用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?
樓主: wheels
go

大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙? [複製鏈接]

回覆 Doriscow 的帖子

聖若瑟英中並非英中啊!

回覆:karen55407 的帖子

多謝提醒,聖若瑟英中已非英中,即EMI是54%!!

Doriscow 發表於 15-6-28 23:09
多謝提醒,聖若瑟英中已非英中,即EMI是54%!!
你真係好有興趣了解多D聖若瑟英文小學, 去問下資深家長奧脫福吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我對佢嗰54%EMI有啲懷疑,我只知今屆係頭60名才穩上自己中學

karen55407 發表於 15-6-29 09:51
我對佢嗰54%EMI有啲懷疑,我只知今屆係頭60名才穩上自己中學
你都知啦, EMI有一線, 二線甚至三線, 唔知佢有幾多係一線EMI啫!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

可能count埋自己間中學

hkpapa852  佢有另外分出嚟計  發表於 15-6-29 10:12

回覆 karen55407 的帖子

我剛剛被提醒聖若瑟英中是中中, 所以54%應該唔包括自己中學..

回覆 hkpapa852 的帖子

至於佢既EMI有機多是1線2線OR3線, 我在網上找不到具體人數資料, 不過, 又無須刻意去CHALLENGE人地間學校既, 我見到佢地升中資料唔少都係一線中學, 其他既有名小學我諗都有學生升去2or3線英中吧~~有冇邊間咁犀利D學生100%EMI1線中學?

回覆 karen55407 的帖子

點解你知呢D數據既?你小朋友讀呢間收到風?

回覆:Doriscow 的帖子

我住九龍灣,大把街坊讀呢間學校

Doriscow 發表於 15-6-29 10:23
回覆 hkpapa852 的帖子

至於佢既EMI有機多是1線2線OR3線, 我在網上找不到具體人數資料, 不過, 又無須刻意 ...
有, 天神同St Mary囉!

事實上有不少學校公佈既資料, 如果唔識分係會被誤導, 例如只說入英中人數, 甚至入讀有開英文班學校既人數.

好似呢間學校咁:
http://www.cahcc.edu.hk/attainment_and_achievement/secondary_school_places_allocation/

派獲全以英語為授課語言的中學及其中部份以以英語為授課語言的中學:90人 (74.4%)

但實際入讀"一線英中"只有: 66人 (54.55%)

相差 24人, 近20%

karen55407 發表於 15-6-29 10:27
我住九龍灣,大把街坊讀呢間學校
我諗版主開此題都係想參考多D不同既客觀意見, 可能自己心裡都已經有數, 我之前也STUDY過一D ST.JO既資料, 都是在網上找的, 我偏向STUDY客觀既數據同已POST出來的事實(我諗在學校POST夠膽出來公開俾人睇唔會假掛), 覺得ST.JO也是一所不錯既學校, 值得將我知道的客觀資料與版主分享, 至於陳瑞琪喇沙, 聽說也是一所好學校, 但之前冇做過任何STUDY, 所以都唔敢俾太多意見, 希望資料對版主有用..

karen55407 發表於 15-6-29 09:51

妳應該好大機會收錯風,用番樓上(#16)的數據,91%我會演譯為B1生
加B2生的比率。以去年小六全級約85人計,B3生只有唔到八人。這個比率
年年都大致相若,所以我睇唔出今年會有幾大的轉變。

另外EMI的定義。。。學校係有計CSK之類的非全開英文班的中學,不過以
我所知派去的人好少,而且好多都係執雞位中既。全級考頭二十名內的自行時都
係將目標放在區內外的B1a、B1b中學,而頭十更會考到男拔、喇沙、聖若
瑟書院、兩間華仁等直資或津中。

另外有些B1生或唔想搏的B1/B2邊緣人亦會以上中學部為目標。

前年學校至少有四至五人「考」到九華,加埋我仔在開學前幸運叩入,成個觀塘
區應無一間津校有此成績,所以我係唔會懷疑聖小同學的學術能力。再加上去年
有一來自藍田山上某「名校」的B2a同學派入中學部,其中一考試成績還是給
小學部的同學比下去。兩者B2比拼,高下立見!係度我都想同去年放棄左德兆
而選入小學部的師弟仔講,你無選錯!

(我好少「寫」咁長篇。。。寫左成四個字,手都軟埋。。。)

hkpapa852  終於等到你出"手"   發表於 15-6-29 10:49
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

hkpapa852 發表於 15-6-29 09:45

你真係好有興趣了解多D聖若瑟英文小學, 去問下資深家長奧脫福吧!

出黎行真係要還。。。我其實係想扮睇唔到呢個帖既!  

hkpapa852    發表於 15-6-29 10:53

hkpapa852 發表於 15-6-29 10:40
有, 天神同St Mary囉!

事實上有不少學校公佈既資料, 如果唔識分係會被誤導, 例如只說入英中人數,  ...
其實這樣比有甚麼意義呢, 咁不如攞女拔來比啦, 小朋友讀書是結合自己家庭背景, 經濟能力, 小孩谷唔谷得...點樣一間學校先對自己細路係最好去考慮, 純粹比高比頂尖不如直接飛去英國讀啦, 我小孩也是今年升小一, 正正就處身於呢種緊張同煩惱當中, 希望有多D客觀意見可以參考到..

AgapePa 發表於 15-6-28 10:03

真有趣 ! 聖若瑟的賣點是.....跳船能力.

聽聞今年至少有五位同學走左去插新油小三(之前有開帖問過)。。。
當中有兩位其實去插喇沙都仲得(好似當年王國會長咁),依家要同細心的女
同學爭,個人認為難度反而增加!

Doriscow 發表於 15-6-29 10:54
其實這樣比有甚麼意義呢, 咁不如攞女拔來比啦, 小朋友讀書是結合自己家庭背景, 經濟能力, 小孩谷唔谷得... ...
每個人有不同考慮因素, 你覺得無意義, 人地可能覺得好緊要.

如果真係覺得唔重要, 又何必去花時間研究人地有幾多%升讀EMI?

諗清楚自己想要D乜啦!

AgapePa 發表於 15-6-28 10:03
真有趣 ! 聖若瑟的賣點是.....跳船能力.
其實好多人睇下SFA, APS都係覺得佢地既"跳船能力"高

回覆:大家點睇:觀塘聖若瑟 vs 陳瑞祺喇沙?

其實,樓主有結論未?

niclicma 發表於 15-6-29 11:07

其實,樓主有結論未?

俾著係我,有妹跟尾或者係吼住KL3果兩個他區九華位才會選CSK。

‹ 上一主題|下一主題