用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵家長可低調些嗎?
樓主: 瑩瑩老豆
go

集郵家長可低調些嗎? [複製鏈接]

回覆:balj 的帖子

雖然我仔不用叩門,但絕對同意如有更好的選擇後應盡快放位。我們有多個offers, 但同一時間只hold 一個。

醒目開學勳章 王國長老

crm1chm 發表於 15-6-25 09:00
咁您地贊唔贊成一人一學位?或者派位完無得扣門呢?
我係舉腳贊成一人一學位
而家一人N學位, 因為俾hold丫嘛, 好似津校位咁一人只准hold一個, 就唔會咁多野唸, 講真, 選校唔係突然發生, 一早應該去了解, 2,3日內唸唔掂, 俾多2,3年都係唸唔掂架啦

Charlotte_mom 發表於 15-6-25 10:35
我係舉腳贊成一人一學位
而家一人N學位, 因為俾hold丫嘛, 好似津校位咁一人只准hold一個, 就唔會咁多野唸:i ...
收佐要時間考慮好正常, 起碼畀時間佢地出POST話比人知自己小朋友好叻, 有幾間收佐, 再問下人意見 ABC v DEF v GHI.

私校直資9月開始有結果, 自行11月, 抽獎6月. 有意集郵人士, 真係可以由上年9月集郵到8月迎新日先放.

結果, 集郵人士可集11個月, 先放返O個位, 浪費晒教育資源.

引用:也許是叩門結果陸續公布,+近日都聽到有d家

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-24 發表
也許是叩門結果陸續公布, 近日都聽到有d家長話自己小朋友hold 住一兩間然后又再收到另一間offer.
對於其他 ...
絕對認同

直資收左還可以抽獎嗎?

回覆 proproprofessor 的帖子

唔可以

jlbb1 發表於 15-6-25 10:53
請從速放位, 唔好再話幫朋友既朋既朋友問 abc vs xyz vs 123.
唔該你即放位, 唔好再5心4意吧!!! ...
10 個贊成!

我都冇叩門,平時睇post多,我識有一個hold住5間,仲有net12 叩門3間interviews,有一間已收,大家都叫佢寫信放番d位出黎,當做好事,點知佢話,都交左留位費,點解唔hold住,話當要交第一個月學費時唔出現,咁咪當放棄lor。點解d人咁樣諗野。

完全  agree

但我吾可以開 post 講
我有 2 個 friend 都 hold 起

我成日叫他快 d call 學校放位
他門也不理我

利申 : 我自己己派 no. 1 自愿

jlbb1 發表於 15-6-25 10:53

請從速放位, 唔好再話幫朋友既朋既朋友問 abc vs xyz vs 123.
唔該你即放位, 唔好再5心4意吧!!! ...

通常呢d「朋友」帖,樓主一係問完就會失蹤,一係問多兩問就會說漏了咀。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆 奥脫福 的帖子

support!

奥脫福 發表於 15-6-25 11:47
通常呢d「朋友」帖,樓主一係問完就會失蹤,一係問多兩問就會說漏了咀。

唔好意思話係親戚, 咪唯有借朋友過橋囉

你有你繼續話, 佢地有佢地繼續幫"朋友", 幾偉大! 真係認唔住想送兩把刀俾佢地

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

令我聯想起以前打去電台"幫朋友"問暗戀契哥契妹呀,男友/老公不忠...

引用:令我聯想起以前打去電台"幫朋友"問暗戀契哥

原帖由 Lam3Tai 於 15-06-25 發表
令我聯想起以前打去電台"幫朋友"問暗戀契哥契妹呀,男友/老公不忠... ...
揀老公都要集住先嗎

Lam3Tai  "幫朋友"問係重點  發表於 15-6-25 12:02

瑩瑩老豆 發表於 15-6-24 21:52
也許是叩門結果陸續公布, 近日都聽到有d家長話自己小朋友hold 住一兩間然后又再收到另一間offer.
對於其他 ...
我寧願佢哋高調D集完郵即放位, 好過低調地hold位。

其實點解唔可以做到一人一學位, 私校都係學校啫, 教署規定一定要攞個註冊証去註冊咪搞掂囉, 或者最低限度放榜後要用註冊証註冊, 同直資一樣, 叩到第二間要放前一間攞返個証至可以註第二間, 唔可以hold住多一個位, 一定做到架, 唔該教署做下嘢啦。

引用:也許是叩門結果陸續公布,+近日都聽到有d家

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-24 發表
對於其他 ...
2間同類揀1我還可理解,有些2間南轅北轍,我覺得連大方向都冇就幾過份,對左小孩5,6年都未諗到比咩教育佢?

回覆:集郵家長可低調些嗎?

曬命的同時可否分享下如何培育子女?起碼給後人參考下

回覆:集郵家長可低調些嗎?

我認為hold 太多係吾啱,我地年頭亦已放走哂大部分offer。不過,絕對反對不能叩門!對有準備有能力嘅家長同小朋友太吾公平!
選擇應該留比有準備嘅人!
世界有好多種人,有自私hold位家長,亦有最初輕言吾在乎,最緊要小朋友開心,有愉快童年嘅家長,咁吾係讀咩都ok 咩?如果在乎,就要一早準備好自己同小朋友嘅心態迎戰。宜家危急關頭,比D耐性!
無一間學校小朋友係讀過,有D父母確實想三思。倒轉諗,佢地實放,時間問題而已。全港小朋友必定有學校在手!汰弱留強世界,仲選擇吾裝備自己,成日推責任比人地,小朋友第日又一樣學埋怨這、埋怨那!其實應該自省點解選擇吾響自己到!就算教育制度有問題,你可以響呢刻改變啲咩?環境因素不能變,只可以調節自己。否認,六年後,又係一樣!

‹ 上一主題|下一主題