用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問一下7/7, 除咗放榜, 仲有咩需要做? 叩門? ...
樓主: happylogin
go

請問一下7/7, 除咗放榜, 仲有咩需要做? 叩門?

回覆:請問一下7/7, 除咗放榜, 仲有咩需要做

請教一下各位家長,如b3派去b3學校是否不用叩門了?謝謝答覆!

醒目開學勳章

回覆:FayeChow 的帖子

都係假期緊拙問題,請問7/7返學校是否只拿派位證,如不去其實扣門,其實係咪好快搞掂可以走?(好似小一派位拿左成績可以走)因為我驚個日請唔到假要返工

FayeChow 發表於 15-6-30 09:16
請教一下各位家長,如b3派去b3學校是否不用叩門了?謝謝答覆!
我估一樣要去叩門, 雖則B3toB3, 但如果考唔到心儀, 都會試下叩門.
有錯請指教.

回覆:happylogin 的帖子

謝謝請教!

引用:都係假期緊拙問題,請問7/7返學校是否只拿

原帖由 bonbon123 於 15-06-30 發表
都係假期緊拙問題,請問7/7返學校是否只拿派位證,如不去其實扣門,其實係咪好快搞掂可以走?(好似小一派 ...
係,我大仔之前都係一早返學校拎完就走,唔駛叩門下午我已經返工啦!

如果唔使撲學校半日,都應該夠用,因為我都係請左半日,除非有同學派得麻麻,你又有心幫佢手

回覆 FayeChow 的帖子

唔係嫁,如果唔係你心儀果間,你仲可以去叩,如果有心儀b2都可以博。唔好放棄!在自己學校係b3,出到去其他區或學校未必係b3,不要放棄!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+bonbon123+於+15-06-30+發表

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-30 發表
係,我大仔之前都係一早返學校拎完就走,唔駛叩門下午我已經返工啦!

...
謝謝回覆。

引用:請教一下各位家長,如b3派去b3學校是否不用

原帖由 FayeChow 於 15-06-30 發表
可以試叩b2,或者校風好自己心儀b3學校。

請問  : 7/7 如派得不理想當然去叩門,原來派那個最遲幾時要註冊?
如派位理想,是不是可即日去註冊?  

9/7 or 10/7 係註冊日, 派得唔好, 又未收到叩門學校通知, 都要去所派既學校註冊咗先.  若果10/7之後叩門成功, 就去之前註冊既學校取回註冊証, 再去叩門成功既學校註冊.  

引用:Quote:原帖由+FayeChow+於+15-06-30+發表請

原帖由 LOKLOK89 於 15-07-01 發表
可以試叩b2,或者校風好自己心儀b3學校。
謝謝回覆!

happylogin 發表於 15-6-3 09:58
都唔嫁, 我就只係第一志願係滿意, 如果派唔到第一志願, 就必定要去叩門. 所以都幾大壓力. ...
如果真係要去叩門, 但無咁快知結果, 都要去註冊先, 另一邊等結果