用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網滑鐵盧區
樓主: MZ1488
go

12網滑鐵盧區

醒目開學勳章 王國長老

資料搜集中, 請繼續

引用:我要為教育局出下聲八年前我真金白銀租41區

原帖由 austism 於 15-06-08 發表
我要為教育局出下聲八年前我真金白銀租41區,想抽LS, K3 oct 左右去教育局轉地址,全家搬 ...

好多人都借地址抽

BabyKD    發表於 15-6-9 14:01

回覆:lcyesther 的帖子

非常贊成,朋輩影響係好大,你想專心讀書,隔離同學顧住玩,更嚴重既係擾亂秩序,有心讀都無能為力。

回覆 我係我 的帖子

可能証據不足?我間接識人舊年比人篤,8月中才失了個學位,之前收咗嘅私校放晒位,攪到好麻煩。我認為教育局應該多D出撃,不要等有人篤才做嘢。

引用:Quote:原帖由+austism+於+15-06-08+發表我

原帖由 我係我 於 15-06-08 發表
我識人借地址抽, 我5月舉報左佢, 但佢照抽到間名校
可能教育局做緊嘢

引用:回覆+我係我+的帖子可能証據不足?我間接

原帖由 ajfamily 於 15-06-08 發表
回覆 我係我 的帖子

可能証據不足?我間接識人舊年比人篤,8月中才失了個學位,之前收咗嘅私校放晒位,攪 ...

其實咁多資料都查唔到, 是但一間學校抽幾個查

BabyKD  follow up with EDB  發表於 15-6-9 14:02

回覆:我係我 的帖子

你應該俾埋佢家長手提教署

醒目開學勳章

大坑李陞其實唔差架!我上年就真係約過去參觀,時間唔夾,個主任仲特登安排星期六招呼我一家。咪以為就咁行吓,佢帶住我地行哂成間學校,仲喺會議室攞定一至六年班,中英文教材比我地睇、續項同我講解(好感動)!由於好多人係非華語,佢地中文係校本課程自己設計,同埋只教廣東話!

參觀嗰日,突然有個乜都唔識既菲國媽媽入嚟求救,個主任又好好心機咁連表都教埋佢填,主任啲英文係好好既!

佢地轉咗做國際化已有十幾年,學生去到QC,MSS, TL, SPCS有翻咁上下啦!我都問過點解咁多人去升讀地利亞(因為見佢地既質素唔應該係咁) 主任話因為啲印度/巴籍家庭鍾意入返同鄉既學校!佢地一早就諗住成個家族都係揀嗰幾間....

佢地啲同學仔英文了得,五年班有啲都已經睇莎士比亞..另外在校際田徑賽又遇過佢地(因我大囡跑校際),佢地啲學生係活躍啲,但唔係百厭,但活躍情度唔比華仁勁HAHAHA(你地明嗎?)

*利伸︰我住南區,佢地冇校車到....如果唔係叩門我都會叩埋佢地!
點解我咁留意佢地︰係因為我想將大坑李陞同天主教總堂比較一吓!

我係我 發表於 15-6-9 00:14
呢個係我小朋友同學, 佢媽又串老豆又扮嘢,我勁唔鐘意佢, 佢個小朋友又成日蝦我個小朋友,我唔順氣督佢, ...
借地址就一定有, 但借到咁高調係EK度問:

家住東九龍, 入咗灣仔XXX, 又有YY私校收咗, 點揀?
YY私校 vs 紅磡ZZ津校, 住在YY私校旁, 點揀?

真係太過份呀?

BabyKD    發表於 15-6-9 14:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-6-9 13:39

對守法毫無尊重意識....知到違法都低調d啦

回覆 Ameet 的帖子

agree... 我都識人 話佢中甲一St Mary.

仲有d派左去隔離區....都可能係報???....唔係點解釋

引用:Quote:我係我+發表於+15-6-9+00:14+呢個係

原帖由 hkpapa852 於 15-06-09 發表

我都想講紅磡/彩虹 and 灣仔/東九龍呢兩單野好耐

我知,甲一丫嘛

siden 發表於 15-6-9 14:06

我知,甲一丫嘛
灣仔嗰個好明顯唔係甲一, 佢自己話諗過排乙一St Paul定St Francis好....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

siden 發表於 15-6-9 14:06

我知,甲一丫嘛

我當年有個朋友....周圍鬧d朋友追逐名校....企係好高既高地
唔會俾$100報DGJS....勁like愛心午餐小學...讀書不求名校..乜名校都一定唔報....不做portfolio
結果....派位日報喜入HYS....但佢屬另一校網
數月後....先低調認報左父母地址
我地先後知後覺....哦....早一年見人就閙....原來係咁

hkpapa852 發表於 15-6-9 14:08
灣仔嗰個好明顯唔係甲一, 佢自己話諗過排乙一St Paul定St Francis好....
無話 甲一 唔係呢......

mcl203 發表於 15-6-9 14:15
我當年有個朋友....周圍鬧d朋友追逐名校....企係好高既高地
唔會俾$100報DGJS....勁like愛心午餐小學...讀 ...
咁就道行低啦, 應該忍到8月中, 話或者某某朋友介紹下成功叩入

hkpapa852 發表於 15-6-9 14:48
咁就道行低啦, 應該忍到8月中, 話或者某某朋友介紹下成功叩入
要戴"頭規"吖嗎...都忍左多過一年啦....但係....P1後去左戴另一頂了 ~~~

hkpapa852  插到好嘢?  發表於 15-6-9 14:52

hkpapa852  插到好嘢?  發表於 21 秒前

當然....牌面 係理念不同....好野 梗係新果間
又當然...力推俾friend 啦

hkpapa852  IB學校?  發表於 15-6-9 15:09

hkpapa852  IB學校?  發表於 13 秒前

本土IB......