用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS VS St. Paul Boy
go

KTS VS St. Paul Boy [複製鏈接]

小兒斯文, 怕羞, 愛發白日夢及慢熱, 想請教各位 KTS 及 St. Paul Boy 那間合適他? 我住九龍區.
   11    0    0    0

KTS might be more suitable,  Pau boy is very far away and th traffic is really bad during peak hour. 不如慳返d交通時間去做其他有意義的活動!

lauwingtai    發表於 15-6-14 00:33

回覆:KTS VS St. Paul Boy

Paul boys 有中學囉!你喜歡St. Paul's College嗎?

St Paul Boys

but you live in kowloo

回覆 monchhichi410 的帖子

Same as yr situation ar ...

有中学backup的選擇优先~SPC中学屬1B?有九小学生插St Paul's Boy(家住九龙)就是為免煩升中,讀得很开心,你只需考慮交通问題。

選擇近的小朋友無咁辛苦

唔洗驚,聽聞有校車過海!

Yanamami  Yes  發表於 15-6-12 22:36

過海校車好早,車費等於學費,唔可以自己接送就要放棄課後活動。但係,我寧願搬都揀一條龍

引用:過海校車好早,車費等於學費,唔可以自己接

原帖由 bubuG 於 15-06-12 發表
過海校車好早,車費等於學費,唔可以自己接送就要放棄課後活動。但係,我寧願搬都揀一條龍

...
課外活動後會安排校車。不過要補錢。

引用:過海校車好早,車費等於學費,唔可以自己接

原帖由 bubuG 於 15-06-12 發表

...
Secondary school back up is very important. U dun want to go thru the same thing 6 years later right?

近同有中學BACKUP 都有好處, 所以真的不知道如何選擇, 我好想小兒可以在此小學培養自己學習.

我會揀搬家,去st. Paul boy.

St. Paul 好多校車,唔搬都得!又係嗰句,入st Paul, 大半個人入college!你鍾唔鍾意?

我朋友女讀天神,同我女—样係P5,我女暑假要番学校補課,要操水……我地仲要準備portfolio, 上心儀校網瞭解学校,準備面試,去简介会……十万九千七禁多野做,就算阿女成績ok,都忙死~朋友女就可暑假—家去日本玩,优哉悠哉!你睇到分别嗎?

回覆 Yanamami 的帖子

Ur daughter must be okAs she has a Gd mum like u

其實好睇你鐘唔鐘意St paul's boy primary 同埋college.
住九龍都睇九龍邊到,紅磡,大角咀, 佐敦,藍田,長沙灣,深水埗校車都係7點後上車,比某些港島區仲遲上校車, 當然過海校車費一定貴t啲,同學費唔多。課外活動有校車, 每程加啲錢, 好方便, 呢方面唔需要擔心。
KTS學費比St paul's boy 貴, 除非住得好近KTS, 唔係學費加校車費其實差唔多。
我仔今年小一,讀得好開心, 升中學又唔駛煩。大人細佬壓都少好多。

多謝各位意見同幫忙, 我聽説 ST PAUL BOY 的中文程度好深,功課好多. 不知是否正確呢?
謝.

回覆:monchhichi410 的帖子

我唔知中文程度係唔係算好深,書係用啓思,無教快。 如小朋友愛看書,問題不大, 評估同考試都係學校教過既。功課方面唔算多, 抄寫功課唔多, 我仔通常大概半小時可做完。

好睇你住九龍邊一度,西九經西隧可以好快,隨時快過去九龍城。

‹ 上一主題|下一主題