用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

我有個街坊從St Jo考第一,小二插咗去德兆㗎!

但去年又有人放棄統一派位的德兆去SJ,而今年升小二的無聽聞有人插去德兆。
考第一俾我就搏LS啦!

ianmami  我仔個屆一年級全級第一, 之後入了LS 小學  發表於 15-7-2 11:20
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:wheels 的帖子

恭喜你能作出決定,並懇請你儘快放出其他學位吧!

回覆 奥脫福 的帖子

如果你學校搬出九龍城,肯定考小一收表排首位。

karen55407 發表於 15-6-30 18:17

最欣賞你咁like自己學校嘅家長

我依家最期待的是下星期二有SJ家長上EK報喜!

回覆:奥脫福 的帖子

佢已經係高小了!

應屆生我識一個早已take了顏寶玲嘅offer!

ianmami  karen55407, 我見之前d 師兄去了NPL, 仲話讀得無壓力及超開心. 仲成績不錯.  發表於 15-7-2 11:22

karen55407 發表於 15-6-30 18:27
應屆生我識一個早已take了顏寶玲嘅offer!
個人唔認為值得為NPL放棄抽獎
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛!

引用:成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛! +

原帖由 karen55407 於 15-06-30 發表
成績仲係優異㗎!但呀仔鍾意嘛!
揀  NPL,唔係呀

回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

真係人各有志⋯⋯

回覆:sissysze 的帖子

真係有人係好低調㗎!唔屬意於名校,由選幼稚園、小學到中學都避開傳統名校,只選適合的學校。

回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

講咗咁多st jo, csk 除了中學校網,有沒有其他多些賣點可比較?不知樓主是否而有決定?

ianmami 發表於 15-6-30 17:53

我見學校都係自己努力做, 唔HARD SEL ...

學校以前好似無咁做:收到風學校己將16/17小一報名詳情送到區內一些幼稚園
(以前都不過是放些簡介單張),似乎學校都主動左去推介自己。

PS:16/17小一報名日為九月五日(星期六),報名表七月二十日起可到校索
取或在校網下載。

ianmami  咁學校可能改變了, 希望自己更上一層樓, 之前佢地真係唔洗sell 都好多人報.  發表於 15-7-2 11:26

奥脫福 發表於 15-7-2 00:28
學校以前好似無咁做:收到風學校己將16/17小一報名詳情送到區內一些幼稚園
(以前都不過是放些簡介單 ...

請問大約幾時In?In多少次?Thx.

回覆 奥脫福 的帖子

Can't agree more

報呀報呀,好想入到st joe,但都貪心想慳番啲錢讀津校,個人覺得(睇個st joe啲英書),其實比一般津校深好多(唔好計LS之類名校…)想問下st joe校風,係咪同外屆所言,好嚴…??

官塘 St Jo 始終不及灣仔St Jo

回覆:Papabeibei 的帖子

灣仔St Joe當然比觀塘St Joe好。不過如果果是名幼生如St Catherine, 大可先報它作backup,因為觀塘St Joe真係好鍾意收,識得有報嘅,都收晒,有d係無其他offer的。
我估樓主的小朋友最近收ST JOE  call waiting, 都可能係St Cat 或KV之類名幼。

阿仔讀左一年st joe,阿仔同我地都好滿意同鍾意st joe. 我地最關注係佢品格,驚佢學壞,在st joe可以話非常放心,呢年學到同學仔的好野多。學校嚴得黎合理,亦有適當的遊戲時間,家長同同學都十分好。St joe 英文程度深,小一一開學就默左兩大版英文故事,最初追得辛苦,但因為大部分科目都英文,所以依家浸到英文進步左好多。st joe在觀塘考到b1英中的應該比其他觀塘津小多,仔仔其他同學仔的成績都好勁,尤其英文。升中over 90%起碼band 2, 就算阿仔入唔到b1英中,入自己中學部我都覺得好好,因為中學校風好。

St joe應該係鍾意收無學券的幼稚園生,同學仔多數名幼。因為st joe 英文深,英數教快半年,如果有學券的幼稚園生應該好難跟到進度,所以學校咁收生都合理。當年學生只需面試一次,唔使見家長,waiting都唔使再in, 等收call, 唔似其他學校咁折磨,in咁多次。阿仔平時跳跳紥,返到學校自然識跟規矩,學校無出面的人講到咁嚴。但功課多,唔計改正平均7-8樣,真係好需要學生同家長齊齊努力。如果有得俾我揀csk or st joe, 我都會揀st joe. 但如果有妹妹跟尾,唔想再考小一,我都會揀csk, 因為呢兩年考小一真係好折磨。如果有弟弟跟尾,st joe好多弟弟都收,好多係兩兄弟一齊返學的。
‹ 上一主題|下一主題