用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 老師看家長投訴
樓主: hhvv
go

老師看家長投訴 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+15-05-27+發

原帖由 Soundervolt 於 15-05-27 發表
每一間學校都梗會有技安出現,尤其係男校。我囝仔以前班中都出現過技安,曵嘅程度難以想像(用塗改液滴同學 ...
我仔都試過比同學嘅改錯水整到件校褸,洗唔甩的!唔明家長點解比小朋友帶返學,老師都叫過佢唔好帶,個同學唔理!講咗好耐個同學先無帶!小一生用鉛筆,洗乜帶改錯水!但我唔會去投訴呢類事情,我仔有出過聲,老師有出過聲就算!
但有個技安咁嘅同學,數次在我仔耳邊大叫,我仔話過佢,老師又唔得閒理,個小朋友技安嘅身形無有怕,唔驚我仔話佢,我就好客氣咁同個家長講,我明白小朋友唔識,喜歡玩,但因耳仔會受傷害才出聲!之後個小朋友已無再做!

200904  做得好  發表於 15-5-27 13:56

回覆:老師看家長投訴

除非老師過份到口出狂言、侮辱或體罰而傷害小朋友弱小心靈,否則如果係小朋友有過錯,老師嚴厲教法沒什麼大不了,將來出來社會做事,一定遇到有辣有唔辣嘅人㗎啦!

有heart既老師,加油!在現今呢個社會當個老師相當不易,但我對我個女間學校既老師有百分之百信心! 我真心覺得,如果有問題,其實可以一齊諗辦法去解決,老師和家長不必站在對立面

是的。仍有人用塗改液。
我閱讀回覆那一刻,想起「初出道」塗改液的模樣。即有兩瓶,一瓶白色一瓶透明那一種,比較容易滴。

回覆 穎子 的帖子

完全同意。老師都很辛苦!我訪問過幾個學校的網站,見老師一人要教幾個學科。

我有個表弟都是小學老師,除了教小朋友還要分擔行政工作,真是從早忙到晚。碰上乖乖的小朋友還好,如果遇到一兩個調皮些的,真是很頭疼啊。

引用:我既是家長,又是老師。近來看EK,只覺有些

原帖由 hhvv 於 15-05-24 發表
我既是家長,又是老師。近來看EK,只覺有些家長對學校很不滿,對老師很失望。
我不清楚個別情況,不宜作判 ...
係!學生上課不專心,測考不溫習。疏擺家長投訴,妄想得到貼士,不勞而獲的心態。想問DSE要得貼士有乜門路!三年的課業,我孩讀不懂,又沒興趣,怎辦!
現今世代,少年人加埋家中的中年人抱著不勞而獲的心!最好有人提供卷的答案,哪人便是好老師?

香港的錯,社會問題,大趨勢,香港的公民教育,已達畸形,對政治事件的看法,教育制度等,全都畸形了。

其實老師罰得公道,標準夠清楚,有事先張揚,咁樣對小朋友都好重要的,小朋友會心服口服。我們在文明的社會,按事情本身去想方法解決,站在小孩子的立場想,不是要一味的罵。
以前我罵仔時,都是這樣想的,如果我罵都受不住,在外更受不住。。。。可是,我卻漸漸明白,一味靠罵還是不行,這樣成長,只會帶著不忿和怨恨,而且將來只會造就更多罵人的老闆。。。。
其實小孩需要的是教導,關心佢哋需要,大家關係好,自然小朋友會跟你合作,亦會更受教。嘗過被包容,被體諒,將來才懂什麼叫寬容。。。

其實投訴真係好蠢的行為,好的老師自己會反思,不需要你出聲,投訴不好的,你小孩將來只會有"更好"的待遇,真的很不滿就自行轉校,以為投訴可以得到自己想要的,太天真了.

引用:我選校非常重視師資,現今老師質素參差,很

引用:Quote:原帖由+mimics218+於+15-05-26+發表

最討厭諸多挑剔,動輒投訴的家長。學校的政策,老師的教學怎可能滿足所有人的要求!

cherrieshum 發表於 15-6-14 12:34
最討厭諸多挑剔,動輒投訴的家長。學校的政策,老師的教學怎可能滿足所有人的要求!

...
Exactly true!

社會文化,任何行業都充斥投訴,你投訴丶我投訴!可惜,連校長丶老師也不被尊重,將來孩子又怎懂得尊重
這文化究竟幾時開始形式!

回覆 MASAYA 的帖子

完全應同, 做得好既老師理應尊重, 做得唔好(又hea又冇品個d)憑什麼值得別人尊重呢?老實講近年老師的質素下降左好多, 好多老師唔似得我地細個個d咁負責任
選學校真係要搵間有heart有愛心既校長&老師

回覆 hhvv 的帖子

同意。沒有老師希望天天罵學生罰學生。其實罰學生等於罰自己 (學生沒有小息, 自己也沒有小息啊~)如不是本著教好學生的心, 怎會連自己僅有的休息時間也犧牲?
與其投訴, 不如多溝通, 可能對小朋友更好。

bobo_2014 發表於 15-6-15 14:37
回覆 MASAYA 的帖子

完全應同, 做得好既老師理應尊重, 做得唔好(又hea又冇品個d)憑什麼值得別人尊重呢?老 ...
你冇quote我原文,我都唔記得左自己講過乜
我意思係大部份老師都好好,學生應該尊師重道,不過教育界最高位置,但唔係做緊教育個位值唔值得尊重就見仁見智喇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題