用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網St.Paul Catholic vs St. Francis
樓主: 冬菇
go

12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

回覆 熊牛不兩立 的帖子

聖心私立2013-201481直升,26個外校band1,15個其他

lauwingtai    發表於 15-6-24 12:28

回覆 冬菇 的帖子

我同你一樣

感覺到St. Paul 太多不確定性,搬校,中學轉直資。

raymond338hk 發表於 15-6-23 22:58
因樓主中途加入聖心作考慮,而net12只有瑪莉曼與聖心同一級數!與其在net 11 & net 12之間考慮,不如主力考 ...
聖心與瑪利曼同一級數咁聖心私立咩級數?

回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

請問你地係自行/大抽獎入,定叩門入呀?

大抽獎

引用:大抽獎

原帖由 Emily123456 於 15-06-24 發表
大抽獎

回覆:12 網St.Paul Catholic vs St. Francis

我自己覺得st paul同 st francis同級。
瑪利曼 英小,我覺得再高層次啲。

BabyKD 發表於 15-6-24 00:08
我自己覺得st paul同 st francis同級。
瑪利曼 英小,我覺得再高層次啲。
但聖心比瑪利曼易入

回覆:冬菇 的帖子

聖心好過St paul ?

Emily123456 發表於 15-6-24 00:21
但聖心比瑪利曼易入
但兩間聖心小, 入一間聖心中, 又難過st paul, st francis 同 瑪利曼.

我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!

引用:我之前睇過有媽媽話St+Paul+中學成績好過聖

原帖由 aminafy 於 15-06-24 發表
我之前睇過有媽媽話St Paul 中學成績好過聖心? 有錯請指正,thx!
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!

引用:Quote:Emily123456+發表於+15-6-24+00:21+

原帖由 BabyKD 於 15-06-24 發表
但兩間聖心小, 入一間聖心中, 又難過st paul, st francis 同 瑪利曼.
如果係聖心學生家長,点解唔希望自己個囡係“band1頭頭頭“學生,到時,莫講話聖心書院,神級直資都搶住收啦!

bb560 發表於 15-6-24 11:44
St paul 自行有公開收外生,咁嘅賽果好正常呀!p.s.我相信st paul 小學考得最前嘅學生係會走嘅!
  ...
同意....中學多小學約60個位....用盡直屬99個位已夠收番8成小學部學生
自行位可以用盡d收全港B1生 ~~~

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
好難去真接比較...4間都係非常好既學校...分別極少....個人排位係
小學 : MPS > SH 私小 > SPPCS = SH = SFCS
中學 : MSS > SPSS > SH > SFCS

個人認為....唔使太認真

aminafy 發表於 15-6-24 10:49
我都咁覺得,但到果時St Paul中學好有可能轉直資

同意呢幾間都係好好嘅學校,我女當年20分自行時亦考慮過。純個人喜好:
MPS >  SPPCS > SFCS > SH

但明白MPS 機會最低,SP 有機會搬&中學轉直資等uncertainties,最後自行填咗SFCS又順利入咗。到而家讀咗兩年,so far so good。

請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?

As I know St Paul Sec is Band 1B as well.

Emily123456 發表於 15-6-24 14:42
請教下SFCS書院只是Band1B,其他3間Band1A?
依坊間所傳....MSS B1A...SH B1A...SPSS B1B....SFCS B1B
SH / SFCS 有下跌跡像....SPSS 出左2位狀元...氣勢好...成績進步中
唔可以直接比較...SPSS 上年成績似乎好過SH少少....但真係好少...無必要分先後

btw...有錯請指正 ~~~