用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講...
樓主: cocokan2004
go

6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講... [複製鏈接]

回覆 bor_bor 的帖子

做咗幾頁卷?  

咩唔係唔可以做筆試既咩?

唉, 睇佢WEBSITE, 1ST IN 應該係玩GAME 為主咩... 5通連佢都變左質?!

回覆:bor_bor 的帖子

唔該晒!

要做幾頁卷呀?唔怪得唔想講啦!

回覆:cocokan2004 的帖子

國際x小都要默英文同中文生字呀!

引用:回覆+bor_bor+的帖子 做咗幾頁卷?++咩唔係

原帖由 cocokan2004 於 15-07-03 發表

做咗幾頁卷?  
我小朋友前年考1st in都係玩遊戲紙啦。一直都係咁,無變。

引用:Quote:原帖由+cocokan2004+於+15-07-03+發

原帖由 ozoz 於 15-07-04 發表
我小朋友前年考1st in都係玩遊戲紙啦。一直都係咁,無變。
仔就話係連線,冇話幾頁。
音小係認字考記憶,冇話默書。

littlefaith 發表於 15-7-3 20:07
我女5年前入真道,嗰時已經要in兩次。反而近年有人要3rd in㖭。
我女當年2nd in係見丘校長,依家我仔2nd in ...
Littlefaith, 一直期待你的好消息,亞仔可以和你仔仔做同學啦!

littlefaith  Thanks!   發表於 15-7-4 10:58

引用:回覆+bor_bor+的帖子 做咗幾頁卷?++咩唔係

原帖由 cocokan2004 於 15-07-03 發表

做咗幾頁卷?  
等今日interview完結再討論,不然又有什麼不公平說法了

引用:唔該晒! 要做幾頁卷呀?唔怪得唔想講啦! +

原帖由 MSAA 於 15-07-03 發表
唔該晒!

要做幾頁卷呀?唔怪得唔想講啦!
等今日interview完結再討論下

回覆:bor_bor 的帖子

我女話拋豆袋,寫中英文名,繪圖和聯線,佢冇話有幾多頁

回覆:6月27日見完, 小朋友咩都唔肯講...

In 完音小,優才,真道, 女話音小 no fun, 然後同日見優才真道, 優才先,佢開心笑晒出返黎, 但真道係最開心, 話好好玩。不過唔多肯講in 過乜。只知有連線,數數,豆袋。佢話要再返去真道畫埋幅畫, 因為未畫完。

回覆:MSAA 的帖子

今日見左,阿女話考寫中英文名、迷宮、找不同、畫圖和拋豆袋。老師冇問過問題

阿仔就話  1)寫中英文名  2)玩迷宮幫烏龜搵個有腳既朋友》有海馬,海星,蟹,魚最後佢揀左蟹  3)圖片中找物件》沙桶數出數量  4)配對生果  5)上圖有英文字,要在下面空白格跟寫一樣的  6)畫畫,任意畫  7)拋豆袋  之後就放學lu... 阿仔話何老師好好人,啲老師好好

cocokan2004    發表於 15-7-5 00:37

引用:In+完音小,優才,真道,+女話音小+no+fun,+然

原帖由 lingan 於 15-07-04 發表
In 完音小,優才,真道, 女話音小 no fun, 然後同日見優才真道, 優才先,佢開心笑晒出返黎, 但真道係最開心,  ...
我個女都話未畫完,老師話下次先再畫

我個仔話寫中英文名,老師話中或英都okay, 仔仔中英寫晒....份巻有7頁,老師讀題目,除了上述迷宮,連缐等,仲有要圈答案(有一題問邊幾個詞語同冰雪有關? 我仔圈了北極熊,企鵝,??三樣)??係媽媽本人唔記得咗係乜了,最尾一頁係畫畫

佢話老師無好似隔離街個間咁逐個問問題傾計同咁多野玩的

拋豆袋就逐個拋比老師,毎人有兩次機會,仔仔in完無乜興趣話我知,另佢話有玩其它遊戲但又唔肯講所以剩知咁多了

以上由我5歲仔仔轉述only,當中一定有所甩漏

回覆 evapecosbb 的帖子

我個仔最後都係DRAWING.  因我是入到課室門口接.  佢地一邊DRAW一邊等人接走.   先來先走.  所以有D根本畫唔哂.   

份巻有7頁?!!  咁算唔算筆試?

引用:回覆+evapecosbb+的帖子 我個仔最後都係DR

原帖由 cocokan2004 於 15-07-05 發表
回覆 evapecosbb 的帖子

我個仔最後都係DRAWING.  因我是入到課室門口接.  佢地一邊DRAW一邊等人接走.    ...
上星期六家長都係2樓課室或出面坐等小朋友由老師帶去等待區接返,唔係入課室接

引用:回覆+bor_bor+的帖子 份巻有7頁?!!++咁算

原帖由 cocokan2004 於 15-07-05 發表

份巻有7頁?!!  咁算唔算筆試?
其實我知部份小一interview都有,隔離街都有一本書用嚟問問題,只係無揸筆做而已

阿女話真道書院係好玩的學校,做的是遊戲工作紙,寫中英文名、迷宮、畫畫,之後同老師玩拋豆袋,入去只係玩。
有個男仔哭,要找爸媽,老師安慰他話呢度好好玩,個男仔後來無哭,有一齊玩。
對真道感覺不錯,唔知幾時知入唔入到2nd in呢?

回覆 fredachowct 的帖子

你家小朋友好厲害啊!我仔回来話畫畫沒畫完很不高興什麼都不肯說。。。
‹ 上一主題|下一主題