用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請教關於澳洲升學(中學)
go

請教關於澳洲升學(中學) [複製鏈接]

而家brainstorm緊想等阿女完成埋下年小六之後到澳洲升學,暫時完全未搵資料,想先喺喥請教吓過來人,先有個預算先。請問到澳洲升讀中學的話,一年大概要預幾多學費及基本生活費。謝~
   12    0    0    0

回覆:大食媽咪 的帖子

其實都有貴,平之分,最貴當然係私立boarding school,1年你預40萬港幣……住home stay 會平d,可能30萬都夠,所以睇你target邊類學校先。

其實有邊類學校可以揀架?我地外國人,係咪都係只有讀私校?

大食媽咪 發表於 15-7-5 14:07
其實有邊類學校可以揀架?我地外國人,係咪都係只有讀私校?
就算系外國人都可以申請讀當地的政府學校, 不過要交oversea學生費用....具體你可以向留學agent諮詢, 佢d gei資料會比較齊全and update

回覆 洋子 的帖子

Thanks~

回覆 大食媽咪 的帖子

我家姐個囡在澳洲讀緊寄宿中學, 佢都係Year 7 開始在那邊讀. 已經讀左兩年了. 佢個間既學費吾算貴, 萬八蚊澳洲左右, 不過係女校. 我個陣陪佢過去開學, 學校吾多香港同大陸人, 整體我覺得吾錯. 不過要視乎你鍾吾鍾意讀女校.

回覆 angie_ma 的帖子

Hi, 你好。你家姐女女好叻喎,year 7就自己去留學。
我女好黐身,我要陪讀,如果唔係佢唔肯去。
而家係擔心澳洲陪讀visa唔知會唔會好難批。。。
萬八澳幣係Day school 價? 都算好平喎。
女校ok呀,我自己以前中學都係讀女校,完全無問題。
唔知你講緊係邊間學校呢?喺邊頭架?

回覆 大食媽咪 的帖子

hello, 我家姐個囡都好痴身架, 所以我家姐一樣申請左陪讀visa (佢地係搵agent做的) ,
不過佢正式只係陪左佢4個月左右就回港了. (因為呀囡開始適應左, 我家姐好想佢試下, 因為仲有個細既在香港)
萬八蚊係Year 7個年單學費, 之後因為我家姐回港, 呀囡就轉左住宿舍, 宿費好似都要萬9蚊澳元.

仲有個細就無法子。一來我女性格內向,好依懶,我覺得要佢中一就自己出國留學對佢可能苛求咗少少。而且我自己都唔捨得咁細就無咗親密既親子機會,所以都會選擇陪讀。但有agent話,year7陪讀visa唔易批,所以有啲擔心。
我見好多學費都二三萬,萬幾真係好平^^

回覆 大食媽咪 的帖子

For ALL of Australian high school university entrance rankings see here:
http://bettereducation.com.au/SchoolRanking.aspx

The below is for NSW only! I.e. Sydney
The list of public high schools for international students are here:
http://www.decinternational.nsw.edu.au/search/schools?p_p_id=eppinternationalschoolsearchportlet_WAR_eppinternationaldefaultportlet&p_p_lifecycle=1&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=2Fees are a lot cheaper than 20,000 - 40,000 for tuition and another 15000+ for boarding which then total will be very pricey. May be consider public high schools. Most high schools that have asian students in it will be better academically and especially if it is located in Sydney's Lower and Upper north shore or eastern suburbs as the socio-economical class is higher. Like a Central-Western district or Kowloon Tong district in HK.

2016 & 2017

Application fee (non-refundable)

A$250

A$250

Tuition fees per student per year*

Years K to 6
(Primary)

A$10,000

A$10,500

Years 7 to 10
(Junior secondary)

A$12,000

A$12,500

Years 11 and 12
(Senior secondary)

A$13,500

A$14,000

Intensive English Centre

A$7,000
for two terms

A$7,500
for two terms

Homestay accommodation
Parent nomination homestay fee**

A$270

A$290

Accommodation placement fee

A$270

A$300

Homestay fee

A$250 - $300
per week

A$310
per week

Other fees
Airport pick-up fee

A$140

A$140

School uniforms

A$150 - $200

A$200 - $250

School transfer fee***

A$400

A$400

http://www.decinternational.nsw.edu.au/study/schools/fees
AU Citizen, lived in Sydney for 18 years. left HK P.4 Term 1, 9 years old, studied in Sydney, attended USYD (Bachelor of Commerce) and UTS (Masters of Marketing). Now working in HK.

我和大食媽媽一樣,女兒現讀小六,想送女兒到澳洲讀書,亦會做陪讀媽媽,都擔心陪讀唔批,想請教你家姐陪讀簽證點可以成功批出。另外,你家姐女兒讀哪所中學,AUD18000真係算平,可以告訴是哪所中學,在澳洲哪個省嗎?
我會在農曆新年後開始著手申請,請指教!

