用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島區最好既校網係邊度?
樓主: Johnsonkaty
go

港島區最好既校網係邊度? [複製鏈接]

Net 11 間間小學平均,除了頭四位大熱選擇(聖心、聖堤女、般官、聖彼得),其實其他一樣好唔錯,例如中尼、英一&英二、基恩....,入到邊間都唔會差。

有私校back up 就一定net 12, 男女都粒粒皆星,反正現在較為好一點學校也要抽,即第一志願唔係必入,咁點解唔搏D好或者升中有靠山。net 12 男女校有軒小,雖然第一志願也唔一定得,但機會可能較那幾間名男、名女校高一點,升中有聯繫。而net 11 的學校話就話幾好,質素平均,但冇中學聯繋或直屬,6年後更頭痛。男仔升中net 11 冇咁好。如果是我,一定搬去net 12 。

shersiu 發表於 15-6-12 10:30
認真的,唔清楚11網,12網屬於天堂與地獄,14網小學平均,16網容易排一二三線學校,港島嗰d唔知係咪雙非b( ...
14網比12網更天地, 而且國內同胞比例亦較高(呢D多數都唔係雙非, 係蔡蔡子同鄉)

11網同16網仲有防保線可以set係乙二甚至乙三.

女仔係11網, 日後只要達到B1成績, 仲可以近乎100%升讀3大一線女校.

東區中學網一線學位充足率雖不及中西區同灣仔區, 但亦叫有足夠供應予區內B1學生, 而且無一間有直屬小學, 最多只有聯繫小學, 間間中一都有幾十個位可選, 選擇遠比係另外兩區多, 尤其係男仔.

18網南區? 小學唔清楚, 但升中一定唔夠好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:港島區最好既校網係邊度?

識搬梗係九龍塘啦

引用:回覆+Johnsonkaty+的帖子 大部分都有呢個

原帖由 shersiu 於 15-06-12 發表
回覆 Johnsonkaty 的帖子

大部分都有呢個感覺,所以多咗好多人搬去港島住博大抽獎 ...
港島區係應該少d雙非,但近年多左好多新移民呢

引用:Quote:gk678+發表於+15-6-12+12:50+識搬梗

原帖由 johnnywalker 於 15-06-12 發表
我覺得九龍塘天地網情況仲衰過12
之前一路都啱,但今年41派得幾好

johnnywalker 發表於 15-6-12 13:41
我覺得九龍塘天地網情況仲衰過12
41網如果甘於平淡, 唔追求3大神校, 今命中率係100%, 加上隔離黃大仙43網借過嚟既學位中,級數都比得上12網李賜豪既都有好幾間, 所以其實唔係太差.

港島區12,14已經係天地網 (18唔肯定). 九龍都好多, 31,32,34,35 都係天地網, 只有40, 41, 43, 45, 48 還叫可以有多個一間2/3線小學係放乙2, 46就不明朗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Johnsonkaty 的帖子

NET 11

回覆:retriever 的帖子

多D人去net 11,咁大家就可以去net 12或九龍塘la

‹ 上一主題|下一主題