用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單? ...
go

好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?   [複製鏈接]

好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?
   25    0    0    0

vandr 發表於 15-7-2 10:13
好唔想普教中,有冇廣教中小學名單?
https://sites.google.com/site/hklangstudies/
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

https://thehousenewsbloggers.fil ... 2015/07/edb_pmi.png

http://thehousenewsbloggers.net/ ... %E5%8E%BB%E5%97%8E/

回覆:好唔想普教中,請問有冇廣教中小學名單?

普教中點解唔好呢?thanks

phinarto 發表於 15-7-2 10:31
咁點解你覺得好呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+https://thehousenewsbloggers.files.word

回覆 phinarto 的帖子

普教中, 其實是用外語教中文, 你話好唔好呢.

想起都好搞笑.

phinarto 發表於 15-7-2 10:31
D人成日話"普教中"可以做到"我手寫我心"... 其實除非你native係普通話, 唔係既話你諗野第一時間如果係用"廣東話"既, 咁點樣"我手寫我心"?

普通話用語(其實係大陸用語), 同香港本地根本有好大差異, 一時一樣, 隨時攪到D細路兩頭唔到岸,"常識"都亂埋.

學校推行"普教中", 除咗想話俾某D人知我屬於"愛國"陣營, 我諗唔到有咩原因.

話時話, 香港既官立小學, 一級都只係有部份班級係普教中, 唔會全面普教中. 如果普教中真係咁得, 你估官校會唔會唔全面推行?

不過最近"唔得掂"走去立法會話"長遠目標要全面普教中", 如果成真既話, 恐怕將會繼"母語教學"後, 將香港學生語文水平推向一個更低既層次

tiggerpiget    發表於 15-9-30 11:37
bonbon1220    發表於 15-9-23 12:04
CapricornO    發表於 15-9-16 13:40
wai_chai_2000    發表於 15-9-16 12:42
cal@wicked    發表於 15-9-2 01:28

主場新聞/博客已有好清晰政治立場,多數評論並不客觀.......

hkpapa852 發表於 15-7-2 12:46
D人成日話"普教中"可以做到"我手寫我心"... 其實除非你native係普通話, 唔係既話你諗野第一時間如果係用"廣 ...
因為一間普教中學校平均可以袋140萬, 仲多過國民教育嘅58萬
https://www.facebook.com/scholars.say.no.to.PMI/photos/a.601314826602128.1073741828.465613356838943/836304283103180/?type=1

回覆 hkpapa852 的帖子

D 班高官只懂向北面獻媚,搵學生家長做白老鼠!老實講,以前個套最好。學校用英文課本,用粵語講解。
大學全部用英文書,學生升上大學完全沒問題,什至到外國讀大學一樣OK。
我都唔知而家D 中中學生上大學大專點讀書,D 書全部轉晒英文。

daidaianna 發表於 15-7-2 12:55
因為一間普教中學校平均可以袋140萬, 仲多過國民教育嘅58萬
https://www.facebook.com/scholars.say.no.to. ...

語常會既資助只有三年, 資助期其實兩年前(如無記錯既話, 係兩年前)已完咗. 所以有部份小學其實係早一兩年前已講明, 看不到普教中既成效, 加上無資助, 所以唔會全面推行普教中, 最多只會一級有一班普教中

咁又唔好咁講...港英政府當年用英語教學,英文嘅結構同文法都跟中文有好大差異,但又唔見啲細路常識都亂埋?廣東話只係中國各種族內其中一種方言,普通話先至係中國標準法定語言,呢個亦係不爭嘅事實,同政治立場係冇關係,近年及將來嘅香港人無論喺工作或生活上都會跟國內人需要有更多溝通往來,呢個係大勢所催,識多一種世界上四份一人口嘅語言又有乜嘢問題?如果可以講到一口流利及正腔圓嘅普通話,第時鬧京官都會方便同直接啲啦。英國稙民政府用英語教學多年,我都唔會將英女皇認祖歸宗啦。

利申:本人冇政治立場,亦冇興趣!

其實學多樣嘢都好吖

Soundervolt 發表於 15-7-2 13:33
咁又唔好咁講...港英政府當年用英語教學,英文嘅結構同文法都跟中文有好大差異,但又唔見啲細路常識都亂埋 ...
我無乜政治立場, 但過去既歷史經驗話我地知, 我地偉大既教育局每次"改革"教育制度, 結果只係將香港既學生推去一個更低既水平, 真係低處未處低

babykeikeikei 發表於 15-7-2 13:35
其實學多樣嘢都好吖
我相信間間學校都已有普通話堂, 要學已經學得識, 普教中只不過是政治任務

jizoe    發表於 15-7-4 02:08

引用:Quote:babykeikeikei+發表於+15-7-2+13:35+

原帖由 daidaianna 於 15-07-02 發表
我相信間間學校都已有普通話堂, 要學已經學得識, 普教中只不過是政治任務
語文本身係冇政治任務,課程本身先至可以有政治任務,要睇下課程內容係乜,如果上英語堂教學生愛共產黨妳又會不會反對英語堂呢?我認識嘅國內人咪用普通話向我鬧到政府飛起,所以語文本身係冇罪嘅。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-7-2+13:46+

原帖由 Soundervolt 於 15-07-02 發表

咁又唔好咁講...港英政府當年用英語教學,英文嘅結構同文 ...
分清楚「學好PTH」同「普教中」係兩回事來。

而且,家下講既係教育政策。當九成學生佢既母語係廣東話,作為政府,推行政策時係應該係關顧大多數既。而且亦有研究顯示,普教中係對小朋友學中文有害而無利,作為政府係咪應該撥亂反正丫?

留意,一直冇反對小朋友「學PTH」

可惜,好多人一聽到「反對普教中」就搞亂哂

cal@wicked    發表於 15-9-2 01:30
bbkingdombb    發表於 15-7-5 01:44
jizoe    發表於 15-7-4 02:09
WongPigPig    發表於 15-7-3 17:12
bee_eed    發表於 15-7-2 16:31

回覆 Soundervolt 的帖子

反對普教中不等如反對學普通話。
我都好贊成學普通話,但極反對普教中。

D人成日話普通話我手寫我口,中文寫作會好D,根本係大笑話,講果個人一定唔識普通話,唔識點為之好文章。根本普通話口語同書面語都好多唔同。

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-07-02+發

原帖由 sorman 於 15-07-02 發表
分清楚「學好PTH」同「普教中」係兩回事來。

而且,家下講既係教育政策。當九成學生佢既母語係廣東話,作 ...
大多數係全中國,香港真係中國一部份,無論閣下喜歡與不喜歡,例如上海方言係上海話,但都要學普通語作國家語言。所謂研究報告都陳出不窮,各有既定立場,不能盡信。我嘅原則係如果上中文堂時內容冇教我阿仔愛護什麼黨派,我係唔會反對去學一種對自己有利嘅語言。

‹ 上一主題|下一主題