用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心私小 vs 聖士提反女小
樓主: st070104
go

聖心私小 vs 聖士提反女小

引用:Quote:原帖由+熊貓BB+於+15-06-08+發表放心

原帖由 WBB 於 15-06-08 發表
想請教🙇🏻...本人家住九龍區...如果升中係赤柱...是否太遠?(不能搬家到HK區,因為多老人家住 ...
聖士提反女小係中西區,中學都係中西區

回覆:pearltsang 的帖子

放心。小女是附屬幼稚園上,但今日跟她最friend的不是幼稚園同學。😊每班有25人,來自附屬幼稚園大概10人。小朋友好容易識朋友,放心!

回覆 pearltsang 的帖子

想問20分有機會抽中嗎?我女K1, 做定功課 :)

引用:回覆+pearltsang+的帖子 想問20分有機會抽

原帖由 mimi613 於 15-06-08 發表
回覆 pearltsang 的帖子

想問20分有機會抽中嗎?我女K1, 做定功課 :)
有,我女是20分,跨區自行。

本身你聖心幼生的話,我會選擇返聖心。一來無了適應問題,二來你已經有班家長可以 support。去到聖提,我估聖提D家長都已經好熟,你要埋堆,收料,有一定困難。

至於學術水平及成績,聖心會好D,你睇排位同入U率就知。

聖提的好處係平(因為津校),同埋如果有妹妹的話,唔洗諗,一定係佢。

另外,你有無宗教考慮先?

我們是聖提生,現在學校已經唔算好輕鬆。自從直資事件,有家長投訴課程淺,所以,現在加深了。而且,學校里也有精英班,入到去的都係好谷,照樣不停操。

另外,久不久都會有人傳學校未完全放棄直資理念,等待機會再推過。所以,存在不明朗因素。而我所知,當年推直資時,入了小學會會一直 keep 住 free,一步步比返學費,但就無講過可以仍然保存 90% 直入中學的優勢 (個人覺得,攪得直資都係想收D叻人,始早一步步好似聖心咁 cut %)

引用:放心。小女是附屬幼稚園上,但今日跟她最fr

原帖由 熊貓BB 於 15-06-08 發表
放心。小女是附屬幼稚園上,但今日跟她最friend的不是幼稚園同學。😊每班有25人,來自附屬幼稚園大 ...
校車是否註冊時有提及?如去堅尼地城會否過千?

回覆 TY33819 的帖子

Hello, 請問聖士提反女小幾年級開始分精英班? 謝謝

引用:放心。小女是附屬幼稚園上,但今日跟她最fr

放心。小女是附屬幼稚園上,但今日跟她最friend的不是幼稚園同學。😊每班有25人,來自附屬幼稚園大 ...
請問附屬幼稚園是否私校?

回覆:jimmyveron 的帖子

I dunno.. We walk to school..

回覆:tszyaumama 的帖子

No, voucher school. Free for K2 and k3.

回覆:idachen 的帖子

我阿女讀緊我都唔知有精英班...😅😅

開學簡介會都係話冇精英班。小一入學亦沒有考分班試,小一和二原班上。

跟往年比是谷咗,但真係唔算谷,除非一定要攞學業成績獎...

引用:至於學術水平及成績,聖心會好D,你睇排位

原帖由 Frankie0623 於 15-06-08 發表

聖提的好處係平(因為津校),同埋如果有妹妹的話, ...
從何得知排名?莫非坊間那些?我知聖提是b1a.

回覆:聖心私小 vs 聖士提反女小

St Stephen Girl

sure聖提, 免學費, 中學又好, 無理由唔選

引用:我阿女讀緊我都唔知有精英班...😅&#

我阿女讀緊我都唔知有精英班...😅😅

開學簡介會都係話冇精英班。小一入學亦沒有考分班試, ...
平均每日有冇4份功課?

如果我係天主教,又係讀緊聖心幼稚園,會揀番聖心,此終有歸屬感

引用:至於學術水平及成績,聖心會好D,你睇排位

原帖由 Frankie0623 於 15-06-08 發表

聖提的好處係平(因為津校),同埋如果有妹妹的話, ...
如何得知聖心的成績同入U率高過聖堤?

我女兒也派了聖堤,同學仔。本同大坑真幼,也怕她𣎴慣慣...