用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 禮小 vs 真道
樓主: myfamily1807
go

沙呂 vs 禮小 vs 真道 [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

AGREE 其實好多時唔係學校谷,係家長谷,係家長想小朋友考好D,名列前芧

hkpapa852 發表於 15-7-2 13:20
其實最好笑係, 有D成日話唔想學校咁谷咁多功課, 要多D時間俾小朋友..... 但跟住其實係要多D時間去俾佢將自 …

我哋呢啲一心一意為小朋友鬆綁嘅家長,反而俾人話我哋幫小朋友揀嘅學校hea,一盤冷水潑落嚟,真慘﹗
其實,真係唔好將真道同沙呂、禮小比,揀得真道嘅家長係追求小朋友自主學習、終生學習、做個有求知慾、有遠見嘅人,而唔係短視地只係睇DSE業績或入英中比率。唔該﹗

littlefaith 發表於 15-7-2 14:22
我哋呢啲一心一意為小朋友鬆綁嘅家長,反而俾人話我哋幫小朋友揀嘅學校hea,一盤冷水潑落嚟,真慘﹗
其實, ...
真道真係好好, 俾好多時間小朋友適應, 不過升到上去啲project都好嚇人, 我寧願操卷, 識可以做得快, 做project 真係好難做 老實講, 行得IB你想有幾hea? IB好講個小朋友自己, 唔係塞入腦就得。

不過, 我囡囡唔好彩, 阿爸阿媽唔爭氣 (其實我懷疑係阿爸), 2nd in止步

回覆 littlefaith 的帖子

支持可能我仔都係SECOND IN 止步

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

原帖由 小曳人 於 15-07-01 發表
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...

多謝你回應。我可以分享下自己小朋友喺真道情況,佢今年小一,學校培養閱讀同學習動機花咗好多心思。舉個例,我有朋友小朋友讀某沙田一缐津小小一,另一位讀九龍城區某受歡迎津小小一,某日,我地去圖書館遇見,原來大家大家喺𠹭段時間都學緊7大洋5大洲,我見朋友都神色凝重,不繼拎住地圖同小朋友重覆認,默字,記名。至於我女兒,輕輕鬆鬆就唸咗一首詩,好易已經指出所有名,當時我好感激老師咁有心,等佢可以省回時間,睇多本書。測考方面,朋友話佢地學校小一要求45分鐘3-4篇閱讀理解,每題都要要full sentence 答,所以佢比多d練習佢操練寫答案時要小心,小朋友一年之後答題係小咗'careless mistake',至於真道,小一閱讀理解唔要求條條full sentence ,可能每篇只有1-2條長答,其他係短答,但問題數量會多d,比較着重睇佢有幾理解。閱讀方面,我小朋友順利開始睇中英文chapter book,尤其喺一連串好玩嘅閲讀活動之後,睇得更多,一本rainbow magic初期要2日完成,現在已經唔駛一餐飯時間已經完成,而我津小嘅朋友仍然喜歡閱讀,只不過係無乜時間,佢地會拎返幼稚園睇開嘅睇,我介紹咗d 簡單 chapter book 比佢地,佢地仍然需要耐d時間先可以完成一本,有時間的話朋友都情願比佢做多2篇補充練習。寫作方面,logos小一一樣有寫句子等等,而一缐津小一樣有甚至寫段落,小朋友每次都好用心寫,數住字數夠唔夠。到下學期,當我有dd擔心真道會否太easy時,女兒有一份簡單project 需要寫一篇英文script,不限字數,但要求講1-2分鐘嘅script,我有同女兒傾下大約想講乜, 當我頭痛點教佢寫時,女兒自己拎入房寫咗十幾分鐘出黎,中途問我某些字串法,我數下原來超過110字,內容同文法當然有改善空間,但我係估唔到佢其實已經ready寫到d嘢出黎。至於數學,我只知我小朋友計得唔快但算好準確,佢好明白個概念。測考前,我女兒會跟老師指示收執工作紙,我係協助角色,大家望返平時邊d常錯唔熟,女兒會要求抽補充練習某d佢常錯問題練習下,至於我朋友,測考前當然係更努力做多d練習啦,重要精補各科保持實力。我觀察所得,logos同傳統學校做法不同,不過logos嘅方式並非能於初小見到效果,如果合適,都要要大個d先發輝出黎。至於hea唔hea,我唔覺得超hea,只係將操練時間用黎做其他嘢。我小朋友係咪好強自學我又唔覺,不過肯定一點係,有d同學自小操練慣eg 公x式,呢類同學會傾向抄同學堂課,遇到唔識可以抄就會抄,快d '植入'答案,亦有小部分同學屋企比較緊張學業,跟得好貼,呢類同學發揮亦無咁理想。我相信,選校時,家長除咗睇個理念係咪同自己小朋友夾之外,亦要睇自己家教係咪㚒得黎,加埋呢個因素會比較易選到間最合適嘅學校。

