用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88、89、91 網(2017-18小一)吹下水
樓主: pure_carol
go

88、89、91 網(2017-18小一)吹下水

回覆 Beiku 的帖子

我可以肯定陳元喜和迦密, 乙一收唔晒 (我小朋友今年升小一, 資料由其他同學知道); 白普理今年收得晒, 好大原因是今年開5班, 但之後2年應該只開4班, 所以乙一未必收得晒

Anfiodan  請問點解會開番4班??照計出生率不停高~  發表於 15-6-24 13:36

引用:回覆+Beiku+的帖子 我可以肯定陳元喜和迦

原帖由 hobby 於 15-06-12 發表

我可以肯定陳元喜和迦密, 乙一收唔晒 (我小朋友今年升小一, 資料由其他同學知道); 白普 ...
但我女啲同學仔收哂喎,其他幼稚園情況就唔知啦

回覆:88、89、91 網(2017-18小一)吹下水

請問88或91網會少D Big 6?

Agree  no more!

迦密乙一收唔哂, 我就係呢個不幸例子

umama  我鄰居都係!  發表於 15-6-12 17:04

請問迦密屬一缐定二缐?謝謝

醒目開學勳章 王國長老

Beiku 發表於 15-6-12 07:59
老實講,只要你個隨機number唔靚,無論你填得幾strategical都好都冇用。你個number靚,即使你放一/沙呂乙一 ...
這是不正確的
派位方法可參考以下資料
http://www.schooland.hk/post/psa02

當然隨機號碼好緊要, 但策略亦唔可以唔講

先clarify:
一呂沙呂擺明競爭大, 係睇號碼, 無論用咩策略都無用, 除非你有本事有特別途徑入
朱小乙1入唔晒, 乙2肯定無機
而梁小蕭小都有乙2入, 即乙1入晒 (這是肯定的, 號碼靚都要講排序, 唔係前就大晒, 睇返上面條link)

如果明知有機會前, 有機會後, 何必一窩蜂搏到盡呢?  如果肯擺梁小蕭小做第1, 入左啦!

好多家長派得後, 就係因為唔肯放手, 或者唔熟玩法, 以為反正都係搏點解唔揀心水, 將d大熱填晒落去, 你擺2,3, 人地1,2都入左lor! 滾雪球效應, 就係越滾越後

fatvick 發表於 15-6-12 21:46
請問迦密屬一缐定二缐?謝謝
以熱門計, 算一線尾
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

如89網,可以點排呢?

引用:91+-+如果你放一沙呂、培基、一胡喺乙一,

原帖由 Beiku 於 15-06-11 發表
91 - 如果你放一沙呂、培基、一胡喺乙一,得兩個結果,一係得,一係就四寶。保守嘅放朱小、蕭小...so far都 ...
88乙一迦密好多人抽唔到,陳元喜收晒

MASAYA  有人講過陳元喜乙一抽唔到  發表於 15-6-13 16:53

89網,我填3條1馬循,阿女好好彩大抽獎時中咗馬循。
個人建議唔好填咁搏,要留意有邊間學校講明只見填3條1 的叩門生,甲&乙部分的頭3位,唔好填咁搏命,第一位大熱,第二位就要填次一級了,例如莊x程,雨x,陳x喜,因為今年有幾個同學仔,第一&二填都大熱,第三位先填次一級,一派派到5位以後,好慘

朋友嗰囡89網,雨x放乙1,但派不到

今年朱小/簫小放111都未得,下年我相信更困難!

引用:Quote:Beiku+發表於+15-6-12+07:59+老實講

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-13 發表
這是不正確的
派位方法可參考以下資料
http://www.schooland.hk/post/psa02
想問89網, 保良局莊啟程校風,功課,升中如何?,因爸爸係舊生,有20分易入嘛,上當年,爸爸讀,佢覺得唔太好

引用:回覆+Beiku+的帖子 今年朱小/簫小放111都

原帖由 wah0401 於 15-06-17 發表

今年朱小/簫小放111都未得,下年我相信更困難!
基本上今年,第一志願入唔到,就好多都係入4寶,如果真係唔甘博一線4強,保守填,有機會入到4強之後嗰幾間架

回覆 p@.@q 的帖子

今年放榜, 我暫時只見一個陳元喜乙一話收唔到, 但迦密真係好多收唔到, 熱門程度

聖心,沙官,迦密 - 相約, 比較多乙一唔入

回覆:hobby 的帖子

我校就迦密全入,陳元喜一個都冇,真係睇你好唔好彩

有人話朱小乙一都唔中,咁個number幾靚,你放乙二點會中?

88 有左名城,91有左水泉澳,都係競爭大左

howruhk 發表於 15-6-17 22:40
朋友嗰囡89網,雨x放乙1,但派不到

雨川乙一都派唔到????咁佢個隨機NO都好後下,  咁最後派乜?