用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區大家系咪都已經面哂試啦?
樓主: kawing210
go

95區大家系咪都已經面哂試啦?   [複製鏈接]

引用:回覆+cyhin+的帖子 最慘系盡左力都系於事

原帖由 kawing210 於 15-06-19 發表
回覆 cyhin 的帖子

最慘系盡左力都系於事無補!我已作最壞打算
点解你會覺得5  6 年級會學壞,其實呢輪我面試完幾間小學,所謂出名好既小學一樣有曳學生,最緊要家長點教,見完d校長,問d問題真雞蛋裏挑骨頭。比我感覺no good,你吾收我小朋友,我覺得吾係我個損失 ,個校長好,老師一定好,得益系學生,有些二線小學仲要sencond in, 簡直折磨,我叩門原因最主要係吾坐校車,并不是想入什麼神校,有時功課多并不是好事,你其實可以甘諗你派個間雖然吾系最好,但吾糸最差。希望大家放個開心暑假。

引用:回覆+cyhin+的帖子 知道是那間學校嗎

原帖由 kawing210 於 15-06-18 發表

知道是那間學校嗎
信義

回覆:95區大家系咪都已經面哂試啦?

回覆 kawing210 的帖子

派中嗰間不是太差, 所以就算冇offer, 都會接受~~

引用:Quote:原帖由+kawing210+於+15-06-19+發表

原帖由 cyhin 於 15-06-19 發表
点解你會覺得5  6 年級會學壞,其實呢輪我面試完幾間小學,所謂出名好既小學一樣有曳學生,最緊要家長點教 ...
我都好錯愕要2nd in, 折騰了家長和小朋友!又熱又頻撲!

只系擔心!或我確系諗多左!家人比吾少壓力!其實真系好辛苦!當自己盡力為佢做!但於事無補既時候確系好失望!只系當天去註冊!學校給我印象麻麻!好冇生氣!(個人感覺)當然做媽媽既想搵間更好既比自己小朋友,最慘系派中個間冇咩人系網上提過!心確系一沉!更想搵過第二間比佢!而且佢英文教學模式我確系吾認同,普教中我都還可以接受多謝你同我講甘多開解我!

回覆 penapokda 的帖子

有間學校我地仲等左4個鐘先見,仲要系分開左我同仔,4個鐘入面,我淨系覺得個仔系另一邊等得好辛苦!呢幾日仔仲有提話等左4個鐘好辛苦吾要再去面試,我自覺安排好差、有offer我都吾會比個仔讀

如果個校長真系差諗,讀吾讀呢間學校都擺!全職媽媽吾反工去湊小朋友,放棄左甘多野,換來系比人甘講!老實講,少左份人工!生活比之前要更慳,為左對仔女我覺得系值得!至少我換來對仔女好錫我好錫家人,並不是因為要縱佢怕佢比人蝦所以吾反工自己湊!有時媽媽教出黎既反而對自己個仔女仲捉得緊,始終冇人想自己對仔女野蠻,咩都依賴人!
如果校長既觀念系甘,系我面試既我一定不留情地反駁

甘我即系間間都吾收我地喇最後琴日見完將官
如呢間都吾收我地就冇希望要入反原派的學校
但亦希望其他家長繼續努力!加油!

呢個6月過得特別慢長!希望大家繼續有好消息!繼續努力丫!

引用:回覆+penapokda+的帖子 有間學校我地仲等

原帖由 kawing210 於 15-06-20 發表

有間學校我地仲等左4個鐘先見,仲要系分開左我同仔,4個鐘入面,我淨系覺得個仔系 ...
那間甘恐佈

有間學校我地仲等左4個鐘先見,仲要系分開左我同仔,4個鐘入面,我淨系覺得個仔系 ...
4個鐘?邊間?我叫啲朋友唔好揀

想知邊間分隔4個鐘!有冇搞錯?開名啦!

景天,當日約9點15分到學校,大多家長亦好準時9點到了,好快齊人,亦有大概30個小朋友,齊人後即時分開家長同小朋友,家長在一個室等,小朋友被帶上一樓逐一見校長,佢話校長希望能見哂所有小朋友!話會11:30前見哂,結果我小朋友系最後一個,亦等左我地4個鐘,1:15分我仔先落反黎,我深信呢4個鐘我個仔一滴水都冇飲過,我地下一場系2:00信義會小學,結果連食野時間都冇就要去信義會

引用:+本帖最後由+kawing210+於+15-6-21+15:04+

原帖由 kawing210 於 15-06-21 發表

景天,當日約9點15分到學校,大多家長亦好準時9點到了,好 ...
安排差!
應該分段安排同埋唔應該分開等!

其實面試甘多間,真系呢間安排得最差,佢吾應該一次過約所有人同一時間黎然後逐個見,見最後的真系最慘

kawing210 發表於 15-6-21 16:27

其實面試甘多間,真系呢間安排得最差,佢吾應該一次過約所有人同一時間黎然後逐個 ...
校長要親自面見每小朋友是好事,但的確安排上是失策,等成3-4個鐘小朋友都很累了。

引用:+本帖最後由+kawing210+於+15-6-21+15:04+

原帖由 kawing210 於 15-06-21 發表

景天,當日約9點15分到學校,大多家長亦好準時9點到了,好 ...
只是聽聞,有朋友講過要小朋友等,原因是睇小朋友耐性,能夠坐定,走時還記得拉好櫈椅等

bebesoky 發表於 15-6-21 16:41
只是聽聞,有朋友講過要小朋友等,原因是睇小朋友耐性,能夠坐定,走時還記得拉好櫈椅等

...
觀察小朋友是否定都可以是收生標準來的,正確。但排得後的小朋友要向個陌生環境待咁長時間=返左一日k咁耐,未免太耐了,情緒萬一有起伏同不在狀態都正常不過。真係陰公架,跟手就趕下場。

如叩到都吾知讀不讀好了 @_@!

回覆 bebesoky 的帖子

拉好櫈系小朋友既習慣黎既!我相信大部分小朋友都有呢個習慣、而且系幼稚園已養成!不過等甘耐真系好考小朋友耐性,只系我仔吾好彩系最後一個!不過老實講我自己覺得安排一般,始終小朋友耐性有限,如果喊起上黎吾通真系佢吾夠耐性?我相信大人如果系自己面試見工甘等都會發火!只慨嘆呢個亦可當作系佢既人生經驗!好在自己個仔比較有耐性!不過算啦!真系收到電話再作決定亦未遲,可惜系我地至今還沒收到電話
‹ 上一主題|下一主題