用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望和藍田循道衛理小學邊間好?
樓主: KITTY0328
go

德望和藍田循道衛理小學邊間好?

回覆:德望和藍田循道衛理小學邊間好?

見其他人稱呼藍循為山上「名校」,街坊學校、真是好 un 耳,畢竟,包括我在內,一家有五人讀這間小學,但非1-1-1 不能叩,未免給人高傲感覺
樓主,你拿一間私小同津小比較,真是無得比。
簡單一點:所謂好—》GH, 有$—》GH, 顧妹妹 --> 藍循,另外有沒有考慮近遠和升中problem 呢?

回覆:jkhn1234 的帖子

其實樓主自己都好明白邊間好啲。簡單一個問題,學費加上少許其他雜費是否可以應付?可以的話不防一試德望。畢竟是小朋友辛苦考回來的,亦避免自己後悔。之後支持唔住的話,隨時跳出嚟,找間津校應該唔難。反之,放棄德望選藍遁,換來後悔,不甘,又何苦呢~ 如果繼續讀冇問題的話,頂多妹妹到時讀津校,冇得怨架喇。

luvgaga  So true  發表於 15-5-30 09:33

一向唔贊成將所有資源放喺小朋友身上,仲要係為咗大女而犧牲細女?做唔出。有經濟壓力都叫大女讀住先?做唔出。奉勸各位新手家長,有困難就唔好諗考到才算,一開始就唔應該去考。

isamchan 發表於 15-5-26 00:00
其實樓主自己都好明白邊間好啲。簡單一個問題,學費加上少許其他雜費是否可以應付?可以的話不防一試德望。 ...

下???製造两姊妹矛盾?禁做法唔妥當~小学未必識,上到中学实識怨,何苦?

德望

我公司請不少年青人做見習,有時遇到GH 的學生見工。發現佢地特別 presentable. 有主見、有禮並同事懂爭取機會。印象很深刻。

我自己也喜歡德望, 但一想起學費就.........

其實點只學費咁簡單!

如同學家長叫去食$500一位既自助餐, 再睇場戲, 或去一個10天法國意大利團. 會唔會跟得到?

不過$係最現實. 得就一定德望.

話是話申請時有無考慮$既問題?

回覆:德望和藍田循道衛理小學邊間好

學費、車費年年加,就算吾使補習,學體藝的支出,都吾係少錢。

大女叻考到,咁如果細叻女更叻呢?但你連考的機會都吾比佢,一定要大抽獎。佢細個吾識,大個會點想?

siden  Agree  發表於 15-5-26 10:16

Yanamami 發表於 15-5-26 08:25
下???製造两姊妹矛盾?禁做法唔妥當~小学未必識,上到中学实識怨,何苦? ...
同意, 兄弟姊妹之間既心結, 其實多數係父母做成
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:學費、車費年年加,就算吾使補習,學體藝的

原帖由 Jane1983 於 15-05-26 發表
學費、車費年年加,就算吾使補習,學體藝的支出,都吾係少錢。

大女叻考到,咁如果細叻女更叻呢?但你連考 ...
我聽聞GH 3年冇加過學費,所以我估下年係時候加啦?

比去旅行好無謂,間間學校都有人富貴有人平凡,自己要調整心態。我細路初小,放假我帶佢去澳門人地同學仔去澳洲,so what? 小朋友向我提起,我一句「地球咁大去邊旅行有乜分別?留番啲$買故事書同去多次海洋公園唔好?你大個賺到錢去邊都得。」即刻冇哂所謂。

講大富大貴率,GH 其實小兒科。

回覆 siden 的帖子

細路的心係純真,物質既野好多時係無所謂。去澳門玩,分分鐘係開心過澳洲。

Jane1983 發表於 15-5-26 10:24

細路的心係純真,物質既野好多時係無所謂。去澳門玩,分分鐘係開心過澳洲。
但係佢知道搭飛機同搭船既分別......... 去台灣同澳洲可能分別無咁大, 因為都要搭飛機.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Jane1983 發表於 15-5-26 10:24

但係小朋友會知聖誕 Cherry 去澳洲, Mary去歐洲, Jenny去美洲, 自己去廣州既分別.

依家小學生點會咁純真.

唔係話讀GH要有錢先得. 但係入佐一定要用錢, 學費交通交際補習班, 入讀前一定要計清楚.

我地都無帶過小朋友坐飛機....

樓主,藍循都幾好架!雖然無GH咁出名,如果小朋友叻嘅話,去到邊都叻叻!
有時讀名校未必係好真,最緊要家人價值觀一致,一家開開心心!
隨遇而安

回覆 hkpapa852 的帖子

哈哈,交通工具吾同,但大人吾講,佢吾會覺得搭飛機高級過坐船。
我老公的太婆,她九十幾歲,有多少老人病,神智不是時時都咁清。外型在一般人眼中是幾恐怖的,我女第一次見她,攬住她親了一口。細路心靈係好純潔,尤其初小。

Jane1983 發表於 15-5-26 11:03

哈哈,交通工具吾同,但大人吾講,佢吾會覺得搭飛機高級過坐船。
吹水唔使太認真 ~~~

高唔高級就小朋友未必知....搭飛機有mon搞...有video睇...有野食...有飛機餐....飲菓汁...就一定會like過搭船

Jane1983  😄  發表於 15-5-26 11:21

先唔好講到禁遠,講番基本学費。

要量力而為~做家長总係想將最好既俾小朋友,但如果有压力就唔好。第日小朋友成績唔達家長標準(有時未必係差,只係你辛苦供佢,自然期望会提高)就会有好多衝突同唔开心。再加上如果負担唔起个妺,要佢讀津校,我估第日家庭问題多多。家姐如讀得出色(引起妹妹覚得唔公平)定麻麻(令家長覚得辛苦供你,但你讀成禁……谷気),都係问題……或者我諗多左~

Jane1983 發表於 15-5-26 11:03

小朋友未必知高唔高級, 但個個同學都搭過得佢無搭過既話, 一定唔開心.

小朋友即使幾純真都好, 都識"比較"