用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

edpo 發表於 15-7-2 10:49
報呀報呀,好想入到st joe,但都貪心想慳番啲錢讀津校,個人覺得(睇個st joe啲英書),其實比一般津校深好多[size=13.3333339691162px](唔好計LS之類名校…)

咁講,天主教教區3間私小 (st jo, SFA, 高主教),英文都應該係深一年。LS呢d津校,真係唔可能教咁快!想俾EDB嘈咩?!

舉個例,SFA 小一下半年開始背past tense (當然,我唔清楚St jo 背未)
LS 小二仲教緊present continuous
掂都未掂過past tense
點會深呀?!你誤會喇!

恐龍家

引用:官塘+St+Jo+始終不及灣仔St+Jo

原帖由 Papabeibei 於 15-07-02 發表
官塘 St Jo 始終不及灣仔St Jo
老實講,我唔係住港島區,灣仔St.Joe唔會係我杯茶,另一方面,真係真心想請教,唔計校網區,點解灣仔SJ會好過觀塘SJ?

rgglc    發表於 15-7-6 01:52

回覆:beagoodman 的帖子

st joe係咪鍾意收讀書好或英文叻嘅仔?我仔不是名幼,不過都係國際班

回覆:小曳人 的帖子

即係英文好而又谷得的話,st joe都啱喎…我仔比較靜…

小曳人  yes  發表於 15-7-2 21:37

回覆:Doriscow 的帖子

灣仔st joe有無得叩呢?有的話我都會試

回覆:小曳人 的帖子

我無咁details 研究,咁正常津小真係小三先past tense嘅…SFA收得嘅學術已好好,教快學生跟都唔難

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-7-2+20:28+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-07-02 發表
其實Reader已有past tense, 考試亦会考,只是不会在GE grammar section直接出題

回覆:longlokma 的帖子

其實故事書好多都用past tense,所以我仔而家作文都鍾意用past tense

醒目開學勳章 貢獻勳章

啱架,其實好多時故事書有past tense
就係有私校好刻意好早去教
我只想回應上面位jm誤會教深一年嘅私小,英文會唔及LS呢類津校
當然,英文底子其實好大程度係自己睇幾多英文書
小朋友可以無人教過佢grammer,但一樣識用
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

edpo 發表於 15-7-2 20:50
我無咁details 研究,咁正常津小真係小三先past tense嘅…SFA收得嘅學術已好好,教快學生跟都唔難

...
唔知,我都等緊英文課本出現past tense
恐龍家

小曳人 發表於 15-7-2 20:27

舉個例,SFA 小一下半年開始背past tense (當然,我唔清楚St jo 背未)
LS 小二仲教緊present continuous
掂都未掂過past tense

SJ小二先背不規則動詞表(present,past,present continuous),但呢幾種
時態在小一的故事書都會全數出現。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

其實官塘St joe 根據老師講以往,前40名已經可穩入聖言,以此推算,在官塘官中學網派位已算地區一線小學,當然有些會跨區自行考出面B1中學。中間位置會選自己己St joe 中學。大多數家長可能煩緊官塘區B1中學太少選擇,又未必跨區去好校網派位,所以好多同學會中途轉校已而

回覆:edpo 的帖子

放心,我囝都不是名幼,學卷學校,都會收

奥脫福 發表於 15-7-2 22:01
SJ小二先背不規則動詞表(present,past,present continuous),但呢幾種
時態在小一的故事書都會全數 ...
SFA 洗唔洗咁谷呀!得六歲人仔!

引用:Quote:原帖由+Papabeibei+於+15-07-02+發表

原帖由 Doriscow 於 15-07-02 發表
老實講,我唔係住港島區,灣仔St.Joe唔會係我杯茶,另一方面,真係真心想請教,唔計校網區,點解灣仔SJ會好 ...
我都有同樣問題,是否分別的中學差距太多?

港島ST Joe 上年DSE. 有差不多四成學生攞到5* 或以上成績(比全港平均高九陪左右...校長係報紙度講的),而中學有八成學生都係由小學升上。你話同觀塘嘅ST Joe有幾大分別啦?

Nbranson 發表於 15-7-3 03:56
港島ST Joe 上年DSE. 有差不多四成學生攞到5* 或以上成績(比全港平均高九陪左右...校長係報紙度講的),而中 ...
差不多四成學生攞到"英文"5* 或以上成績..... 計埋中英數港島ST Joe 整體成績仲好過DBS LS.

引用:Quote:Nbranson+發表於+15-7-3+03:56+港島S

原帖由 Nbranson 於 15-07-03 發表
差不多四成學生攞到"英文"5* 或以上成績..... 計埋中英數港島ST Joe 整體成績仲好過DBS LS. ...
厲害!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:小曳人+發表於+15-7-2+20:27+舉個例

原帖由 奥脫福 於 15-07-02 發表
時態在小一的故事書都會全數 ...
thx

所以点都会深过津校!

恐龍家

我都比較過幾間  藍田觀塘TKO熱門的 ( 藍循, 德, 平, 將循, St. John (KLB)..) 同一些直私的功課同卷  (TSL, KTS, GT, 民生..) 發覺直私英文是可以深好多, 數, 中就一間間. 尤其是德"少" 個D, 高小做數的量可以好大.   

不過我相信如讀得上, 直私某程度英強些, 對中學的準備可能會好一些.
回應樓主, 係我都會選St. Joe.
‹ 上一主題|下一主題