用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網St.Paul Catholic vs St. Francis
樓主: 冬菇
go

12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

hkpapa852 發表於 15-6-25 16:10
太多人鍾意唔去考証就人云亦云, 以訛傳訛
又咁講, 瑪利曼d女仔由小學已係全英教學, 中文應用一定未必比英文好, 但去考試搏命既, 又未必可以用弱去形容咁姐

hkpapa852  成日都係我講你覆, 攪到好似做媒咁  發表於 15-6-25 16:52

引用:Quote:原帖由+冬菇+於+15-06-23+發表其實我

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-25 發表
瑪利曼無話要111 wor
唔駛1-1-1但我任何階段都無放過佢響第一,我估機會好渺茫。填左佢1-1-1的人好似都有人收唔到interview call.如果係有機會面試,到呢個moment 我估學校已經打晒電話?

hkpapa852  佢話6月30日前會call人, 未到月底將仲有一絲希望  發表於 15-6-25 16:56

冬菇 發表於 15-6-25 16:53
唔駛1-1-1但我任何階段都無放過佢響第一,我估機會好渺茫。填左佢1-1-1的人好似都有人收唔到interview call ...
坊間已講面試進行中~~~

eaubobo 發表於 15-6-25 16:18
Oh, the result of SFCC is weaker than my expectation.
not bad actually, just I thought the result would be even better.

hkpapa852 發表於 15-6-25 14:51
MSS weak in Chinese?

From the performance of 2014 DSE, I don't think this is a correct comment:

This only tells the overall performance and uni admission.  What I was mentioning was about Chinese subjects results.  MSS certainly has better achievements in uni admission nevertheless.  Don't worry, not downplaying your school in interest.

mcl203 發表於 15-6-25 16:08
所以我都俾左條link 出黎參考參考, 無須估估下, MSS 一般坊間都話係中文弱,但中文弱係指同边類中學比先~ ...
Yes exactly.  All it meant is comparing schools of similar levels.  All those so called Band 1 schools should have achievements better than average schools in HK in key subjects. MSS is certainly strong in English among schools in Wanchai.

醒目開學勳章

我鍾意聖心....因為讀得好既升上神級中學冇難度!就算讀得普通既都可以幸運地入返自己(BAND1A)中學!而讀得唔好既,南區有間同集團培徳頂大!雖然唔係BAND 1 但起碼啲囡乖,學校又會優先/鍾意收聖心人先吖,所以係一個好唔錯既安全網!

唉.....幼稚園叻唔等如初小叻,初小叻又唔等如高小都繼續叻.....所以有兩手準備會安全啲!

bird 發表於 15-6-25 23:03
我鍾意聖心....因為讀得好既升上神級中學冇難度!就算讀得普通既都可以幸運地入返自己(BAND1A)中學!而讀得 ...

你呢個諗法係現行派位機制係唔work.

如果讀聖心既直屬小學, 升中網就要選中西區, 培德只有9個位留俾中西區. 如果入唔到聖心, 係咪咁易可以入到培德呢?

如果你改用南區升中, 培德有46個位, 但就等於放棄咗聖心既直屬位, 只可以同街外人一齊爭聖心留俾南區個13個位

另外, 咩叫神級中學? 點先算?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

Thanks.