用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 禮小 vs 真道
樓主: myfamily1807
go

沙呂 vs 禮小 vs 真道

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

原帖由 小曳人 於 15-07-01 發表
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...
其實嗰個小朋友捨得離開神津,應該都有佢嘅學習困難,所以小二被拋離,未必完全關真道事

ozoz 發表於 15-7-3 12:53
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 …

其實近年真道已經著緊俾多咗功課學生,因為近年多咗啲MF家長入讀,嫌學校少功課,要學校加功課,搞到其他家長焗住陪佢哋。

不過,縱使加咗功課,真道功課量依然比出面官津少,小朋友係可以九點上床舒舒服服瞓個好覺,第二日精神奕奕返真道開心地上堂,知識有所增長,夫復何求?

以前,入得真道嘅家長,都係識放手嘅家長。呢幾年,多咗唔少高度要求「業績」嘅家長,搞到真道「TSA化」。如果要業績,入真道把鬼咩?

bobbob  MF家長  發表於 15-7-3 15:53

我就是焗住要陪那些要求多功課的家長囉。

囡囡曾問我點解要寫要抄!?

其實佢已經明白,抄多d做多兩題唔代表學多左。

抄寫根本對自我學習無用處,反而一份project仲好,可以訓練思考,作文,表達等。

littlefaith 發表於 15-7-3 13:09
其實近年真道已經著緊俾多咗功課學生,因為近年多咗啲MF家長入讀,嫌學校少功課,要學校加功課,搞到其他 ...
我覺得學校願意配合"家長要求", 提供"優質客戶服務", 咁呢樣又唔係淨係家長既問題啦!

就好似鏗鏘習果間學校既校長話"因為家長要求, 所以加多D功課", 有乜分別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sbux 發表於 15-7-3 12:58
其實嗰個小朋友捨得離開神津,應該都有佢嘅學習困難,所以小二被拋離,未必完全關真道事

...

老友,兩個case嚟架
case 1,係神津超級fans,升中堅決唔轉校,但中一俾老師玩得好甘,之後轉去真道如魚得水,應該跳咗兩級!
case 2,初小响真道讀,轉咗去私小,留班,不過如其他用家講,我又覺得係家長嘅問題

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-7-3+15:30+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-07-03 發表
升得上神津(除咗Sportsman)大部份都係B1學生,俾老師玩好大程度上唔關學術嘅事,或者會係人際關係問題,呢個問題跟讀邊間學校冇乜關係。

引用:Quote:littlefaith+發表於+15-7-3+13:09+其

原帖由 hkpapa852 於 15-07-03 發表
我覺得學校願意配合"家長要求", 提供"優質客戶服務", 咁呢樣又唔係淨係家長既問題啦!

就好似鏗鏘習果間學 ...
CKY都向部份用家要求,加功課量同考試啦(雖然名稱唔叫做考試)!

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:47
CKY都向部份用家要求,加功課量同考試啦(雖然名稱唔叫做考試)!

國際學校都有港人家長有咁既要求啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:40
升得上神津(除咗Sportsman)大部份都係B1學生,俾老師玩好大程度上唔關學術嘅事,或者會係人際關係問題,呢 ...
媽媽話老師覺得阿女太叻,叻到唔駛阿sir (又的確係)而該校响女孩成長過程當中,表現極度保守,不接納,不認同資優兒,其實佢早早就應該轉校

不過無論如果,只要學生返A校學唔到嘢,响B校就學到仲帶動到同學學習興趣,我相信係適唔適合嘅問題
呢樣亦係我欣賞真道嘅地方,的確包容同埋俾到學習空間俾學生!

我等緊見到真道出IB女狀元架!

恐龍家

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-3+15:40+升

原帖由 小曳人 於 15-07-03 發表
媽媽話老師覺得阿女太叻,叻到唔駛阿sir (又的確係)而該校响女孩成長過程當中,表現極度保守,不接納,不認 ...
朋友囝仔讀真道出年考IB,會唔會係同學仔呢?

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+15-07-03+發表你

原帖由 ozoz 於 15-07-03 發表
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 ...
叻,睇得好通

Soundervolt 發表於 15-7-3 15:47
好明顯現時小學功課壓力除咗源自教育制度同學校,另外有部份係源自家長,有D家長怕蝕底係咁谷個小朋友,有D家長就本來唔想谷(起碼相信揀真道、CKY同國際學校嘅家長最初意願如是),但最後也"淪陷",於是有一班堅守初衷嘅家長被迫陪跑,真的很可悲,苦了小朋友,家長辛苦。真係好懷缅以前自己細個時讀書年代,絶大部分家長都放手讓小朋友自己處理讀書嘅事,更加唔會有小學補習呢種風氣,返學絶對無壓力,當時年代絕小聽聞學生因讀書壓力而出情緒及行為問題。
其實相信每一位家長都知道小朋友係小學階段應該培養學習興趣,讀書係長跑,但宜家風氣好似似短跑多D,咁快出力谷唔知將來仲夠唔夠氣跑(因為小朋友嘅學習興趣動力一日比一日排山倒海嘅功課與測考再加雞精班磨滅了!)

引用:Quote:Soundervolt+發表於+15-7-3+15:47+CK

原帖由 dickson88 於 15-07-04 發表
好明顯現時小學功課壓力除咗源自教育制度同學校,另外有部份係源自家長,有D家長怕蝕底係咁谷個小朋友,有D ...
學習興趣喺幼稚園起培養suppose 係最自由自在無壓力。
不過現在部份幼稚園都有考試周

ozoz 發表於 15-7-3 12:53
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日 ...
我囡囡的情況有d相似,她第一次考試前睇英文書多過中文,所以考試麻麻。
我有些擔心她重英輕中,點知佢又主動問我中文可以做d咩會有進步,我話多看中文故事。

呢幾個月她平衡地睇兩邊,今次評估又叫我出題温習,最感動係她自己默寫中文字,我完全無叫無迫佢。

大家成日擔心學術要谷要做,忘記了學習的主角係班小朋友,我唔想阿女對學術科目興趣俾功課補習磨滅左,

先揀真道。

一d都唔覺真道hea,有時阿囡突然講返學左嘅理論或讀返d課文詩歌等,幾好吖!唔係水過鴨背個隻,

都有消化同運用到。

Rachelmummy2008 發表於 15-7-4 19:49
我囡囡的情況有d相似,她第一次考試前睇英文書多過中文,所以考試麻麻。
我有些擔心她重英輕中,點知佢又主 ...
你囡囡咁主動求學,真心為你高興,我相信學校已達成佢其中一個主動求學嘅目標。