用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求教:將軍澳 有 好英文語境 的津小
go

求教:將軍澳 有 好英文語境 的津小 [複製鏈接]

小囡今年K2, 英文佳,中文麻麻,文靜書生形,大b。

0    0    0    0

回覆:求教:將軍澳 有 好英文語境 的津小

其實係咪要先搞好中文

回覆:fishchow 的帖子

將軍澳區可能冇

fishchow 發表於 15-6-25 02:38
小囡今年K2, 英文佳,中文麻麻,文靜書生形,大b。

可以先去呢度選英文小學, 再選地區
http://www.chsc.hk/psp2014/chi/index.php

不過將軍澳真係唔覺有

TKO只有播道一間英小, 不過播道係直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

除非打算中途去英語地區升學, 否則學好中文無得走。😥

讀local school, 只英文好係唔夠的,越早逃避中文将来越惨

回覆:longlokma 的帖子

是的,國際學校都要修兩種語言

引用:讀local+school,+只英文好係唔夠的,越早逃

原帖由 longlokma 於 15-06-25 發表
讀local school, 只英文好係唔夠的,越早逃避中文将来越惨
同意,中文係難過英文!

英文佳

其實不會不理中文,只係想她主力用英文吸收知識,中文慢慢追。如果佢讀英小,只有中文一科係中文,佢會覺得冇咁難。有次同學生日會完咗,我見佢同另一位同班同學回家路上,全程英語溝通好暢順,近native 水平。到佢平時用廣東話同我地傾計或伴讀課外書,佢語調好似 即時翻譯咁,有點不順。可能學校係英普,又係菲傭照顧等。所以我會連西貢 李少欽學校也會考慮報(同區但頗遠),只是對此校未認識,網上很少人談論。註:小囡當時三歲中文語言評估,只有18個月的水平,所以我不能逼她太緊。現時一星期2次1對1補普通話。

Oh!Baby  西貢祟真  發表於 15-6-26 10:10

你們(孩子父母)是否日常只用英語跟孩子溝通?

首先,父母要弄清孩子日后路向。

中文是不能慢慢追的,升小學后的中文程度遠比英文深得多。

如果你孩子現在以中文溝通也有困難,家長应該要立即正視及改变日常生活模式,而绝非逃避。

否則,讓孩子讀国際学校算了吧!

引用:其實不會不理中文,只係想她主力用英文吸收

原帖由 fishchow 於 15-06-26 發表
其實不會不理中文,只係想她主力用英文吸收知識,中文慢慢追。如果佢讀英小,只有中文一科係中文,佢會覺得 ...
衷心提提樓主,小學的中文,真是堅深,最好加強多少少上小學。

回覆:ngokwan 的帖子

多謝提醒。其實家姐快升中二,小學中文有幾深我也了解。細妹校內的中文成績 也差不多全滿分,因為是補習後所得來的,我心裡有數。回想自己在 degree n master 内所學所用的,根本全未用過中文,我就不太在意催谷她們。至於現今香港教育制度,不是想讀邊間就邊間,令家長好頭痕。

回覆:longlokma 的帖子

我們在家,除了同菲傭溝通,已全用廣東話了。

fishchow 發表於 15-6-26 07:16
多謝提醒。其實家姐快升中二,小學中文有幾深我也了解。細妹校內的中文成績 也差不多全滿分,因為是補習後 ...
無錯, 上到大學, 甚至出嚟工作, 中文既用途近似零.

但可惜, 入大學既條件係3322, 中文係其中一科要達3既科目. 過去3年, 不少名校學生都因中文科成績不達標而導致入唔到大學, 所以中文科係求學階段, 係絶對不能輕視.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題