呀, 就算係普通朋友, 都吾會咁人啦

我只係一個咩都吾識, 平凡 但會教小朋友尊重長輩 親人的York 家長上

回覆 kl2010 的帖子

Agree! 睇到佢連自己人都講,何放其他佢可能有某種原因要寫衰間學校!讀者自己判斷吧!

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-18 發表
老實講,york嘅英文真係幾強,係中文比較一般,我堂家姐個仔有唔少好offer,包括蔡繼有、陳首仁、SFA及港同 ...
嘩你真係好攪笑囉,乜有間幼稚園會教小朋友冇禮貌冇規冇矩嫁咩?你真係唔好本末倒置啦。
本人女兒唔該前唔該後,見到人打招呼,上落車唔該再見司機叔叔。經常話唔可以浪費食水浪費紙張,唔可以做垃圾蟲,要讓座。在家要幫手做家務,女仔要溫柔唔可以閙人。呢D全部都係york教嘅。品德教育好到你漏咗教佢幫你教埋,你教唔掂佢幇你執返正。
實果:我個女有神校offers.

唔該呢位會員借過,唔好踩入黎亂噴。

多謝各位

其實係咪吾抵得佢堂家姐個仔,所以喺度亂up.

我覺得York的大部分小朋友行出黎都好開朗自信同有禮,吾係只會讀死書。

hppa  same feeling  發表於 16-1-20 10:20

佢响其他post狂讚KV, 極度盲目崇拜!睇到都覺得好好笑!應該讀KV.

回覆 Park88 的帖子

我指佢連自己堂家姐都講閒話的那位,佢小朋友應該讀KV! 其他post 已經看到'不可一世咁款!眼光短淺!

引用:回覆+miffyumiffy+的帖子佢响其他post狂

原帖由 Park88 於 16-01-21 發表

佢响其他post狂讚KV, 極度盲目崇拜!睇到都覺得好好笑!應該讀KV. ...

佢覺得讀kv咁巴閉,咪恭喜佢囉

我識人讀kv讀到要轉校, 學校人夾人
我仔太活潑, 讀kv都死梗

回覆:york 升小

SFA今年小一全级第一都系York出品。  我囝同學仔個個玩得又讀得, 你可能話系本身小朋友叻囉, 又或者好彩收到叻仔叻女...咩都有人講。
但我想带出重點系小朋友打好底子上一綫直私,立見真章,無論你出自邊間Kinder。 幼稚園無打底上一綫直私,追得辛苦呀!!

pigpigpoopoo 發表於 16-1-19 09:15
不過可能有呼吸學校美譽嘅York,太覧收學生,所以做學生同家長質素欠佳,無認真scan過就收,咪收咗我堂家姐 ...

呢位家長自己都要努力去補吓習學好D中文, 唔係日後唔識教仔女分錯別字, 同埋句法. 小心日後俾小朋友同班既家長嫌棄話你攪到學校變另一間呼吸學校就唔好啦!

而且係沒有任何証據証明你講法時, 小心俾人告你作不實指控, 或者"誹謗"喎!

通常見到某家長地話人地係呼吸學校, 都係因某校收咗D佢覺得不入流既學生 (衰D講句即係話只要仲有呼吸都收既)但又唔收佢個仔女..... 咁如果連呼吸學校都唔收果D, 又算乜呢?

教育唔係應該"有教無類"既咩, 將教育標籤化, 異端化, 真係令人覺得可悲!

hppa    發表於 16-1-22 10:59
mamabianca  can't agree with you more  發表於 16-1-22 10:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

原來 “呼吸學校”即係識呼吸就收咁解呀

我覺得好悔辱

小朋友考幼稚園時只有兩歲, 難道真係人人都係考不上其他幼稚園才讀YORK, 我諗吾係囉 (起碼我吾係) 作為媽媽我會選課程活動教學 開心度 學校環境 師資等等

另外, 為人父母應以身作則, 一言一行,都吾應該用帶有侮辱和貶低人的攻擊性詞語去話人, 特別仲要用係咁細的小朋友身上品德何其低劣

Park88  Agree! 間直不佩做人媽媽!心胸狹窄,妒忌心重!差!  發表於 16-1-23 00:11
hppa    發表於 16-1-22 11:06
‹ 上一主題|下一主題