用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致各位等待統一派位結果的家長-毋忘初心 ...
go

致各位等待統一派位結果的家長-毋忘初心   [複製鏈接]

Updated: 2015-06-05
各位等候統一派位結果既家長, 萬一派得唔好, 都唔好只叩本區既小學. 反正係叩門, 至少都去鄰近校網試下, 畢竟每區選擇有限. 即使最後叩唔到學校, 亦不用太失望, 我相信係香港, 應該無一間小學, 係會差到完全唔適合小朋友去讀書.

還記得大家在孩子還未誕生時的願望嗎? 我想大多數父母當時應該都會諗: 只要他/她平平安安, 健健康康.
可惜孩子出生後, 大家漸漸已把此期望忘記了!

大家開始對孩子多了要求, 多了比較, 要求他/她去學些甚麼, 比較他/她和朋友子女, 以及同學的能力. 但, 是否孩子一定要在某某學校讀書, 才代表對他/她是好的呢?

小學只係人生一個成長階段, 不要為了一時不如意而失了方寸. 其實, 對小朋友最重要的學校和老師, 由他/她出生當天已在, 只要把這所學校經營得好, 遠比考入甚麼神校對孩子的成長更有用.

希望大家記著, 不論派位或叩門結果如何, 不要"為了面了, 失了孩子"; 還有, 不要忘記當初對子女的期望, 毋忘初衷!

All the best!

Updated: 2016-06-02
各位努力為子女準備升小一的媽媽, 不論派位結果如何, 請記著妳們其實已是較幸運的一群, 因為至少妳們能為此類家事煩惱, 其實已經不錯了! 我想, 這也是你們的原本期望能為家庭分擔的工作之一吧!

翻查統計處既資料, 截止2015年年底, 在香港屬於25歳-44歳這些年齡組別中, 女比男多38萬8千多人, 所以其實可能有很多女生, 在羨慕妳們的煩惱啊!

統計處資料:
http://www.censtatd.gov.hk/hkstat/sub/sp150_tc.jsp?tableID=002&ID=0&productType=8

smallbowlland    發表於 16-6-3 10:56
Prettychubby    發表於 16-6-2 12:41
tc78    發表於 16-5-20 14:04
aldousng0831    發表於 16-5-17 13:32
hppa    發表於 16-5-6 15:12
   26    0    19    0
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:致各位等待統一派位結果的家長

感動,謝謝!大家,平常心,加油!

引用:各位等候統一派位結果既家長,+萬一派得唔好

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表
各位等候統一派位結果既家長, 萬一派得唔好, 都唔好只叩本區既小學. 反正係叩門, 至少都去鄰近校網試下, 畢 ...
苦海明燈,感恩有你們在旁,大家爸爸媽媽加油

前幾日都早左起身, 個心好唔安, 因始終都未知結果.....
尋晚因連日太累而瞓得好左, 今情都好返.
希望今晚繼續好瞓, 明天精精神神去拎成績.
明天無論如何我都會一家大細去食餐好去慶祝, 慶祝人人有書讀!

叮噹媽媽    發表於 15-6-5 16:22

hkpapa852 發表於 15-6-5 10:45
各位等候統一派位結果既家長, 萬一派得唔好, 都唔好只叩本區既小學. 反正係叩門, 至少都去鄰近校網試下, 畢 ...
講得好好 ...

謝謝你

語重深長!  
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

👍👍👍👏👏👏

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你, 好貼心, 還要照顧埋家長既心情, 我醒了 !!  真心多謝 !

預祝大家小朋友入讀合適小學
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

講得好岩呀!!

引用:前幾日都早左起身,+個心好唔安,+因始終都未

原帖由 zanezane 於 15-06-05 發表
前幾日都早左起身, 個心好唔安, 因始終都未知結果.....
尋晚因連日太累而瞓得好左, 今情都好返.
希 ...
冇錯,大家都辛苦了一整年或更長,明天無論結果如何,也好好和小孩慶祝吓。

hkpapa852 發表於 15-6-5 10:45
thanks. 有少少想哭的感覺.
不要"為了面了, 失了孩子"

絕對認同“小學只係人生一個成長階段, 不要為了一時不如意而失了方寸. 其實, 對小朋友最重要的學校和老師, 由他/她出生當天已在, 只要把這所學校經營得好, 遠比考入甚麼神校對孩子的成長更有用”

但係等待結果既時候,心情仍然有點緊張!

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-6-5+11:06+編

原帖由 hkpapa852 於 15-06-05 發表

各位等候統一派位結果既家長, 萬一派得唔好, 都唔好只叩本 ...

醒目開學勳章 王國長老

難得見到hkpapa852咁感性

我都祝願家長們派位順利, 早日放下心頭大石, 開心放暑假

需要叩門的, 亦不妨上黎傾, 分擔下, 分享下, 唔好自己收埋唔開心呀凡事總有出路

hppa    發表於 16-5-6 15:12
ANChan59  Haha   發表於 16-5-6 14:32
hkpapa852  我諗我有D人格分裂  發表於 15-6-6 07:25
simsimwong  hack account haha
hkpapa is good, although sometimes he is very criticize haha  發表於 15-6-5 15:19
siden  直情以為有人hack佢account  發表於 15-6-5 11:58

引用:難得見到hkpapa852咁感性我都祝願家長們派

原帖由 Charlotte_mom 於 15-06-05 發表
難得見到hkpapa852咁感性

我都祝願家長們派位順利, 早日放下心頭大石, 開心放暑假
哈哈

醒目開學勳章

Well said !

‹ 上一主題|下一主題