用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網同41網大家會點揀?
樓主: miffyc31
go

88網同41網大家會點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:siden+發表於+15-6-24+18:41+88一線

原帖由 小曳人 於 15-06-24 發表
我自己估計,都係2-3人爭一個位就算LS,假設41網統一70%男生會揀LS,今年係33%命中率
88嗰兩間點都唔會去到 ...
88網大約600個統一派位學額

沙官49個位

聖心42個位

假設一半人將呢兩間頂頭大熱放乙一 (陳元喜同迦密冇呢兩間咁熱)

即300人爭呢兩間共91個位

目測計,已經有4個friend聖心乙一失敗派了寶校,成功的friend有兩個,可能我識人唔夠多

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-24+發表我自

原帖由 siden 於 15-06-24 發表

沙官49個位
88網邊幾間係寶校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-06-24+發表我自

原帖由 siden 於 15-06-24 發表

沙官49個位
必須減去其他必須填第—志願之学額,及其他大熱如陳元喜同迦密都係好多第—唔入,我嘅計法係減去白普理{幾乎1:1)再除四大熱總学額

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-06-24+發表88網

原帖由 miffyc31 於 15-06-24 發表
88網邊幾間係寶校?
禧年,美林循理。。而張煌徫以往係宝,但今年自行收滿,由面臨殺校到開五班

恐龍家

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-06-24+發表88網

原帖由 小曳人 於 15-06-25 發表
必須減去其他必須填第—志願之学額,及其他大熱如陳元喜同迦密都係好多第—唔入,我嘅計法係減去白普理{幾 ...
將我同你想法remix一下

我依家估:

沙官、聖心 3:1
因有聯band 1 中學
大概270人爭90位

陳元喜、迦密 1.5 至2 :1
大概170-200人爭100位

兩年前迦密校長親口講,佢地係3:1,區內第三多人揀,相信係四捨五入同跟陳元喜並列第三,大家都知呢兩間marketing唔錯
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:兩年前迦密校長親口講,佢地係3:1,區內第

原帖由 MASAYA 於 15-06-25 發表
兩年前迦密校長親口講,佢地係3:1,區內第三多人揀,相信係四捨五入同跟陳元喜並列第三,大家都知呢兩間mar ...
噢,咁我盆數計錯了

小曳人啱,分薄咗之後沙官、聖心2-3人爭一位

但點解身邊咁多人抽唔中聖心

siden 發表於 15-6-25 13:43
噢,咁我盆數計錯了

小曳人啱,分薄咗之後沙官、聖心2-3人爭一位
呢幾日睇過88網王賜豪同白普理既校務報告, 其實呢2間都唔差, 尤其係王賜豪, 升讀一線中學比例都有成為43%

白普理話有60人升讀英中, 比例都有45% (當中有幾多一線就難講D).

淨以呢兩間計易入D既學校計, 都一定唔會差得過41網既二線學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-25 14:16
呢幾日睇過88網王賜豪同白普理既校務報告, 其實呢2間都唔差, 尤其係王賜豪, 升讀一線中學比例都有成為43%

...
王賜豪band1ABC很平均,白普理band1AB稍多,反而陳元喜band1C佔多數,相信是校方建議選校策略影響,加上聯繫中學係band1C,保持首三志願和band1率,自行報低半線免夜長夢多,這三間只睇band1率,陳元喜是最好,口碑就是這樣來的吧
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題