用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港同小學的教學情況?
go

港同小學的教學情況? [複製鏈接]

作為家長, 自己未試過活動教學,
又想個仔學到野唔好太谷, 但又怕學校無功課只識玩

想問下大家,
其實港同學生功課量和考試的情況是如何?

24    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港同小學的教學情況?

點會無功課,量同設計唔同吧了。例如數學唔多一版幾十題,而家一版幾題但高階思維。又或者英文小一主題教my neighborhood ,教完唔係抄字,而係用個紙巾盒做個公園後自己介紹。之類啦。功課點都要做。
小一二持續評估,即所有功課討論小組活動默書quiz都計分(無錯,係有默書同quiz的)。

用舊思維去考量港同?校長會好失望喎

回覆:Charlotte_mom 的帖子

即多以Project式去表達自己的學習。
而港同就是否無左傳統的作句和抄寫呢?

而他們放學後,還需要參加—些必须的課外活動嗎?

或-定要學樂器嗎?

我不是不接受新思維,只是不知道其方法和形式去教學!

醒目開學勳章 王國長老

引用:即多以Project式去表達自己的學習。 而港同

原帖由 Lion_papa 於 15-06-16 發表
作句有分傳唔傳統嗎?作句、然後作文,點都要學。我仔小5岩岩中作考試至一大堆野溫呢(我希望我無寫漏)。詞語有抄寫的,無咁多姐。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

醒目開學勳章 王國長老

課外活動有3款,一款普通(包括樂器班)、一款要選拔(包括樂團),兩樣都絕對optional亦無硬性要求一體一藝,你咩都唔參加都得。仲有一款係高年班週五下午自選活動,就一定要參加

回覆 Charlotte_mom 的帖子

真心多謝版主

咁聽落都幾好.
又唔洗must 一體一藝

回覆:Lion_papa 的帖子

中、英文默書大約兩至三星期一次。中文每教完一個單元,都會有反思。數學每教完一個單元,會有一次Quiz。

英文有時會全級睇同一本Fiction,老師會派 worksheet問一D有關作者的問題,小朋友要上網查回答問題,老師改完worksheet後,會一步步教上朋友做一張leaflet,加插圖、圖畫,做完後每人向全班同學介紹自己的作品。

常識都有類似英文方式的project做,我個女小五最近的電光世界單元,每人派一份工作紙及一包電線、電池盒、燈泡、馬達、蜂鳴器等,要小朋友做一個模型,模型要用上兩個會發聲、發光或會動的裝置,完全工作紙,工作紙介紹自己的作品,例如用了什麼物料、繪畫模型的平面圖等等。

醒目開學勳章 王國長老

岩岩個視藝project至好玩 (小5)
先上網做資料圖片搜集, 題目係蝸居
然後設計間屋
跟住派材料, 自己做一間立體屋
再做隻泥膠公仔
最後, 定位拍照(最多80張)泥膠公仔在蝸居內唔同形態, 砌成slideshow, 再post上Edmodo (網上學習平台)分享, 小朋友創意無限, 有d作品, 笑死我喇

Lion_papa 發表於 15-6-17 09:34
回覆 Charlotte_mom 的帖子

真心多謝版主
其實好多時你會發現, 係小朋友自己樣樣野都想參加, 只係自己冇時間, 參加唔到....

Charlotte_mom 發表於 15-6-17 10:33
岩岩個視藝project至好玩 (小5)
先上網做資料圖片搜集, 題目係蝸居
然後設計間屋
interesting~

引用:即多以Project式去表達自己的學習。 而港同

原帖由 Lion_papa 於 15-06-16 發表
我兩個小朋友讀港同,一高一低年級。
高年級唔多講,已有兩位分享左。我講低年級,今年小一,中文每課都有詞語抄寫、作句子、到現在學期已經詩歌仿作,每日必定朗讀課文/古詩。英文每個module唔同topic, 利用主題教小朋友Grammer, 當然小朋友都有寫作,今年無再寫句子,而是寫故事。中、英約3星期默1次, 已有背默,而且溫習默書量都唔少。最有趣係常識科,有課講磁力世界,最後小朋友要做個磁力玩具返學校,先要每小朋友介紹自己玩具點玩,之後大家課堂分享玩具,個個玩得好開心呀!
港同經常被人誤會好輕鬆,無功課/考試( 小、小二), 學校採取另一方法比小朋友學習啫! 不做功課奴隸,是比小朋友多閱讀,發掘問題自己找答案。仲有,其實經常課堂評估小朋友架。

Charlotte_mom 發表於 15-6-16 21:10
作句有分傳唔傳統嗎?作句、然後作文,點都要學。我仔小5岩岩中作考試至一大堆野溫呢(我希望我無寫 ...
作句有分傳唔傳統嗎?

我諗到, 要作句都打破傳統, 一定係要咁:
白話文言混合用, 中英繁簡大集會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

多謝大家

多D資訊
對準備入小一
同準備考小一
都好有用

請繼續俾多d小一教學情況給我, 再謝

阿仔現在小ㄧ。過去一年我唔覺得少抄寫就會輕鬆。反而好多功課都需要花好些時間思考才能完成。閱讀量真的也不算少,除了每天固定要記錄的中英文閱讀,經常課堂上還有些功課也是需要閱讀還有reading bag....等,看完還要寫心得、回去分享等。個人認為如果排除閱讀的小孩會比較吃力。

引用:阿仔現在小ㄧ。過去一年我唔覺得少抄寫就會

原帖由 Piiglam 於 15-06-17 發表
阿仔現在小ㄧ。過去一年我唔覺得少抄寫就會輕鬆。反而好多功課都需要花好些時間思考才能完成。閱讀量真的也 ...
開頭未掌握到學習方式,係會感覺「吃力」,其實應該是講「唔知做緊咩」。但當去到最後2年,會見到「學有所成」。第一, 港同班小朋友真係書不離手。第二,presentation 真係得心應手,會自己開ppt 做project, 仲靚過我地大人個d。第三,會突然爆出一大堆理論,幾有學識,問小朋友點解知,佢地即答「睇書囉!」

睇書真係好重要.

ihv2kids 發表於 15-6-17 22:18
開頭未掌握到學習方式,係會感覺「吃力」,其實應該是講「唔知做緊咩」。但當去到最後2年,會見到「學有所 ...

佢地真係好鍾意睇書, 我眼見無論成績屬於高, 中, 低的, 都好鍾意睇書, 同學間會互相借書睇, 又會介紹書比同學睇, 閱讀氣氛好好.

回覆:ihv2kids 的帖子

真的講中我的心聲。我有時真的不知道從何幫佢。好似英文咁,一個月一單元,好多free writing 要寫,阿仔grammar 麻麻地,但又有辦法寫到一大篇,鬼馬行空。但眼見學校的學生真的鐘意閱讀,就算搭緊地鐵、巴士都睇緊課外書,好享受。

醒目開學勳章 王國長老

我女升左中
去到小5,6, 中學校長黎招生, 話港小同學質數好, 我心唸你想tum我姐, 得啦我會直升架喇
當時心裡難免想, ok都應該ok, 但應該唔夠外來生砌掛 (港同書院近年收外來生的多是band one中尾生, 約佔總數1/3)
‹ 上一主題|下一主題