用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 禮小 vs 真道
樓主: myfamily1807
go

沙呂 vs 禮小 vs 真道 [複製鏈接]

回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

本來我之前鍾意真道,但聽過好多人講好 hea ,我係怕小朋友太hea

Zoie_mum  想話你知,真道一D都唔hea,親身體驗一定比聽人講真實得多。  發表於 15-7-3 14:23

回覆:myfamily1807 的帖子

Hea 咪好囉,有中學back up.谷到死咪後悔

myfamily1807 發表於 15-7-2 00:04
本來我之前鍾意真道,但聽過好多人講好 hea ,我係怕小朋友太hea
真道點hea?願聞其詳?

回覆:littlefaith 的帖子

我朋友仔仔小二,無乜功課做!
淨係會睇下書!
真係happy school

小曳人 發表於 15-7-1 07:08
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...

我也有一fd 讀logos, 比小一的課本我看過,當時我唔覺得淺,不過有時和fd傾開,感覺上學校在小一二階段比頗多空間學生, 冇乜壓力,可能因為咁比人hea的感覺,但到小三時老師要求開始提高,若在小二尾時還未能catch up, 問題就會出現。

小曳人  多謝資料  發表於 15-7-2 10:48

回覆 samchan2179 的帖子

唔好意思路過,我個人認為你講得好啱~

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-06-30+發表請問你

原帖由 小曳人 於 15-07-01 發表
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 ...
我是準真道學生家長,以前也聽聞朋友說他們聽聞有關課程hea的comment, 後來再多打聽近年用家的第一身分享,知道以下幾點有關真道課程安排特色:
-首兩年是適應期,培養孩子自學、探索精神,功課比一般津校少,主力培養閱讀能力和興趣 (所以,這兩年最易令習慣跟其他學校比較的家長動搖,尤其如以功課量多少為指標的)  
-第三年之後課程開始緊湊。在首兩年打好培養學習動機和自學能力根基的孩子,能應付自如。見過家長分享五年級的課程筆記及功課,絶對不「hea」!
-各科課程cross over, 孩子容易明白,懂貫穿各科知識,這點是本人最欣賞的。相比以前自己填鴨長大,做了考試機器,考試後便把所學的都忘得一乾二淨,我實在希望我的孩子可以真正學習。

小曳人  多謝資料  發表於 15-7-2 10:47

prettyS 發表於 15-7-2 10:09
我是準真道學生家長,以前也聽聞朋友說他們聽聞有關課程hea的comment, 後來再多打聽近年用家的第一身分享, …

好多香港家長仲係好落伍,以為要日日超多功課(十幾樣)先叫唔hea,先叫好。真道功課重質不重量,但絕唔hea,都要花時間做,做完功課有時間睇書。如果呢啲叫hea,真係冇嘢好講。
當好多家長已經為小學超多功課而連連叫苦,依家有家長背道而馳,樂此不疲,小朋友苦,就是這些家長造成。

引用:回覆+elmobeebee+的帖子 其實禮賢唔係唔好

原帖由 02413124 於 15-07-01 發表
回覆 elmobeebee 的帖子

其實禮賢唔係唔好,老師亦有愛心,不過如果比較升中,硬件,學費,就本人覺得沙呂 ...
選校確實要考慮好多因素
每個選擇都有利弊
家長其實好大壓大

如果是獨生子(不用為弟妹佔皇帝位)及有財政能力,選真道。否則沙呂是津校中的好選擇。上沙呂website便知道那裡活動很多,不只是學術,也會培養他們成長學習能力,而且在數碼學習方面走到最前缐。當然他們沒有真道直升中學,雖有好好的聯繫中學,但學生們始終逃不了升中壓力。

醒目開學勳章 貢獻勳章

希望大家別誤會我話真道唔好

我只想指出有人會出現咁嘅問題,當然同家長有幾了解學校有關,但亦同孩子性格都有好大關係

利申:真道係一間我依然會考慮嘅中學
恐龍家

小曳人 發表於 15-7-2 10:53
希望大家別誤會我話真道唔好

我只想指出有人會出現咁嘅問題,當然同家長有幾了解學校有關,但亦同孩子性格 ...
學校"好"唔好, 其實好睇家長要求同小朋友配合.

如果以入大學比率同傳統一線中學比, 咁真道仲有一段距離. 如以課程彈性度, 升學壓力和升學選擇, 真道一定比傳統小學高.

睇下你重視邊一方面

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小曳人 發表於 15-7-1 07:08
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年 …
跟你剛好相反,我知道嘅真道轉校case,去到新校係嫌太淺,要跳級。

hkpapa852 發表於 15-7-2 11:00
學校"好"唔好, 其實好睇家長要求同小朋友配合.

如果以入大學比率同傳統一線中學比, 咁真道仲有一段距離.  …
這是由於,真道從小課程著重啟發及培養求知慾,不會操練考試。所以,強調要業績的家長,個人建議不要選真道。

引用:回覆+samchan2179+的帖子 唔好意思路過,

原帖由 kitvivi 於 15-07-02 發表
回覆 samchan2179 的帖子

唔好意思路過,我個人認為你講得好啱~
每年都5-6 人入喇沙,女拔,st Paul coed 等,沙田其他學校無咁勁

小朋友天生有惰性,學校唔操,家長又不懂得如果佩合學校的理念,效果或許會強差人意

引用:Quote:原帖由+kitvivi+於+15-07-02+發表回

原帖由 samchan2179 於 15-07-02 發表
每年都5-6 人入喇沙,女拔,st Paul coed 等,沙田其他學校無咁勁
去年唔止:協恩:2, 喇沙:5,女拔:5,st Paul coed: 4, 十分亮麗。

還有英華:4

littlefaith 發表於 15-7-2 10:22
好多香港家長仲係好落伍,以為要日日超多功課(十幾樣)先叫唔hea,先叫好。真道功課重質不重量,但絕唔hea ...
乜你無發現好多家長成日話香港教育制度點唔好, 教署點無能, 小朋友變做功課奴, 無得選擇........云云。我睇到都唔知講乜好, 其實學校都係家長自己揀俾小朋友的, 辛唔辛苦選校前應該了解, 香港仲有好多選擇的。

little_yolky 發表於 15-7-2 13:13
乜你無發現好多家長成日話香港教育制度點唔好, 教署點無能, 小朋友變做功課奴, 無得選擇........云云。我睇 ...
其實最好笑係, 有D成日話唔想學校咁谷咁多功課, 要多D時間俾小朋友..... 但跟住其實係要多D時間去俾佢將自己個小朋友去學呢樣個樣, 學佢心目中既嘢啫

little_yolky  唉   發表於 15-7-2 14:19
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題