用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 集郵家長可低調些嗎?
go

集郵家長可低調些嗎?

王國會長

也許是叩門結果陸續公布, 近日都聽到有d家長話自己小朋友hold 住一兩間然后又再收到另一間offer.
對於其他等緊非你杯茶又被hold 住學額的家長而言, 真是百般滋味, 我自己識D 家長仲係愁緊學位.
當然集郵家長可高抬貴手收一間馬上放一間最好, 就算不放也可低調些嗎?

講真, 我真係唔明點解要諗咁耐。 除非真係岩岩先call waiting 啦,否則就算要考慮都唔駛考慮到而家, 都唔諗下抽到寶校嘅家長幾傍惶

回覆:集郵家長可低調些嗎?

樓主講得好。

引用:也許是叩門結果陸續公布,+近日都聽到有d家

原帖由 瑩瑩老豆 於 15-06-24 發表
也許是叩門結果陸續公布, 近日都聽到有d家長話自己小朋友hold 住一兩間然后又再收到另一間offer.
對於其他 ...
集得郵,點會低調

對於其他 ...
而家叩嘅主要係津校,集到郵咩?

回覆:集郵家長可低調些嗎

樓主講得好,15/16咪上來問意見,盡快決定,放比其他家長一個水泡。

多謝正義朋友出來講幾句。我小朋友「細仔」,考幼稚園時不是失敗便是後補,每次人家係揮手區, 問人 KV vs KM vs SC vs PC ,而我們又一再落空,這種滋味一早盡嘗。一年後小一大戰,已有心理準備睇集郵家長問人意見。

有好多人就係咁,難為一啲仲係等Waiting 既家長我近排先係學校聽到有家長Hold學位!心入面幾難受!

唉... 咪就係....
你係揀學校去扣門時乜唔係已經有晒心水, 排晒位咩... 做乜到頭嚟又要心大心細....

如果係扣門前冇排過扣門啲學校既 "喜愛度排位", 咁你就係準備不足.

我會順住我心目中既排位去決定要邊個 offer, 唔要既會一早放棄

仲有好多好似我呢啲派左去寶校既家長等咁啲學位

P.S. 我仲要派左去第二區既寶校

完全講出我呢三個星期嘅心聲

講得好

對於其他 ...
說得對,可能有d家長想俾小朋友去埋每間學校的迎新日,甚至開課後每間學校上下堂,試到清清楚楚先肯放手!所以九月可能會有d位放出來。利申,我放剩一個真係會讀的學位

mayyylai  仍然漂浮緊  發表於 15-6-25 09:56

回覆:ausumsun 的帖子

若他們可將心比己的話,就應該快快放位

mayyylai    發表於 15-6-25 09:54

應該快d下決定

其實已收=已集,無須真係霸住個學位啦。擺明唔會讀既,快放出來幫下人啦。心大心細的,小朋友只得一個,都只能返一間,遲早也要決定的。我總不相信返幾日你可分得出邊間學校適合個小朋友。還是早早決定吧。

回覆:集郵家長可低調些嗎

咁您地贊唔贊成一人一學位?或者派位完無得扣門呢?

其實priority心中應該一早定左, 希望家長們怏d決定.總冇一間學校係perfect.

有d人扣到同區兩間一線小學仲要問人意見

難為同區有好多人中寶校等消息

引用:有d人扣到同區兩間一線小學仲要問人意見難

原帖由 anubisking 於 15-06-25 發表
有d人扣到同區兩間一線小學仲要問人意見

難為同區有好多人中寶校等消息 ...
其實叩到2間津校可以hold咩?學校會叫你即刻註冊,除非係hold直私