用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 35網假設性問题
樓主: ganggang
go

35網假設性問题 [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+sze0203+於+15-6-13+23:49+編

原帖由 sze0203 於 15-06-13 發表

小學就諗到影響成世人命運@@未必睇得學校太高,睇得自己及小 ...
Agreed x3.  I wonder why most if not all parents are so nervous with the P.School their kids had been assigned then.  

20130401 發表於 15-6-14 07:41
每天帶大女返學必經過葛,學生品格不錯,家長背景乜都有,豪華名車接送,金髪日韓學生都有

...
金髮你意思係外籍or染金毛?

ganggang 發表於 15-6-14 15:54
金髮你意思係外籍or染金毛?

off course, I mean 外籍...(seems America or Northern European type or Russian)

我小朋友讀緊,去過家長會嘅媽媽們,才確實地感受到老師及校長嘅真 誠…
我覺得學校成績故之然重要的,但在背後苦心經營嘅一班人更之重要,如果老師們只著重成績,而忽略學生,我唔buy 呢套
葛小老師真係睇得出佢地用心地付出,小女已讀左不經不覺一年了,十分開心,唔吹谷,唔代表冇功課,但重質不重量

回覆:almenpong 的帖子

我都住黃埔,心儀宣道,看見大家評論不錯。。。暫時考慮排位黃宣>奉基>葛記。。。同區都好喇,請問你地咁排穩陣嗎?我仔讀威廉,課外活動都叫見得吓人,衰咗要叩門應該可以掛。。。

引用:我都住黃埔,心儀宣道,看見大家評論不錯。

原帖由 wing214 於 15-06-24 發表
我都住黃埔,心儀宣道,看見大家評論不錯。。。暫時考慮排位黃宣>奉基>葛記。。。同區都好喇,請問你地咁排 ...
黃宣唔入一定去葛,其實35點排都係乙一唔入就去葛,睇你想原區安置定出果欄。

引用:Quote:原帖由+wing214+於+15-06-24+發表我

原帖由 sissysze 於 15-06-24 發表
黃宣唔入一定去葛,其實35點排都係乙一唔入就去葛,睇你想原區安置定出果欄。

...
咁原區好d, 1放黃宣,即係乙2其實放葛記,乙3放自己誇區長沙灣母校(聖多馬),咁就衰極有限?咁放自己母校係唔係冇咩用呢?

回覆:wing214 的帖子

另外我都係準備考私校for back up, 有原區比較好學校讀就放棄私校。。。問問大家有咩課程for叩門或考直資比較有用?background:仔2歲半始喺abc pathways讀cambridge, level 3中。3歲幾始海天泳會游水。3歲始乒乓球隊。4歲始柏斯學琴。另外一般art creative, lego班咁。可以話佢學咩都開心,好投入嘅,係我等佢上堂悶d啦。附近有d咩學幫到手for primary呢?星期六,日唔會學嘢,謝謝大家

乙部你冇得誇區架,只有甲部,但全港人淨個餘下個10%位,難過中六合彩!兩個朋友今年放黃宣乙一,雙奉乙二,三,葛記放乙四,入左葛記,而家齊齊扣番黃宣,等消息,因有個朋友派彩到而家都仲係好唔開心,所以都唔敢問佢扣門扣成點,只知佢好心儀黃埔宣道,好想佢女入到呢間,希望佢扣門成功啦,好似今日2nd in,加油呀!朋友!

引用:另外我都係準備考私校for+back+up,+有原區

原帖由 wing214 於 15-06-24 發表
另外我都係準備考私校for back up, 有原區比較好學校讀就放棄私校。。。問問大家有咩課程for叩門或考直資比 ...
打算準備叩門,自己教佢小一課程啦

引用:Quote:原帖由+wing214+於+15-06-24+發表另

原帖由 sissysze 於 15-06-24 發表
打算準備叩門,自己教佢小一課程啦
咁我書展去買d小一書,當故事咁教吓佢都好。。。

wing214 發表於 15-6-24 08:23
咁原區好d, 1放黃宣,即係乙2其實放葛記,乙3放自己誇區長沙灣母校(聖多馬),咁就衰極有限?咁放自己母校係 ...
你有聖多馬做舊生, why not 唔第一階段就在自行試一試先呢?入唔到才在35網內作第二階段選校吧!
近年聖多馬在長沙灣區也多人選讀架, 口啤亦很好呢!

引用:Quote:wing214+發表於+15-6-24+08:23+咁原

原帖由 tabasco 於 15-06-24 發表
你有聖多馬做舊生, why not 唔第一階段就在自行試一試先呢?入唔到才在35網內作第二階段選校吧!
近年聖多馬 ...
其實搬咗去新校舍,我真係唔多認識呢間學校,我媽媽住附近,話而家好多新移民讀,d家長成日大叫,小朋友走嚟走去,唔係太好咋。。。不過我明白大抽獎應該咩種族嘅人都會有,只希望比例上少d,眼見黃埔每間學校嘅小朋友都唔錯,希望留原區讀,學業上成績唔好唔緊要,品格一定要好。。。

我有朋友讀緊, 她是香港人, 勁贊聖多馬, 亦有一位英華的轉了黎插小二!  附近幾間學校, 邊間放學唔係咁呢!  就算協和, 瑪神, 荔天, 咪又係多新移民, 我自問好 like 這校!  校風很好!  你多點自己觀察吧!

有冇人叩葛量洪有消息?

交咗表2星期都冇聲氣嘅

引用:我有朋友讀緊,+她是香港人,+勁贊聖多馬,+亦

原帖由 tabasco 於 15-06-24 發表
我有朋友讀緊, 她是香港人, 勁贊聖多馬, 亦有一位英華的轉了黎插小二!  附近幾間學校, 邊間放學唔係咁呢!   ...
都好,搵日自己去睇吓人地放學,上網睇吓資料。。。當年聖多馬都唔錯嘅,連埋我有2x同學派去上智,男仔都派九龍塘好中學,各位舊同學而家都各有所成,大多都搬離開咗石硤尾公屋。

回覆:man'smama 的帖子

我都想知!我打過去問,話未知,再同佢講我怕miss 左個面試,因為唔係hk...佢就話估計7月頭

‹ 上一主題|下一主題