用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德信小學 VS 民生小學
樓主: CherylChloe
go

德信小學 VS 民生小學 [複製鏈接]

回覆:Marians 的帖子

其實德中唔錯,朋友一對仔仔讀得好滿意

回覆 hkpapa852 的帖子

民小大部份會上民中99個係預留學位
跟住仲有人係第二輪入返
上到民中好少人唔係民小上嚟但有點係民小係私小,小朋友間實力相當
差一分半分名次巳有分別
所以小學升中唔係坐係到就有得升
競爭好大
註:我小朋友將會係九月由民幼升民小

無錯, 德中雖然吾係好高的 band 1 學校, 但係辦得吾錯, 口碑都愈來愈好,  不得不承認吾係全部仔都適合傳統教學的, 什麼 phy chem bio, history, geog. econ, 對一些仔是負擔

Cedric_mama 發表於 15-6-24 17:25
回覆 hkpapa852 的帖子

民小大部份會上民中99個係預留學位
第二輪收生入番中學? 你覺得真係大多數小學竹生入得番中學咪OK囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:德信小學 VS 民生小學

兩間學校都幾難㨂,如果有早知就好了!早知呀仔能考頭10%的話,我㨂德信可以向九華進發;早知呀仔係中上成績的話,我揀民生,向民中進發;早知呀仔讀唔成書的話,我㨂德信,起碼津校可以賴死唔走。

回覆:hkpapa852 的帖子

唔係覺得係實質中學部的情況
係民小都升唔到民中
同一實力係邊間小學又可入返band 1中學

回覆:德信小學 VS 民生小學

聯繫中學規定要收聯繫小學band1&2學生,如果小孩必定是band1生就冇所謂。如果是band2,民小比你一个機會讀band1學校

copy from other parent :

小四開始, 功課多到痴晒線, 尤其是數學科, 每日閒閒地3本補充, 每本做2-3頁, 仲有做課本的應用題(做係數學部),  重 "量" 不重 "質", 是非常失敗的教學.  星期六日加埋做英數, 英數有時一次做10版8版.   星期六日好多功課, 又要溫默書, 又要溫SR Test , 無晒生活樂趣..........慘!

英文科tenses, 家長教Tenses table的生字.   平日唔駛抄生字, 平日又唔會抽問串字, 但係默書會考,  測驗會考,  仲之家長唔幫手教,  學生呢科一定死梗.   

一定有人好叻應付得好好,  資質普通的學生都好吃力, 至於資質低的學生就會勸你退學.  我有朋友就係小五之前迫你走,  非常現實.

抽唔到民中的, 要同外校生一樣掉封叩門信係門外個箱.....

snow228 發表於 15-6-25 12:21

copy from other parent :

抽唔到民中的, 要同外校生一樣掉封叩門信係門外個箱.....

實情係咪咁呢?前年我都有掉叩門係門更亭個箱,結果只有
四個人獲邀到場考筆試,男女各半,無一個係民小同學。

hkpapa852  令朗似乎似1/4喎!  發表於 15-6-25 14:26
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手
‹ 上一主題|下一主題