用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關天水圍 / 元朗中學
樓主: JazzStyle
go

有關天水圍 / 元朗中學 [複製鏈接]

701003 發表於 15-7-24 13:27
我反而覺得,博咗循中自行,再搏統一,香島排首五都易中,而且香島係直資,不選不派,派唔到叩門都唔難!

...
謝謝你的解答!
我都係咁諗~謝謝你 ^^

looking 發表於 15-7-11 15:42
香港中文大學校友會聯會張煊昌中學(一路keep住band2中左右)
中華基督教青年會中學(青年會有聯繫小學,有 ...
成績高一班的,多選擇李兆基,次一班多選青中,青中今年收了band3生

引用:Quote:looking+發表於+15-7-11+15:42+香港

原帖由 小胖虎 於 15-07-25 發表
成績高一班的,多選擇李兆基,次一班多選青中,青中今年收了band3生
青中有青小直升,一直都有弱勢學生!一間學校將弱勢生教到跟到平均水平,才是教學!收一堆尖子,使乜煩?青中發展體育,外來生收band 3,一係英文好,中文弱,一係打波or體育叻!直資自由收生,學生可以有好多類型

其實, 各有所好, 小朋友好動咁選多活動的中學,
小朋友好靜, 就不選此等學校, 否則反而有壓力

引用:其實,+各有所好,+小朋友好動咁選多活動的中

原帖由 LoveChild 於 15-07-25 發表
其實, 各有所好, 小朋友好動咁選多活動的中學,
小朋友好靜, 就不選此等學校, 否則反而有壓力 ...
運動叻,學業成績差,入學術型學校就真係有壓力啦,傳統名校大把例子成績好,入咩學校都唔會有壓力,所有文法學校都係成績掛帥,就算重體育,都唔會迫所有人參加的!

701003 發表於 15-7-25 09:02
青中有青小直升,一直都有弱勢學生!一間學校將弱勢生教到跟到平均水平,才是教學!收一堆尖子,使乜煩?青 ...
只想指出青中收生確實較李兆基為鬆,這幾位band 3 冇乜體育專長或其他專長,成績冇乜好講,去到李中連交表資格也冇,但青中好快即收,青中老師有愛心去教,重德育,能教到達入U基本要求實在好好,而李兆基較着重成績,對收生成績有要求。家長可參考,不喜莫

回覆:JazzStyle 的帖子

考慮下屯門區啦

701003 發表於 15-7-25 09:02
青中有青小直升,一直都有弱勢學生!一間學校將弱勢生教到跟到平均水平,才是教學!收一堆尖子,使乜煩?青 ...
我都知道青小直升青中一定有弱勢學生, 但我想問下, 青中的老師點呀? 流失率高嗎? 校風好嗎? 讀書唔叻的會唔多理?
唔好意思, 太多問題了~

引用:Quote:701003+發表於+15-7-25+09:02+青中有

原帖由 JazzStyle 於 15-07-29 發表
我都知道青小直升青中一定有弱勢學生, 但我想問下, 青中的老師點呀? 流失率高嗎? 校風好嗎? 讀書唔叻的會唔 ...
補底強。直資老師流失率比官津高少少。

701003 發表於 15-7-29 12:28
補底強。直資老師流失率比官津高少少。
唔該晒!!
咁即係唔叻的小朋友, 學校都唔會置諸不理啦?!

小胖虎 發表於 15-7-25 23:52
只想指出青中收生確實較李兆基為鬆,這幾位band 3 冇乜體育專長或其他專長,成績冇乜好講,去到李中連交表 ...
請問果幾個入咗青中的BAND3生, 英文好嗎?
你的小朋友是否讀緊青中?

麻煩晒!!!

回覆 JazzStyle 的帖子

借位想問問,聽說青年會/李兆基有校車及學校特登放遲?是否這樣?
thanks a lot

引用:回覆+JazzStyle+的帖子 借位想問問,聽說

原帖由 Abby媽 於 15-09-22 發表

借位想問問,聽說青年會/李兆基有校車及學校特登放遲?是否這樣?
兩校都無校車!

Abby媽 發表於 15-9-22 11:56

係咪特登放遲我就唔知啦, 我只知青中放5點.
你小朋友又係今年選中學嗎?

yes ar, 聽說有些天水圍中學得鄧放遲,避免結識其他壞人。(只是聽說但我又忘記那間)

Abby媽 發表於 15-9-22 14:46

yes ar, 聽說有些天水圍中學得鄧放遲,避免結識其他壞人。(只是聽說但我又忘記那 ...
選校好頭痛呀~
大家加油呀

laiheiyau 發表於 15-7-12 10:43
香港中文大學校友會聯會張煊昌中學 ~B2B
中華基督教青年會中學~B2A
天水圍循道衛理中學~B2C
中華基督教青年會中學.... 係B2A????

過去兩年既3322率都只有~30%, 遠低於香港平均水平, 仲可以叫B2A???

王家爸爸  十年八年前係B2A,現在就...   發表於 15-9-23 09:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

701003 發表於 15-7-24 13:27
我反而覺得,博咗循中自行,再搏統一,香島排首五都易中,而且香島係直資,不選不派,派唔到叩門都唔難!

...
直資唔一定係"不選不派".
除非教育局既統派位資料上有註明係"不選不派", 否則即使係直資中學, 你無揀都會派到去

上年元朗區唯一不選不派既中學係馬振玉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-9-23 09:12
中華基督教青年會中學.... 係B2A????

過去兩年既3322率都只有~30%, 遠低於香港平均水平, 仲可以叫B2A???
學校轉直資,通常有兩個結果,好左或者差左,呢間係後者。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+15-9-23+09:12+中

原帖由 王家爸爸 於 15-09-23 發表
學校轉直資,通常有兩個結果,好左或者差左,呢間係後者。
十年八年前係band 3近年係band 2

‹ 上一主題|下一主題