用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 有無甲一入st. mary分享??
go

有無甲一入st. mary分享?? [複製鏈接]

我住外區,如甲—填st. mary是否很儍?如果搬去31網,甲—乙—填st. mary是否很博?31網的有什麼住宅租金比較相宜?謝指教。真心感激!!

1    0    0    0

回覆:secretrose 的帖子

其實甲一無乜嘢可分享,因為甲一雖然位小,但總有人派到。我識人上年甲一派到聖瑪利,但係咪真係甲一或借地址,只有佢自己先知!至於甲一、乙一都填佢係咪好博,我見你肯搬屋都為咗佢,證明你好想入,所以無話博唔博,因為想讀呢間學校只可以咁樣填,乙二都無可能,所以不妨一試,睇吓你個女同學校有無緣份。不過,你要有失敗嘅心理準備,如果派唔到,下一步會点做。至於31網嘅租金,咪鬼咁懶,自己上地產網查吓啦……唐樓、洋樓、一房、兩房,新樓、舊樓,點知邊樣啱你呢!最後,見到你想揾d較便宜嘅單位,我想提吓你,如真係入到St.Mary,你每個月要預番d錢比佢補習,除非你個女係超班!

引用:其實甲一無乜嘢可分享,因為甲一雖然位小,

原帖由 galaxytab 於 15-07-09 發表
其實甲一無乜嘢可分享,因為甲一雖然位小,但總有人派到。我識人上年甲一派到聖瑪利,但係咪真係甲一或借地 ...
点為知超班?入讀p1時巳識p1上學期?

引用:Quote:原帖由+galaxytab+於+15-07-09+發表

原帖由 Summer2006 於 15-07-09 發表
係咪已經有P1上學期嘅知識入讀算係超班?一定唔係!因為好多名幼生在k3時已學緊小一嘅野,入讀後一樣唔輕鬆。另外,我話預留$補習,其實我講嘅未必係專科補習,可能係搵人跟功課及温習嘅使費,當然妳自己識教,個囡又聽教,妳又唔使返工係可以慳番d錢!簡單d講,如屋企無鋪排、無支援,而小孩在班上可保持中上游位置,我會叫超班!

引用:Quote:原帖由+galaxytab+於+15-07-09+發表

原帖由 Summer2006 於 15-07-09 發表
係咪已經有P1上學期嘅知識入讀算係超班?一定唔係!因為好多名幼生在k3時已學緊小一嘅野,入讀後一樣唔輕鬆。另外,我話預留$補習,其實我講嘅未必係專科補習,可能係搵人跟功課及温習嘅使費,當然妳自己識教,個囡又聽教,妳又唔使返工係可以慳番d錢!簡單d講,如屋企無鋪排、無支援,而小孩在班上可保持中上游位置,我會叫超班!

引用:Quote:原帖由+Summer2006+於+15-07-09+發表

原帖由 galaxytab 於 15-07-10 發表
係咪已經有P1上學期嘅知識入讀算係超班?一定唔係!因為好多名幼生在k3時已學緊小一嘅野,入讀後一樣唔輕鬆 ...
其實我又覺得不用「神化」裡面的學生。只要平日淡淡定定,留心聽書。而家長肯陪小朋友温書,未至於必須「超班」,亦可以有合理的成績。除非你要年年拿獎就另計!而且那有那麼多「超班」小朋友在一間學校內?

回覆:galaxytab 的帖子

唔係咁恐怖呀?要預定錢補習!

‹ 上一主題|下一主題