用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 15-6-29 11:01
每個人有不同考慮因素, 你覺得無意義, 人地可能覺得好緊要.

如果真係覺得唔重要, 又何必去花時間研究人地 ...
人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~

不妨再補充多一樣野。。。15/16的小六同學應該係第一屆數學教快半年
的同學升中,當中可有優勢?還得拭目以待。

個人估計佢地將會用半年黎操該屆的PSl,至於會否成為事實,還望家長告
知。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:hkpapa852 的帖子

其實SFA都差不多上晒英中嘅!

回覆:Doriscow 的帖子

我自己係CSK家長,我個人覺得兩間都係好學校,我係㨂CSK嘅!我只是分析兩間跳船能力係St Jo高啲,因為佢課程係比CSK深。另一方面,St Jo嘅讀唔掂跳船率也高。

karen55407 發表於 15-6-29 11:21
其實SFA都差不多上晒英中嘅!
差唔多, 就係差少少, 呢幾位一定唔係入英中

HEUNG TO MIDDLE SCHOOL: 2
NING PO COLLEGE: 1
YU CHUN KEUNG MEMORIAL COLLEGE: 1

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

走甩四個

hkpapa852  如果計埋非一線英中, 唔止4個  發表於 15-6-29 11:50

回覆:karen55407 的帖子

多謝奧脫福及各位意見🙏🙏🙏

引用:Quote:niclicma+發表於+15-6-29+11:07+其實

原帖由 奥脫福 於 15-06-29 發表
俾著係我,有妹跟尾或者係吼住KL3果兩個他區九華位才會選CSK。
如果有細佬跟尾,而揀CSK呢?

CBabeY 發表於 15-6-29 12:19
如果有細佬跟尾,而揀CSK呢?
咁都好正常, 除非你未玩夠考小一呢個遊戲想嚟多轉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:奥脫福 的帖子

原來St Jo都轉用family & friend

karen55407 發表於 15-6-29 18:42

原來St Jo都轉用family & friend

今年小一小二先轉用F&F,來年小一至小五全轉。

PS:知唔知邊d學校用F&F?

Doriscow 發表於 15-6-29 11:12

人地問得ST.JO, 我唔信佢小朋友入到ST.MARY..點比呀?諗清楚D啦~~

咁我相信有家長係兩邊用家黎既。

hkpapa852 發表於 15-6-29 13:33

咁都好正常, 除非你未玩夠考小一呢個遊戲想嚟多轉

阿哥在SJ,細佬都幾穩陣既。

回覆:奥脫福 的帖子

St Mary & GH

回覆:karen55407 的帖子

上年的英文書淺D?

回覆 奥脫福 的帖子

應該係今年,即 15/16 的 P6 同學是第一屆數學教快

jt_ct_mami 發表於 15-6-30 11:57

回覆 奥脫福 的帖子

應該係今年,即 15/16 的 P6 同學是第一屆數學教快

你o岩,我望住張書單都寫錯。。。  

見奧脫福講了咁多, 我都來講下先.  我仔仔在ST. JO 小學畢業, 今年中一. 我仔個年學校派位十分好. SJC 有5位, 聖言有8  , 觀瑪好似有6 個. 仲有順天, 呂郭及蒙民偉. 忘記了有沒有LS. 仲有小朋友回自己區的BAND1英中, 如全完, 元朗信義.
另外因為很多家長不想煩或仔仔會中三後出國有大約3X 同學上了中學部, 而大多數入了英文班.  另外有不少同學入了直資如ST PAUL BOYS, ST STEPHEN, 中基, 羅氏基金, 英華.  成績不錯而且有很多入了這些學校的精英班. 學校內小朋友會好同心, 有很多仔都希望一同升回中學. 中學部亦因舊校長退休, 有一位新校長到任, 有心有力在校內推行更多活動及改變, 更關心學生的需要.

至於CSK, 我本人有留心此校, 亦有朋友仔仔就讀. 大家各有不同,
因ST JO 是私小, CSK 是津貼.
ST JO 是男校, CSK 是男女. 如地區我應同何文田升中有很多英中, 但因CSK 男女, 所以男生在該校會較吃力.  

另外CSK BAND 1 男仔多走其他本區英中,
ST JO BAND 1 生多選其他區的BAND 1 英中. EG. 九華, SJC,  

其實ST JO內英文讀高一級, 數高半級, 而且英數. 最重要看看自己希小朋友是否識合, 我個人喜歡打好個底先.

奥脫福  多謝賜言!  發表於 15-6-30 15:39

EFJ3 發表於 15-6-28 20:28
回覆 beagoodman 的帖子

其實St Joe不止是二線私小,應該是一線尾;陳瑞褀頂多也只是一線尾津小
我也認同ST.JOE是一線小學!

ianmami 發表於 15-6-30 12:41

見奧脫福講了咁多, 我都來講下先.  我仔仔在ST. JO 小學畢業, 今年中一. 我仔個年學校派位十分好. SJC 有5 ...

13/14年當然有仔仔派到LC啦!12/13果年無係聽聞因為果位
仔仔選左男拔。

13/14年派位結果:

‹ 上一主題|下一主題