用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs 聖士提反女小
樓主: st070104
go

聖心私小 vs 聖士提反女小 [複製鏈接]

引用:我女兒也派了聖堤,同學仔。本同大坑真幼,

原帖由 wendywslai 於 15-06-08 發表
我女兒也派了聖堤,同學仔。本同大坑真幼,也怕她𣎴慣慣...
本同大家都幼??

聖心成績不是較好嗎?

聖士提反女小無將各班分為精英 / 非精英,不過就跟各人科目表現,於高年级課外活動加入中文/數學/科學精英班

打錯字,我女兒現就讀大坑真光幼稚園,剛派到聖堤,也怕她不適應

SHCC
Year 2013 –  Local degree 62%
                      Local subdegree 23%
                     Outside HK 14%
                     三大 56%
Year 2014 –  Local degree + subdegree 77%
                     Outside HK 21 %
                      三大 55%

SSGC
Year 2014 –  Degree 67%
                        Subdegree 30%
                           (Local 79%, Oversea 21%)
                     三大60%

純睇數字,2間中學入U率差距不大。

SSGPS是拔尖補底,英數强的學生有加强練習,弱的有補課
聖心私小無拔尖,有補底。

回覆:聖心私小 vs 聖士提反女小

我是聖堤舊生(20幾年前), 當年我最fd 同學由聖心小六轉聖堤中一。她說整個6年在惡夢中渡過,初小時個個星期日晚都喊,唔要返學,因為啲嘢太深,小一二讀Shakespeare 。中一轉了來聖堤輕鬆開心了很多,日日返學honey moon, 她覺得聖堤沒有這麼谷和深. 但估不到現在高小也有拔尖班了,happy school 也要改變

回覆 hadwinboy 的帖子

佢中學之咁happy,會唔會原因係之前六年冇白過!
我明佢係你個friend,你比我清楚你朋友。

但我覺得你朋友過到六年,個底一定好!

引用:SHCC+Year+2013+–++Local+degree+62%+++++

原帖由 LingChiBaBa 於 15-06-08 發表
SHCC
Year 2013 –  Local degree 62%
                      Local subdegree 23%
照咁睇,好似聖提入三大好啲喎!!

我所指的就是精英制/精英生,抱歉用錯"班"字。

小朋友係精英的當然好,吾係的就好似次一等甘,個心都幾難受。

回覆:pearltsang 的帖子

我覺得唔駛focus喺幾個%嘅三大入U率。一來每年都有D浮動,二來,學校唔會話你知學生入咗乜嘢學系。有學生因屋企意見,放棄HKU 嘅nursing,揀城大BBA。

不如考慮下女兒鍾意管弦樂團定係中國舞或籃球?

引用:我覺得唔駛focus喺幾個%嘅三大入U率。一來

原帖由 LingChiBaBa 於 15-06-09 發表
我覺得唔駛focus喺幾個%嘅三大入U率。一來每年都有D浮動,二來,學校唔會話你知學生入咗乜嘢學系。有學生因 ...
請問要幾多级先入到樂團?

回覆:pearltsang 的帖子

呢樣唔清楚喎,唔同樂器可能要求唔同。

當年我女2年級開始喺學校學(導師係外面請,要學費),4年级入樂團。

引用:回覆+hadwinboy+的帖子 佢中學之咁happy,

原帖由 onecloud 於 15-06-09 發表
回覆 hadwinboy 的帖子

佢中學之咁happy,會唔會原因係之前六年冇白過!
我都以為是,但她英文又不特別好喎,我中三入了英文A 班(程度較高的一班), 她留於B 班。會考後一齊過外國讀書考Toefl, 我一次過考到600分,她考了5次才取600分。但我英文在聖堤不是超班那種,免強升了英文A 班做墊底那一個! 同學仔英文太勁! 往回想,我朋友這麼抗拒返學,學什麼都不吸收啦,是白過了. 所以最重要是看自己仔女是否適合一间學校,不適合就早些轉.

引用:替朋友問+:聖心私小+vs+聖士提反女小兩間都

原帖由 st070104 於 15-06-07 發表
替朋友問 :

聖心私小 vs 聖士提反女小
最後選了那一間?

聖提小學的語文程度好嗎?

引用:我是聖堤舊生(20幾年前),+當年我最fd+同學

原帖由 hadwinboy 於 15-06-08 發表
我是聖堤舊生(20幾年前), 當年我最fd 同學由聖心小六轉聖堤中一。她說整個6年在惡夢中渡過,初小時個個星期 ...
我同事女以前聖心小,但因為太谷,中學轉港同,同事話反而係港同建立左閲讀興趣,阿女依家好開心。

引用:Quote:原帖由+hadwinboy+於+15-06-08+發表

原帖由 DevilPig 於 15-07-03 發表
我同事女以前聖心小,但因為太谷,中學轉港同,同事話反而係港同建立左閲讀興趣,阿女依家好開心。

...
我一定揀聖提

回覆:lovebb2 的帖子

Happy school + 免費 + 9成入band 1 英中=冇得輸,當然聖提啦

其實我好好奇,佢大部份可直上佢band 1a既中學而小學居然係happy school,究竟係點做到?是否在小3或之後就開始催谷?

回覆 熊貓BB 的帖子

請問你是抽入去SSG小學,還是第一輪計分入/叩門?入了SSG幼稚園,大部分能叩入小學嗎?因為第一輪分吾夠,又不是本區。請指教。如果咁情況,是否不應該㨂呢間幼稚園?
‹ 上一主題|下一主題