用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校長拒絕寫推薦信,傷心中
樓主: Haylie媽媽
go

校長拒絕寫推薦信,傷心中 [複製鏈接]

回覆:校長拒絕寫推薦信,傷心中

明白你既心情,你幼稚園個校長都幾無情。同意上面啲 JM話,雖則無太大作用,但有點都好過無,學生要去叩門都唔幫下手。
不過,我女間學校個校長仲衰,口出狂言,老師上堂比薯片學生食,見小朋友整親,唔係安慰,係話:「抵你死!」。

咁嘅校長!應該要開名

引用:明白你既心情,你幼稚園個校長都幾無情。同

原帖由 BabyKD 於 15-06-09 發表
明白你既心情,你幼稚園個校長都幾無情。同意上面啲 JM話,雖則無太大作用,但有點都好過無,學生要去叩門 ...
變態!開校名啦!

cann5  我絕對明白你說的傷口上灑鹽的感受!校長唔肯寫便用自己最大的誠意自己寫自薦信吧!祝你成功!   發表於 15-6-10 10:14

wai_chai_2000 發表於 15-6-9 17:11
我見我學校D同學放榜前已經有推薦信了, 仲寫埋在校內校外的獎項TIM!!!
咁有cert ga ma, 寫多次有乜特別作用

hkpapa852 發表於 15-6-9 17:43
雖則校長推薦信用處不大, 但作為校長, 都不能體諒派位失利既學生家長心情而作出一點幫忙, 絶對令人失望.
...
這點我都同意,況且佢可以叫老師寫,自己liu隻龜便可。
我的囘都只是想安慰下樓主

我同意校長信作用不大,我自己兩個小朋友都無攞過,但係我知校長會肯寫嘅。放榜後嚟得求你寫封信,一定係一個㥬惶無助嘅家長,作為校長竟然唔肯幫忙,真係

或者容許我講多兩句,當年我個間Kg十分爽手,有問必寫,但收到之後看看內容都唔知放唔放落Application好,明眼人一看便知龍與鳯。所以樓主我明白你唔開心,忘記它罷了,諗下仲有乜可以做,提高自己 competitiveness仲好la

好想知邊間幼稚園喎,我個囡果間都好快俾,仲因應每個小朋友既性格同優點寫,呢D先係有心既校長!!!

柑桔園都唔會寫,even 你係honour student

引用:Standard+letter+其實作用不大

原帖由 MrBeast 於 15-06-09 發表
Standard letter 其實作用不大
同意,當年細仔考直資都有叫幼稚園校長寫推薦信,但寫得幾行下,作用不大

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:Haylie媽媽 的帖子

會否跟小學宗教與幼稚園不同有關?

係幾無情,讀左三年一封信都唔寫?即使作用不大,但見到封信贊自己小朋友,起碼有點安慰。

其實,小學校長見慣哂推薦信,心中有數啦

其實作用真的不大, 很多學校都吾睇, 不用介懷吧.  
最重要係小朋友interview 的表現.

其實我都知推薦信無乜作用,不過人地有你無個時就覺得自己做得唔夠。我都只係盡我可以做嘅幫小朋友。我懦弱架,鼓起好大勇氣打呢個電話。聽完覺得更無助,自己傷口被灑鹽囉。

wai_chai_2000  agree!!  發表於 15-6-10 08:43

回覆:Haylie媽媽 的帖子

下……我仔仔幼稚園老師反而問我,你使唔使叩門,要既話早d講,等我可以處理資料同預備叩門信比你!

引用:啲大既名幼一年幾百位畢業生,校長根本無可

原帖由 mimics218 於 15-06-10 發表
啲大既名幼一年幾百位畢業生,校長根本無可能寫,況且根本封信係無咩作用. ...
唔通我間當自己係名幼?

mimics218 發表於 15-6-10 09:02
啲大既名幼一年幾百位畢業生,校長根本無可能寫,況且根本封信係無咩作用. ...
我識幾間九龍塘名幼既家長, 佢地學校都會出, 甚至一早出定(考私校直資都可能用), 不過只限出一至兩封.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題