用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 履歷夠厚人冇heart 尖子難入醫學院 中大:忌自視高 要有 ...
樓主: elbar
go

履歷夠厚人冇heart 尖子難入醫學院 中大:忌自視高 要有醫德

回覆 youma 的帖子

有可能也只是少数,港大計6科,但是第七科通常也不會差。

唔知而家dse 同a level Dscience syllabus 差幾遠,如果差得遠就有問題。。

唔好睇少以前中七D phy, chem, bio

有Dpre-clinical subject 真係有a-level 水平都上到on居居。

好似micro-circulation, respiration 就要好深的fluid dynamic

biochem Dpathway 要知 free radical reaction

material science D physic 深到冇朋友

bio 反而唔重要,因為都可算從頭學起。

可能D dse 尖子自修番都得。

如果當pre-clinical subject 冇到,考試pass 就算就另計,因為過關一定唔難。

回覆:73662710 的帖子

能人大多不喜歡行政工作!

當年訪問過某間大學幾個不同學院院長,個別學院是推選最「渣」果個教授做院長,因為研究無乜料到,又得閒,唔做院長做乜!後來新校長變革選院長方式。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:friendlyguy 的帖子

深淺差不遠!

話得說回來,當年入醫學院不一定是Phy Chem Bio, 相當部份是讀數入去,都冇問題!

問題是現在 4+2,2X 不一定對口,神科 4+3 合理些!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

如果dse=a-level

現在的小朋友咪比我地叻好多?

讀少一年喎!

引用:回覆+ANChan59+的帖子 如果dse=a-level現

原帖由 friendlyguy 於 15-07-04 發表
回覆 ANChan59 的帖子

如果dse=a-level
聽說有七八成,而非對等!因為科目多咗,部份科目會多到教唔哂。

我不完全認同新高中學制,相當數目學生係讀唔掂,被迫讀六年!我成日想知以前每年有幾千會考零分學生,現在點解冇零分學生!

回覆 friendlyguy 的帖子

讀医要用的phychembio根本唔多。以前拨尖生中五会考,中六玩了一年直接上五年制year one 也完全無问题。
DSE 比中五会考程度高得多。

现在DSE畢业生出走英国讀5年制医科完全無问题。

以前拨尖两間U收接近100個中五畢業的小孩直上五年制的year one, 现在中大收20-30個尖子直上醫學一年級(大學二年級),真系睇唔出有吔問題

回覆 73662710 的帖子

咁要睇你想明白深一D一話只要過關?

我對medical profession D 人要求高一D。

回覆:friendlyguy 的帖子

咁其實對於鍾情於HKU都有好處, 小D競爭. 我由細到大都好LIKE HKU。不喜勿插。等有d人會覺得中大系佢劉德華,而我對hku, hku絕對系我的劉德華。如果距將來可以入到hku ,讀四年五年六年甚至更耐,我都無所謂。

回覆 friendlyguy 的帖子

如你咁講,咁你真係要check 一 check 邊間U的 pre-clinical science 教得比较深入,边一間U的学生过海sit 堂和問中学同学借notes 影印。

回覆:73662710 的帖子

你誤會了,

我不是比較兩間U的優劣,
我相信兩間都好,
我唔知中大情况
好多HkU的講師(由其是pre-clinical)非常天馬行空,鍾意講乜就講乜,好多時講自己D research
真係好難明,不過,如果有heart, 真係好inspire,
靠佢考试蛇都死,
大學生(仲係cream of cream)啦,要靠自己,
冇法,功利社會
大學中學化,medic 都係。

ANChan59 發表於 15-7-4 11:42
深淺差不遠!話得說回來,當年入醫學院不一定是Phy Chem Bio, 相當部份是讀數入去,都冇問題!

問題是現在 4+2,2X 不一定對口,神科 4+3 合理些!

讀醫不錯是不用計微積分matrix. 但其實好多空間概念, genomic, 骨科, 研究統計, programming, testings等, 都愈來愈多數學應用.
此外, 醫學院學生成績最好的, 大多是強於 Phy Chem Math, 而非Bio, Eng, Chinese, LS, Econ, accounting, geog!

我會期待2019年中文大學咐屬醫院的出現所帶來的新突破. medical research , clinical development 是否規限於公立醫院的運作模式.

回覆 youma 的帖子

Math phy 和智力最敏合,加上英語勁,無往而不利!

又差不多放榜了,讓小弟重溫一下去年2大醫學院搶人的情況吧。

小女去年放榜成績比預期好,放榜後於是電郵去早已出左reject既港大醫學院,星期一send mail,星期二就收電話叫星期三去in。電話中話要見埋家長。我當時心諗,乜而家interview要見埋家長咁誇? 個女再追問,個職員話係呀梁院長想見一見所有家長,可以的話盡量到啦。呢d情況講到咁,我唯有請假。

去到李+x醫學院,有成3/40學生+5/60家長, 原來梁院長去年剛履新,邀請了所有ib43+而又有報medi既學生+家長見面交流一下。聽左10分鐘就了解到係公關+搶人技倆。

話說一路以來,港大醫學院無論歷史背景、人脈、國際排名………..都領先對手,主流睇法都係港大醫學院睇高半線,2邊都收就港大 > 中大。過去幾年都有試過中大醫科生交晒學費、宿費,去埋o camp開埋學,一個電話話港大醫學院而家收你喇,個學生就即退宿捨中赴港。中大搶人處處落後。前年開始逆轉喇,果個環球醫學真係好吸引,好多狀元最後反過來捨港赴中,於是梁院長一上場就要做野喇。

其實梁院長真係好好公關技巧,一句都無踩過對方,甚至無提對方呢個course,但就續點擊破。
1.        直讀year2? 你地好趕嗎? 讀醫一讀13/4年(佢計埋專科),做乜要趕?
2.        我地既醫學生既出國交流既機會多得很,只不過我地從來唔標榜
3.        牛劍哈係世界上一等一既大學,但係唔係醫學就最出色呢? 我舉例而家世上最出色既xx醫學技術係德國xx一間可能你聽都未聽過既大學,另一個xx醫學專科最出色係丹麥xx大學。出國交流,我地一定揀最好既。
仲有d我唔記得。

個交流會相當convincing。亞女2個同學本來決定去中大gps既最後一個轉呔去港大,另一個諗諗下都係決定去牛牛。

ANChan59 發表於 15-7-4 12:24
聽說有七八成,而非對等!因為科目多咗,部份科目會多到教唔哂。

del.

del.

回覆 samsam123321 的帖子

讀 engine 唔使 phy m1 m2,还是有心选engine嗎?

有能力嗎?

引用:+本帖最後由+samsam123321+於+15-7-5+07:31

原帖由 samsam123321 於 15-07-05 發表
你講到會考及高考對比文慿試,我同意舊制比新制好,可惜這個政治決定,不是單純教育決定。

用會考10科跟文憑試6科比較不太合理,它的定位是在會考及高考之間,不能等同。再者,你指的10科是上限,相對8科才是上限,不是6科。

講個秘密你知,AL我沒有修 Applied Maths,只有Phy Chem Bio,但我最後讀工程,用了半年時間去追,都是可以,但肯定不會攞A。

近年文憑試選修工程學生,Phy,Math 水準是差咗,不是香港整體水準下跌咗,只是這兩科優秀的學生選了其他專業,例如醫科,GBus,QFin那些學科。唯一安慰是近年工程系收生成績,慢慢在提升中,特別改了用最佳5科,減少錯配,成績提升2-3分!