我都準備女兒讀完小學去澳洲讀書, 請問澳洲邊間Boarding School 好?

大女兒都是上年才去澳洲讀SENIOR SCHOOL,感恩找到間校風和排名都不錯的學校,學費也不貴,全年連雜費,學費和寄宿費也是AUD39K 。 TERM BREAK可留宿舍,每年返來兩次,機票價錢也不貴,直航也是HK$7000 左右。

大家好, 我又分享下自己情況:

我二仔現在香港讀中一, 三仔上年係LS 讀小三, 小四轉了到 IS Year 5, 一早已計畫比佢地出國, 早前去過幾個香港AGENT 係酒店搞個D 升學博覽會, 澳洲有學校代表來, 我當時同佢地既學校代表傾左一陣, 拎左BROCHURE, 鎖定左三間, 上網都睇過佢地資料同排名, 唔錯, 就約左佢地新年過去, 個邊2 月係 new semester, 學校係可以安排 school private tour 比我地, 我己約好哂, 會帶定埋D 仔既成績表之類, 揀得到就即時入埋紙, 排定時間過去, 好在依家澳紙跌跌跌....(希望再跌D...) 咁佢地讀書就無咁貴, 我揾既都係PRIVATE SCHOOL, 學費連BOARDING約30萬港幣左右.

學校亦提我, 比較搶手既學校係要早申請既, 一般兩年前就可入紙, 因為佢地都係排隊仔咁, 先到先得, 有位就到你, 我本就係打算等到三仔小學畢業, 即二仔中三就一齊送佢地去, 不過 ADMISSION OFFICER 話二仔若兩年後先去, 一去就GRADE 11, 咁會too late, 因為到時好快就要考大學, 對佢剛到仲在適應就搏殺未必有利, 建議我比佢GRADE 10 (即 2018) 就過去, 咁今次過去就申請定, 有位就可入學.

但三仔若跟二哥一齊走就會係GRADE 6, GRADE 6 好多學校係未有 BOARDING, 要 grade 7 先有, 所以只好比佢地前後腳出發.

我係一手一腳自己同學校傾的, 唔多信AGENT, 因為我真係睇唔到佢地可以幫到我幾多, 自己同學校直接傾我感覺實在D, 反正澳洲唔算遠, 8 小時機, 氣候又唔太差, 要去好快既.  建議時間許可既話也不妨考慮親自去睇睇, 了解下.

話時話, 早前又聽過一個移民講座, 當中SPEAKER 提到, 若小朋友係當地讀完大學, 可以在當地揾得到本科既工作既話, 就可以申請 graduate visa, 咁做兩年左右 (唔記得係咪真係兩年, 總之唔太耐), 就可以拎埋個 PR, 呢點我都好想D 仔可以咁, 拎多本護照係身點都多個 CHOICE 丫, 所以我實鼓勵佢地想返香港都等拎埋個 passport 先.

我亦是安排我仔出年到澳洲, 佢應該下年 g 11,請問可以在那兒有多些資料, 可以怎安排, 最近有沒有澳洲升讀中學的展覽呢, 謝謝大家

我都係諗住唔揾agent, 宜家上網睇緊唔同學校的資料, 請問你哋會揀邊度的Boarding School, 我宜家睇緊Melbourne, 會唔會Brisbane 或Adelaide啲學費會平啲?

回覆 lamsuetwai 的帖子

其實可直接帶孩子和近年成績上AGENT到,讓孩子跟AGENT先傾下,AGENT才會根據孩子的成績和想法,配對學校,當然你自己可以先上網CHECK下心儀的學校和地區,給AGENT知道大約你一年的BUDGET有幾多,才能找到學校。 但要記住,AGENT 只會做一上去有COMMISSION的學校,所以如你已有心儀的學校,你要CHECK 清楚AGENT有無做。
去多幾間AGENT傾下,拿多些意見。 升學展覽不是每間學校都會參與,特別是那些多人想讀的學校。

於基本一年學費都要港幣500,000啦!加埋食食洗晒!仲要同朋友出去玩下!冇理由叫佢停咁辛苦係屋企架嘛!

回覆 Lachelle 的帖子

係呀, 我家姐個女係讀緊寄宿女校, 不過萬八未包寄宿費. 佢地的簽證, 連埋陪讀簽證都係搵Agent申請的. 呢個Agent好好, 好有耐性, 又細心. 易溝通. 學校在gold coast(黃金海岸) 附近.

引用:+本帖最後由+angie_ma+於+16-2-20+17:56+編

原帖由 angie_ma 於 16-02-20 發表

回覆 Lachelle 的帖子
你好,我搵想搵d 政府學校既資料,可以給agent 資料嗎? thank you

‹ 上一主題|下一主題