用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網,宣基小學(坪石)
樓主: 小霆霆
go

48網,宣基小學(坪石) [複製鏈接]

引用:你地會唔會讀?

原帖由 cyfjoey 於 15-06-07 發表
你地會唔會讀?
叩唔成功唯有讀

小霆霆 發表於 15-6-8 00:11
叩唔成功唯有讀
秀明小學
樂華天主教
聖安當

呢幾間係我識之中又比較值得叩既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

46 區間迦密梁省德學校是否好架????

LOKLOK89 發表於 15-6-7 15:43
有人填晒30間都唔中,派去三寶
三寶, 是指那3間小學???!!!!

引用:Quote:小霆霆+發表於+15-6-8+00:11+叩唔成

原帖由 hkpapa852 於 15-06-08 發表
秀明小學
樂華天主教
聖安當
我叩咗其中兩間

間學校寫明得9年命? 將軍澳宣基真係好多人爭架喎, 但呢間就真係唔知點啦。

香港D爛鬼教育局, 諗埋D短命學校出來, 叫人地入去讀, 讀鬼完佢會執埋, 讀果個同教果個都無心機, 無歸屬感

回覆:48網,宣基小學(坪石)

想請教下,如甘嘅case, 升中派位點計法?

回覆 longyiu 的帖子

我個女都派佐坪石宣基, 我星期六親自去那裏望一望, 碰到正在巡視翻新工程的女校長, 和她傾了一粒鈡, 發覺她很有heart辦好學校, 尤其是她想打破香港的功利式填鴨教育. 令我想起五個小孩的呂慧紅校長, 我決定share her dream, 把女兒交給此校.

我感到校長很有心打破香港現時的不健康壯況: 即嬴在起跑線、鬥多功課和為考試而讀書等,
他們要在新校以新模式教學, 要令學生喜歡上學,
自己有動力學習, 是香港少有的好學.

引用:回覆+longyiu+的帖子 我個仔都派佐坪石宣

原帖由 a706382 於 15-06-08 發表
回覆 longyiu 的帖子

我個仔都派佐坪石宣基, 我星期六親自去那裏望一望, 碰到正在巡視翻新工程的女校長,  ...
謝謝你分部,但有細妹真有些怕

回覆 jt09 的帖子

用怕, 我都有另一名小朋友讀緊K1, 區詠恩校長主理坪石宣基, 她有理想又有heart , 一定能辦好宣基, 你見過她便知.教育局亦有可能延長這校的年期, 但如果不延期, 校長已取得隔鄰兩所基督教小學的同意, 在二零二四年接收未完成小六的宣基學生.

回覆:48網,宣基小學(坪石)

另想知佢地升中派位點計分法?

引用:回覆+jt09+的帖子 用怕,+我都有另一名小

原帖由 a706382 於 15-06-09 發表
回覆 jt09 的帖子

用怕, 我都有另一名小朋友讀緊K1, 區詠恩校長主理坪石宣基, 她有理想又有heart , 一定 ...
我女兒是在將軍澳宣基讀緊,區詠恩老師是非常好,非常有愛心的好老師。 另我聽女兒講有位張老師亦會去宣基(坪石). 張老師亦是有經驗有愛心的好老師。

其實大家都未知新校運作如何,但新校肯定在九月得幾班返學,得幾個老師工作,資源無論硬件定軟件相當有限。教育局這個構思絕對有問題!真心祝福派到呢間學校的小朋友叩門成功!

我去過學校和校長傾過, 他們有教會支持, 財力並不弱.  還正在建 glass library on G/F and multi-function room on 3/F.  最 impressive 是小一不設考試, 和在校完成大部份功課, this is really great in Hong Kong !

回覆 a706382 的帖子

其實家長不必太執着、我們的小孩有16年書要讀、要贏在終点線、而不是起跑線、 毎一個小孩也是有恩賜的、也有其成長軌跡、不必嘗試 extra 加快他們成長、嘗試了解一下獲派的小學、或許你會找到它的強處

回覆 ivypooh 的帖子

升中會當新校做, 即三分一band one, 三分一band two, 三分一band three. 他們的老師全是十分有經騐的, 最特別是小一不設考試, 及安排學生在校完成大部分功課, 要把親子相處時間還給家長, 校服設計時尚而方便, 早會改在下午進行, 免得一早罰企二十分鈡. 小休時間加長至十五分鈡, 課室加設書包柜, 多元學習放在課堂中進行, 又不設精英班, 是要相信每位同學都是平等的,要令他們在最少競爭旳環境中成長, 可見老師十分有心辦好學校, 全港少見.

引用:+本帖最後由+a706382+於+15-6-13+22:00+編

原帖由 a706382 於 15-06-13 發表

回覆 ivypooh 的帖子
今天我也有去家長簡介會!真心,我覺得呢間學校的老師,校長,理念都好好!我都對他們有信心!
我本身住油塘,有叩返近d小學,但宜家反而覺得如果萬一叩門成功點算。系講緊基顯同宣基,到時唔知點揀!

引用:派左宣基小學(坪石)無揀都派咗,新校舍但

原帖由 小霆霆 於 15-06-06 發表
派左宣基小學(坪石)無揀都派咗,新校舍但九年會關門大吉,叩門又怕無希望,小朋友無乜強過人!:c ...
hi 你好,你派坪石,甘你自己有冇去叩門!我在區内叩了3間,其中一間是基顯!但在過往一星期我在網上research, 註册時同老師校長傾過,自己感受過,昨天去埋佢地簡介會!我反而覺得呢間系一間好好,好愛小朋友嘅學校,小朋友一定會好開心。 佢地理念如能實淺,係香港難得!亦唔代表小朋友會唔叻讀書,我反而認為,如成功,小朋友會比谷出来的更好!我宜家反而希望基顯叩唔到,咁我就唔洗諗一於讀坪石宣基。

引用:Quote:原帖由+小霆霆+於+15-06-06+發表派左

原帖由 kimchi_baby 於 15-06-14 發表
hi 你好,你派坪石,甘你自己有冇去叩門!我在區内叩了3間,其中一間是基顯!但在過往一星期我在網上resear ...
我叩咗區內幾間,尋日都有聽簡介會,校長同老師都好高學歷,辦學理念幾好,應該好有愛心,我問咗校長係咪全級頭四十名入ban1中學,佢話係,咁個心都好啲,不過我自已就怕邊個校長唔講自己間學校好㗎!

‹ 上一主題|下一主題