用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 大家期待的一刻黎喇:嘉諾撒聖瑪利學校小一後補學位申請 ...
go

大家期待的一刻黎喇:嘉諾撒聖瑪利學校小一後補學位申請

嘉諾撒聖瑪利學校

2015-2016學年小一後補學位申請須知

1. 請下載申請表格,填妥後交回。

郵寄地址:九龍柯士甸道162號 嘉諾撒聖瑪利學校

校務處收 (小一後補學位申請)

或      

親自送交本校:星期一至五:上午九時正至十一時正,

下午二時正至四時正

星期六:上午九時正至中午十二時正

星期日及公眾假期不辦理

(請交金巴利道大閘詢問處職員代收)

* 本校不接受以電郵或傳真方式遞交申請表。

2. 截止申請日期:2015年6月30日下午四時正

3. 所有在2014年6月18日之前送交之申請文件或信件均無效。

4. 請連同申請表格附交兩個已貼郵票之回郵信封及K2 , K3成績表影印本。

5. 2015年7月6日前,校方以回郵信封寄出學生編號及回覆信。

6. 2015年7月13日請學生到校參加甄別試。如因惡劣天氣停課,將改為7月15日舉行,屆時請瀏覽本校網頁「最新消息」。

7. 2015年7月底前將以書面回覆家長有關申請結果。

8. 如無必要,請勿來電查詢,以免影響校務處員工工作。

http://www.smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/main.php3

申請表格

http://www.smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//news/p1/20152016_1434602173.pdf

係咪仲開心過否決政改呢?!  

淺草  比你笑死!  發表於 15-6-19 16:47
SCKnight    發表於 15-6-18 20:49
karen55407    發表於 15-6-18 18:09
sweeticandy  唔考了..否決政改開心D  發表於 15-6-18 15:09
purplechung    發表於 15-6-18 14:08
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:2015-2016學年小一後補學位申請須知1.+請下

原帖由 奥脫福 於 15-06-18 發表

純屬好奇 !

其實係咪一定要等學校公佈左先可以申請叩門架 ? 會唔會有家長一早已經自己寫信連埋portfolio寄左比學校,話晒學校之前未公佈,無咁多人同一時間入表,自己份portfolio可以早d比學校,學校多d時間睇下,一公佈左可以申請,就會同一時間大量申請人,學校咪無時間逐個睇。

奥脫福 發表於 15-6-18 13:58

http://www.smcs.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/ma ...
六年前小一至小四都吾接受公開插班申請, 個個走晒去叩天神

回覆 se6b03 的帖子

有寫呢句喎: 所有在2014年6月18日之前送交之申請文件或信件均無效

醒目開學勳章

回覆:大家期待的一刻黎喇:嘉諾撒聖瑪利學校小一後補學位申請

哇!應該有一批名校準小一女生去叩門。我朋友個女已入九龍城聖X,都話想試叩門。

請問係咪全部人都有筆試機會?

唔知天神多人定St Mary多人D呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:哇!應該有一批名校準小一女生去叩門。我朋

原帖由 開心小花 於 15-06-18 發表
哇!應該有一批名校準小一女生去叩門。我朋友個女已入九龍城聖X,都話想試叩門。

...
唔係嘉諾撒會D學校唔比互叩咩?

wai.chow 發表於 15-6-18 14:30
回覆 se6b03 的帖子

有寫呢句喎: 所有在2014年6月18日之前送交之申請文件或信件均無效 ...

今年係2015年喎 !係咪學校網頁寫錯左 ?  定係今年一早寄左信果d都會處理 ?

se6b03 發表於 15-6-18 14:52

今年係2015年喎 ! 即係今年一早寄左信果d都會處理 ?

你咁講,咁去年叩門失敗的申請表今年咪可以「循環再用」?!  

我就覺得係手民之誤者!上年果張係咁寫既:
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

請問功課多嗎?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+開心小花+於+15-06-18+發表哇

原帖由 LL222 於 15-06-18 發表
唔係嘉諾撒會D學校唔比互叩咩?
我都有聽聞過嘉諾撒唔接受同會叩門。但有無人知係傳聞定係真的?不過,我估我個朋友都會搏一搏。搏到連個細囡都可以入埋。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+LL222+於+15-06-18+發表唔係

我都有聽聞過嘉諾撒唔接受同會叩門。但有無人知係傳聞定係真的?不過,我估我個朋友都會搏一搏。搏到連個細 ...
另外,我朋友都有叩聖羅撒,如果叩入羅撒,係咪就可以當唔係同嘉諾撒同會呢?

引用:哇!應該有一批名校準小一女生去叩門。我朋

...
以往係:如已派入其他嘉校,就—定吾收,因最後會收返張派位証,實知,但如果只係叩入未去注册就可博博。

引用:Quote:原帖由+開心小花+於+15-06-18+發表我

另外,我朋友都有叩聖羅撒,如果叩入羅撒,係咪就可以當唔係同嘉諾撒同會呢?

...

總知已註冊了嘉諾撒屬會學校, 所有叩門都不能, 因為佢地係會互通資訊, 所以就算有得IN, 都一定唔收.  

開心小花 發表於 15-6-18 16:28

...
聖羅撒已派彩, 中獎者不是已通知了嗎?
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3060724&extra=page%3D7&page=10

想請問:是否一遞申請表就可以參加7月13號嘅甄別試、學校不會篩選申請者?往年有沒有2nd in?