用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 地利亞(閩僑)英文小學好唔好?
go

地利亞(閩僑)英文小學好唔好? [複製鏈接]

地利亞小學, 有兩間一間在MEI FOO,一間在青衣....請問有無人讀近好唔好呢?謝謝.
   2    0    0    0

最平價的私英小。

南亞裔多

回覆:地利亞(閩僑)英文小學好唔好

美孚係私校, 青衣係直資
你係想問關於美孚定青衣

引用:地利亞小學,+有兩間一間在MEI+FOO,一間在青

原帖由 ching~mama 於 15-07-04 發表
地利亞小學, 有兩間一間在MEI FOO,一間在青衣....請問有無人讀近好唔好呢?謝謝. ...
唔好!

小朋友讀緊美孚,喜歡上學。

引用:Quote:原帖由+ching~mama+於+15-07-04+發表

原帖由 conniewktang 於 15-07-10 發表
唔好!
請問唔好係指邊一方面呢!?
因為就近區得佢一間

引用:小朋友讀緊美孚,喜歡上學。

原帖由 Chris852 於 15-07-14 發表
小朋友讀緊美孚,喜歡上學。
請問美孚係私校..同直資那間有咩大分別呢!?
校風好嗎!?

引用:Quote:原帖由+conniewktang+於+15-07-10+發

原帖由 soso3509 於 15-07-15 發表
請問唔好係指邊一方面呢!?
因為就近區得佢一間
以前問過用家,變直資前,青衣果間幾好,變直資後差了好多。具體就沒有問。

回覆:conniewktang 的帖子

位於美孚的,就不知道。我只知道有朋友住美孚,很想小朋友讀英小,但從沒考慮過這小學,反而同一辦學機構的幼稚園就OK。果個朋友的孩子最後都是讀津校/中文小學。

ching~mama 發表於 15-7-4 21:07
地利亞小學, 有兩間一間在MEI FOO,一間在青衣....請問有無人讀近好唔好呢?謝謝. ...
美孚是我的南亞朋友首選

回覆 soso3509 的帖子

對我來說,直資和私校都沒什麼分別,只是學費多寡。美孚地小校風應該不錯。小學生會差得去邊。可能會比一般傳統小學鬆一點。小朋友要自由一點才會聰明和富創意,有科學統計過和實例。
舉例說,一般家長見BB 仔亂劃,拋東西落地會馬上制止,但其實不應這樣做因小朋友正因好奇心進行緊實驗。制止後,他們以後就咪都唔試。

我的仔仔成日話我英文發音不正確。。。Anyway,我相信地小英文是不錯。

引用:+本帖最後由+Chris852+於+15-7-17+22:33+編

原帖由 Chris852 於 15-07-17 發表

回覆 soso3509 的帖子
你仔仔都是美孚地小學生?? 多謝你分享

因為我覺得我仔唔係一個可以坐定定上堂既人..所以想搵d 開心輕鬆環境..自由度高d同活動性既學校

soso3509 發表於 15-7-18 18:52
你仔仔都是美孚地小學生?? 多謝你分享

因為我覺得我仔唔係一個可以坐定定上堂既人..所以想搵d 開心輕鬆環 ...

小朋友由地幼升上美孚地小。他細個座唔定,以為是活躍兒,見過心理醫生,評估後原來只是能力不錯的小孩。佢同學仔話小兒全班第三曳,只是多野講,鐘意問,問到人口啞那種。
佢班有個真的座唔定,走來走去,有時幾頭痛。上次見佢家長日座唔定,我比紙巾和筆畫畫,頂到一陣。
仔仔都係慢慢畫畫,現在玩時玩,上堂就上堂。放學都係玩多。始於上幾個鐘頭學,要放電。

gogogo2  你好, 我的小朋友己考入地小, 下年入學, 想了解地小多一點, 是否真正適合, 而我的小朋友性格, 行為和你仔都   發表於 15-11-19 12:01

引用:+本帖最後由+Chris852+於+15-7-18+21:15+編

原帖由 Chris852 於 15-07-18 發表
有d野想請教你,我仔依家响地幼讀今年升K3,本來打算比仔仔讀美孚地小,但我本人對英文唔識,如果比仔仔讀地小,全英文我驚我冇能力教佢,所以依家都唔知點好,煩惱,我應唔應該比佢讀一間英文小學,可否講多少少地小學校既野聽聽,例如功課多唔多,校園生活,升中派位如何,該哂。

回覆 Jessica.Ceci 的帖子

信小朋友能力。如果同學之間玩呀,平時溝通都英文,父母識唔識英文已是其次。父母能運用英文當然最好。小朋友讀地幼的站,老師一般了解小朋友程度,如果可上地小,即多數無問題。地小功課唔多,有時都難到我,有時我都要上網查字典,聽發音。中學派位方面,我不清楚啊。

引用:回覆+Jessica.Ceci+的帖子 信小朋友能力。

原帖由 Chris852 於 15-07-21 發表

信小朋友能力。如果同學之間玩呀,平時溝通都英文,父母識唔識英文已是其次。父 ...
唔該哂你,不過數學&常識都係英文,我都唔知点教,冇能力教,

引用:回覆+Jessica.Ceci+的帖子 信小朋友能力。

原帖由 Chris852 於 15-07-21 發表

信小朋友能力。如果同學之間玩呀,平時溝通都英文,父母識唔識英文已是其次。父 ...
你小朋友今年讀幾年級?可以自己應乎默書?需要補習嗎?你小朋友升中去外國讀書?唔好意思太多野問,因為地小,好少資料,今次遇到你所以比較問多少少,多謝你既分享

其實,以前好多父母字都唔識,他們的孩子咪一樣學業有成,讀書是靠小朋友自己,不是靠父母。我們座旁邊睇住佢做功課溫書就可以。唔識咪上網,再唔識咪問其他同學仔。解決方法多過問題。

引用:其實,以前好多父母字都唔識,他們的孩子咪

原帖由 Chris852 於 15-07-22 發表
其實,以前好多父母字都唔識,他們的孩子咪一樣學業有成,讀書是靠小朋友自己,不是靠父母。我們座旁邊睇住 ...
好中肯!!父母陪住係身邊就已經好好!

回覆 ching~mama 的帖子

大包圍,我都報咗呢間(青衣個間地利亞閩僑英文小學)係屋企樓下,方便!我經常見D學生都幾乖,但校舍好細
‹ 上一主題|下一主題