用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 放榜日
樓主: credit9999
go

放榜日   [複製鏈接]

2004107 發表於 15-6-7 12:16
回覆 credit9999 的帖子

請問今天是7月幾日?下年到我女
the 2nd tue of July

回覆:放榜日

其實間間學校安排都可能有少少不一樣, 當年(二年前)我地就是學生在課室, 家長就在禮堂聽校長講野, 校長就講番整體派位成績, 又勸勉家長, 因為我地區已經沒有太多叩門位, 如果派頭三志願都不要再去叩了, 因為大人細路都會好辛苦。 校長講完後就家長都上課室, 老師等家長到齊就派彩。 好在當年大部分同學都派到頭一或二志願。
另外小學係會前一日收到成績單的了, 有些老師都好好, 知道學生家長都緊張,也會有少少暗示, 我個囡當年老師都有同佢講"你明天應該都會好開心", 也有d同學會同佢講, 你明天要準備吓d文件, 因為如果真係要叩門, 大多是當天要去行動的, 所以我覺得老師都好好, 因為真係可以有d心理準備, 希望各位都派到心儀的學校。 開開心心去慶祝

老師都感安慰,六年任務就此完結,出年又是另一班升中學生了.

beebeebeeng    發表於 15-6-8 00:09

當年我囡放榜日,家長被關在校門閘外,個個好似等老婆生仔咁! 我呢?直情好似死神來了,心跳加速, 手心冒汗, 六年的努力就等這一刻放榜.小朋友在班房等老師派result. 今日回頭看, 真是一個難忘的經驗, 讀好書, 一定有回報.

派得好既, 一定唔會馬上離開的, 家長一定四圍吹水, 小朋友都會去自己peer group晒吓
即刻走既, 大多是急去

醒目開學勳章

回覆 chrischeung 的帖子

阿女學校都係課室派,家長樓下等 。

醒目開學勳章

日子越近, 心情越沉重

引用:Quote:原帖由+王家爸爸+於+15-06-07+發表舊

原帖由 fionakong2008 於 15-06-07 發表
仲記得我當時開心到喊,仲要喊到有鼻水,好醜怪好難忘。今年派位的家長門,加油,別似我咁核突

...
如果派得好,我驚自己都會開心到喊!

connielam  me too  發表於 15-6-9 13:13

引用:Quote:原帖由+fionakong2008+於+15-06-07+

原帖由 germainehui 於 15-06-08 發表
如果派得好,我驚自己都會開心到喊!
開心既眼淚我唔怕流。。。只怕冇時間比自己傷心,而要衝衝衝

引用:Quote:原帖由+germainehui+於+15-06-08+發

原帖由 silvia_ng 於 15-06-08 發表
開心既眼淚我唔怕流。。。只怕冇時間比自己傷心,而要衝衝衝
希望7月7日果日,我們大家流的都是開心的眼淚。

引用:+本帖最後由+like_travel+於+15-6-8+13:42+

原帖由 like_travel 於 15-06-08 發表

講得啱, 當年阿囡就係周圍同同學傾計, 跟住又話要留係學校幫老師執野 (因為暑假前好多野都要清),  我就同其他家長吹吓水, 叫做放下心頭大石,大家都好珍惜餘下在學校相處的時光

引用:Quote:原帖由+silvia_ng+於+15-06-08+發表

原帖由 germainehui 於 15-06-08 發表
希望7月7日果日,我們大家流的都是開心的眼淚。
鼻涕都流埋我都在所不惜 (反正我地學校冇人會黎影)

引用:Quote:longlokma+發表於+15-6-7+11:01+咁得

回覆:放榜日

醒目開學勳章 王國長老

我囡學校係學生返課室拎派位證, 家長係禮堂等.

已經叫左老公請定假, 以防要叩門時可以分頭行事.

希望 7/7 係呢度出既帖係報喜啦~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

引用:Quote:原帖由+germainehui+於+15-06-08+發

原帖由 silvia_ng 於 15-06-08 發表
鼻涕都流埋我都在所不惜 (反正我地學校冇人會黎影)
哈哈......

我地學校唔比開電話,所以派完result 家長仲要等一輪,學生走得出來比家長入我地先知派位結果。我聽到其他家長叫佢孩子偷發短訊等佢早啲知結果。

唉..屋企有幾多個人讀小學,就要經歷幾多次...我第2次亦係最後1次啦....有時真係要安慰下自己吾好太擔心..考埋呢個禮拜試先再準備..一關又一關..好大壓力..

其實好怕一見到個細路果陣, 佢喊住攞張派位紙行埋黎, 都唔知佢係開心到喊, 定係衰到喊 而呀媽....一定要強裝鎮定, 打開強而有力既臂彎, 準備比個心肝寶貝衝埋黎。
‹ 上一主題|下一主題