Lam3Tai   thx for live sharing  發表於 15-7-3 09:33

回覆:ozoz 的帖子

好徉细...讓對真道有興趣既家長更了解真道課程。
我仔仔都有考, 但first in後學校寄失2nd in封信,所以學校以為我地冇興趣 到我打去學校問時只安排waitting..白白失去一個機會。

little_yolky  好可憐啊!  發表於 15-7-3 09:40
Lam3Tai  what a pity  發表於 15-7-3 09:33

beautyhar 發表於 15-7-2 23:58
好徉细...讓對真道有興趣既家長更了解真道課程。
我仔仔都有考, 但first in後學校寄失2nd in封信,所以學校 ...
寄失咗!?真係要睇實個郵箱,有咩衣郁即刻打电話去學校

兩間要錢,一間唔駛錢,無乜好比較!相同條件,我一定揀沙吕,如果經濟能力許可,揀真道啦!入左真道先,入左先考慮叩唔叩沙呂,始終大抽獎入沙呂真係好渺茫!有個底再叩沙吕,叩唔到都無所謂,除非你入唔到真道啦!

koalacc 發表於 15-7-3 09:33
兩間要錢,一間唔駛錢,無乜好比較!相同條件,我一定揀沙吕,如果經濟能力許可,揀真道啦!入左真道先,入 ...
禮小可唔可以大抽奬? 咁可唔可以考禮小然後再大抽奬沙呂?

不過我覺得禮小係最難入, 得5分鐘interview, 又有幼稚園生優先(但唔係必收), 所以位相對好少。如果考真道, 家長記得自己預備下, 因為second in要見埋家長, 果日in完, 我差D想用把長柄遮响校門口打死C6 阿女儘晒力first in考筆試過關, 交足晒功課, 仲要係第一個batch, 可能係C6唔鐘意呢間, 故意倒米

hkpapa852  禮賢一向俾人抽獎  發表於 15-7-3 09:46

hkpapa852  禮賢一向俾人抽獎  發表於 33 秒前

老實講, 如果我小朋友入到禮賢, 我唔會需要俾佢入沙呂。

little_yolky 發表於 15-7-3 09:47
hkpapa852  禮賢一向俾人抽獎  發表於 33 秒前
你個情況唔同喎, 你D小朋友係女, 係禮賢讀日後就算考唔到直資中學留係SSP等派位, 女仔都係著數好多.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真係各人有不同的想法,上年同學仔叩到紅馬,綠馬放棄禮賢我自己小朋友就直情冇考

hkpapa852 發表於 15-7-3 09:52
你個情況唔同喎, 你D小朋友係女, 係禮賢讀日後就算考唔到直資中學留係SSP等派位, 女仔都係著數好多.
...
係呀

不過係見到朋友讀呂小, 因為有兩間呂小同考一間呂中, 高小時真係競爭好激烈, 呂小適合戰鬥格既小朋友。

我會選禮賢

聽朋友講一呂較ACADEMIC

02413124 發表於 15-7-3 11:43

聽朋友講一呂較ACADEMIC
一間沙呂一間一呂, 一間較academic, 派位亦較好, 但我唔知邊間, 只知係以前上午校果間。

回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

我聽好多人意見都覺沙呂係不錯的津校,而真道英文好好,係擔心小朋友太懶散唔能夠自學,唔係一條龍不用煩,禮賢確實女孩子比較好, SSP 中學比較合女生。

ozoz 發表於 15-7-2 15:21
多謝你回應。我可以分享下自己小朋友喺真道情況,佢今年小一,學校培養閱讀同學習動機花咗好多心思。舉個 ...
你咪就是a good eg of 懂得佩合學校的家長,我見過有些返到家只是狂操補充練習⋯

上午校係一呂,較ACADEMIC,上呂中% 較多另一間係沙呂,較多活動,出區外% 較多

引用:Quote:ozoz+發表於+15-7-2+15:21+多謝你回

原帖由 MrBeast 於 15-07-03 發表
你咪就是a good eg of 懂得佩合學校的家長,我見過有些返到家只是狂操補充練習⋯ ...
我都有見過呢類同學,家長唔開心,同小朋友日日為功課嘈交,總覺得學校唔夠又再加d,小朋友又唔開心因為日日比阿媽鬧,操完之後成績又未必會好好,操得又辛苦,何必呢。讀真道,家長係要學習點放手但並非由得佢自生自滅,都好爭扎𠺢,做到的話,會見到小朋友其實係有好大潛能,一年已經見到好大進步。我小朋友第一次考試時普通話部分緊緊合格好危,當我心入面諗緊好唔好summer報個普通話班補下漏水之時,阿女同我講放學要開電視睇etv尤其普通話,佢覺得睇下就得,如是者睇咗一排,學期尾普通話部分已經滿分,所以summer就唔駛學普通話,改為佢自選一個純玩嘅班。讀咗一年,我覺得真係唔駛咁早耗盡佢能力,條路重有好長,讀唔讀大學,到時候佢自己會安排,我係伴下跑而已,佢讀到書對我㴝講係bonus,我地無忘記駝住佢時期望佢身體健康,態度正面,知自己做緊乜。聽落好似好清高,但呢個係我一直堅持嘅睇法,呢年好多人對我潑冷水但誰會知道10年後我女兒會點呢。自私d去諗,其實我唔介意人地話真道唔好,小d人報,等我細女過2年易考d

bobbob  同你諗法差唔多  發表於 15-7-3 15:52
‹ 上一主題|下一主題