用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂 vs 禮小 vs 真道
樓主: myfamily1807
go

沙呂 vs 禮小 vs 真道 [複製鏈接]

引用:回覆+elmobeebee+的帖子 建議去網站睇下,

原帖由 02413124 於 15-06-30 發表
回覆 elmobeebee 的帖子

建議去網站睇下,只數津中英中都>60%
請問是如何計出沙呂小over 60% 是津貼英中?
這是2012-2014合併的數據,從學校網頁升中概況部份取得。
http://www.bstwlmc.edu.hk/?page_id=688

引用:回覆+elmobeebee+的帖子 建議去網站睇下,

原帖由 02413124 於 15-06-30 發表

建議去網站睇下,只數津中英中都>60%
2013-14 校務報告

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 elmobeebee 於 15-06-30 發表
英中不等於全都是band one 中學。
有些非一線直私也是英中。
你睇咗佢歷年升中派位学校未?!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-30+發表沙呂

原帖由 ozoz 於 15-06-30 發表
請問你從何得知真道超hea呢?
資料由—位安排孩子由神津轉去真道嘅家長分享嘅,佢事前問咗好多人,特别强調未行334之前真道已經係讀11年就考A level ,(即當時比其他学校少兩年)創校校長有兩名資優兒,課呈設計係俾有自学能力嘅学生有足夠時間探索。
佢仲提到有个case,真道初小讀咗兩年,好似無乜功课無乜嘢学到,於是同兄姐私小嘅老師傾,老師俾咗份小二嘅試卷佢做,结果係唔合格,最终去咗私小重讀小二,家長仲要幫忙惡補小—嘢!

當然,个别例子,但太無規範未必个个人都啱

恐龍家

回覆:elmobeebee 的帖子

“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過JM講有d學校當5同6年級係同一階段。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過J

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-01 發表
“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過JM講有d學校當5同6年級係同一階段。

...
正確,是同—屆之畢業同学,即2012年小五嗰班,2014年畢業

恐龍家

elmobeebee 發表於 15-7-1 01:30
請問是如何計出沙呂小over 60% 是津貼英中?
這是2012-2014合併的數據,從學校網頁升中概況部份取得。
http: ...
講咗N次都唔明?

2012/2014係教育局官方稱呼, 自己去教育局網頁睇下:
http://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/index.html

今年升中個班, 係叫2013/2015年度

點解? 因為呈分係由2013-2014年度已經開始, 直至2014-2015年度, 所以升中學生每一屆正式既叫法該係呢種橫跨兩年既叫法

其實咩叫一線向來無官方定義, 所以%呢樣野, 個個人答案都未必一樣. 我要求低, 計落有60%, 可能你要求高, 啱你心水叫一線加埋只得有30%都未定
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-7-1+01:30+請

原帖由 hkpapa852 於 15-07-01 發表
講咗N次都唔明?

2012/2014係教育局官方稱呼, 自己去教育局網頁睇下:
我個人認為沙呂升中係少田最好,比一呂培基有更多入神級中學。

引用:“2012-2014”應該係指一级的,我之前聽過J

原帖由 bookwormsx2 於 15-07-01 發表

...
明白。謝謝

引用:Quote:elmobeebee+發表於+15-7-1+01:30+請

原帖由 hkpapa852 於 15-07-01 發表
講咗N次都唔明?

隨便你笑飽佢。

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-06-30+發表

原帖由 小曳人 於 15-07-01 發表
你睇咗佢歷年升中派位学校未?!
有睇,亦識人剛於09/14於沙呂小畢業升中。

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-07-01+發表你睇

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
有睇,亦識人剛於09/14於沙呂小畢業升中。
咁你感覚到呢間係難得好好派位成績嘅地區名校未?
如果仲有懷疑,請考慮其他学校!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-07-01+發表

原帖由 elmobeebee 於 15-07-01 發表
隨便你笑飽佢。
其實唔係想笑你(—D都唔好笑),但作為沙呂粉絲,睇見你嘅語調,嗰種側疑,令我好難受!

仲有朋友剛畢業。。。咁呢位家長朋友—定無為学校講好说話。。。

恐龍家

回覆:沙呂 vs 禮小 vs 真道

樓主住邊區?沙呂聽聞好谷多功課操TSA, 真道完全相返,好少聽到有人比較呢2間

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-07-01+發表

其實唔係想笑你(—D都唔好笑),但作為沙呂粉絲,睇見你嘅語調,嗰種側疑,令我好難受!

仲有朋友剛畢業。 ...
令你難受,真心説聲對不起,我是無意的。
其實我身邊好多朋友仔女也是讀沙呂。
我提出個問題,係因為假若樓主以升中%為考慮因為,看數據時要小心分析和了解。
我自己都曾經了解錯,幸好在作決定前攪清楚。
作為家長,都係關心小朋友,希望做正確嘅決定。

引用:Quote:原帖由+elmobeebee+於+15-07-01+發表

咁你感覚到呢間係難得好好派位成績嘅地區名校未?
如果仲有懷疑,請考慮其他学校!

...
多謝關心。
我小朋友已渡過嗰個階段。

回覆:elmobeebee 的帖子

請問沙呂有乜好呢?(除硬件多)對邊類小朋友好呢?(band1,band2 or band3)

回覆 Ocean419 的帖子

Tsa 一d都唔操,學校老師親口講因為程度在tsa之上,所以唔需要特別操,一年只係見有一本tsa 放假做

其實禮賢唔係唔好,老師亦有愛心,不過如果比較升中,硬件,學費,就本人覺得沙呂較吸引。上年考到禮賢的同學仔,好多叩到地區津校都放棄。

視乎妳想要個怎樣學習的小朋友. 津小用中文, 功課較多, 所謂較谷.
直資就可多D在小學已用英文, 資源似乎多點 (真道也有泳池, 也是千禧校舍).
不過, 請樓主記住, 現在是漁翁撒網, 妳揀人, 人揀妳. 多看幾家無妨!
‹ 上一主題|下一主題