用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 找一間少功課甚至沒有功課帶回家的小學,請指點迷津 ...
go

找一間少功課甚至沒有功課帶回家的小學,請指點迷津 [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:找一間少功課甚至沒有功課帶回家的小學,請指點迷津

國際學校

啟基算夠少嗎?有功課堂

朋友說優才都少

宣小,朋友説2樣,大部分功課堂做曬,假期也冇乜功課

救恩都少

不是吧?!

宣小?!你朋友小一二未入戲肉咋卦?

呢間就算真係少功課,其他課後温習催谷唔會輕鬆。唔係點keep over 80% band 1, 小六教定中一curriculum?

Jane1983  哈哈  發表於 15-5-26 07:56

引用:不是吧?! 宣小?!你朋友小一二未入戲肉

原帖由 siden 於 15-05-26 發表
不是吧?!

宣小?!你朋友小一二未入戲肉咋卦?
是呀,問過三個家長,都係話一二年級二樣,仲要話假期冇乜功課,四年級先開始谷,我都覺神奇

以我所知,真道也不是多功課

楼主你要自己define清楚你是想要純粹功課少定課後輕鬆。

純粹功課少,其實唔少學校都滿足到你,尤其日日有功課堂的學校。

但你也要課後輕鬆,就唔係咁簡單。有學校功課少,但做project、剪報之類好多。更多的是,的確係少功課少worksheet少抄寫,但考試考得唔淺,到頭來功課係唔多,但課後温習與extra exercises唔輕鬆,感覺仲要衰過多功課,因功課起碼學費包埋,又systematic, 但自己再買exercise, 嘥$都算,仲要茫無頭緒,家長更要下心機,唔係淨跟功課咁簡單

引用:以我所知,真道也不是多功課 +

原帖由 gigiwin888 於 15-05-26 發表
以我所知,真道也不是多功課
Yes
真道,GT, WKF, 救恩、港同等。

回覆 gigiwin888 的帖子

功課應該唔多,如果唔係夠時間練琴玩校隊補習同温書。

唔少學校功課輔導夠長兼自己老師處理返的,帶返屋企的功課都唔太多。(當然P56就另當別論)
亦有些提供課後補習班,但質素係點可能連學校都答唔到你-如果佢係外判或者開學先請伙伴協作. 亦有一些為求質素自巴請人或老師教返。
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題